Altered Company heter det svenska företaget som förra året gjorde succé på Kickstarter med sitt innovativa vattensparmunstycke. Altered:Nozzle sparar så mycket som 98 procent av din vattenförbrukning och är därmed en av de innovationer som kan bidra till att lösa världens vattenbrist. Jag har testat supersparmunstycket som passar en helt vanlig kran.

Historien bakom supersparmunstycket

På grund av klimatförändringar påverkar vattenbrist över en miljard människor idag, och 2020 uppskattas samma siffra vara uppe i tre miljarder. Trion bakom Altered Nozzle: Johan Nihlén, Kaj Mickos, och Mikael Abbhagen bestämde sig för att försöka göra något åt detta stora globala problem. Videoklippet berättar deras story.

 

Så skiljer sig Altered Nozzle mot ett vanligt sparmunstycke

Den tidigare lösningen för att spara vatten har varit att begränsa vattenflödet. Men det funkar bara till en viss gräns. Om man vill reducera vattenflödet betydligt med den typen av teknik, skulle det innebära att det bara kommer ut en liten stril av vattnet ur kranen, och att merparten av detta vatten ändå blir outnyttjat på grund av kranvattnets struktur.

Trion bakom Altered Company insåg därför att det var nödvändigt att ta fram en helt ny teknik om det ska gå att ta vattenbesparing till en ny och nödvändig nivå.

De ändrade också perspektiv: deras idé innebar att det skulle gå att använda så mycket som möjligt av det vatten som kom ut ur kranen. Ur detta föddes munstycket Altered:Nozzle, som istället för att begränsa det ordinarie vattenflödet bröt upp varje vattendroppe i miljoner små atomer och sköt ut dem ur kranen som en kraftig mist. På det här sättet blir det möjligt att tillgodogöra sig nästan allt vatten som spolas ut ur kranen.

Och resultatet blev ännu bättre än förväntat. Med hjälp av den nya tekniken kan man nu tvätta händerna, skölja frukt och grönt, diska och borsta tänderna och bara använda 2 procent av vattnet jämfört med en standardkran.

Se skillnaden i vattenåtgång i videon här nedanför.

 

En helt ny upplevelse av vatten

Vilka hjältar de är, de där killarna bakom Altered:Nozzle! Tänk vad den här uppfinningen faktiskt kan betyda när det kommer till att klokt fördela jordens resurser. Och den är inte särskilt dyr heller. Jag håller tummarna för att Altered kommer göra sitt segertåg över världen. De är helt klart med och #räddarvärldenlitegrann.

Designen

Altered Company har lagt stor vikt vid en attraktiv design, och jag håller med om att munstycket utseendemässigt smälter in förträffligt på min befintliga kran. Jag skulle till och med kunna sträcka mig så långt att jag påstår att munstycket förhöjer kranens utseende. Precis som tänkt alltså.

Installationen

Det tog ett litet tag att förstå sig på hur munstycket skulle installeras genom att bara läsa den medföljande bruksanvisningen. På Altered Companys webbsida finns dock instruktionsvideos som visar hur man gör för olika typer av kranar. Jag var dock för ivrig för att titta på dem innan jag började installationen, vilket var aningen dumt. Det hade gått enklare om jag sett filmerna först och hunnit bekanta mig med de olika ringarna och packningarna. Ett hett tips är att göra det.

Min kran rinner lite åt alla möjliga håll när man stänger av, vilket får mig att tro att packningarna sitter fel/är dåliga eller att jag inte har skruvat åt munstycket ordentligt. Men jag vet inte riktigt hur jag ska åtgärda problemet eftersom jag både skruvat åt så hårt jag kunnat och satt ihop munstycket efter bästa förmåga. Om jag fått önska kunde det ha varit liiite enklare för en lekman och novis att skruva i sparmunstycket.

Funktionen

Det är ett otroligt plus att det går att välja mellan mist och ett starkare flöde, som ändå ger en vattenbesparing på 85 procent. Jag hade inte klarat mig med enbart mist-funktionen i köket, utan där behövs även lite kraftigare flöden när grytor och tillbringare ska fyllas. I badrummet däremot funkar det alldeles utmärkt med mist nästan hela tiden.

Det tar längre tid att få upp värmenivån på vattnet. Det innebär att jag många gånger tvättar händerna i kallvatten för att jag inte vill vänta. Det kan vara irriterande, men också en påminnelse om att livet inte alltid måste gå i 180.

Det tar lite längre tid att skölja bort tvålen när man tvättar händerna med mist-funktionen, men jag skulle inte säga att det påverkar mitt omdöme om munstycket negativt. Jag menar, det är ju klart att upplevelsen av vatten också blir annorlunda när utkomsten och tekniken är så väsensskilda från hur vår erfarenhet av vatten hittills sett ut.

Det tar ett tag innan det slutar rinna i kranen när man stänger av den. Jag är ingen expert på vattenflöden men det verkar som om det tar ett tag för munstycket att helt tömma sig på vatten när man stänger av själva kranen. Efter ett tag lär man sig dock att stänga av kranen lite innan man egentligen är klar med att fylla sitt vattenglas, eller vad man nu håller på med, och då är ju problemet, (eller vad man nu ska kalla det), ur världen.

Vill du också spara jättemycket vatten? Altered:Nozzle köper du här!

 

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.