Ett av mina barn är väldigt känslig för socker. Hen blir tydligt överaktiv och jag försöker därför avsockra maten så mycket som möjligt. Men hur gör man med glassen? Glass hör väl ändå till under sommar och semester?

Jag testade att göra glass på bär, frukt och yoghurt. Det gick alldeles utmärkt. Den forna sockerråttan själv satte sin gilla-stämpel och nu fixar vi egen sockerfri glass var och varannan dag. 

Spana in videoklippet där jag visar hur det går till (notera den lilla spökhanden som försöker få tag i godsakerna långt innan de är färdiga).

Och du, det är inte alls svårt. Kan jag kan du. I videon ser du att jag inte är någon Martha Stewart precis. Men det duger.

[youtube https://youtu.be/S5auWR4K_w4

Det här behöver du till den sockerfria glassen:

  • Glassformar. På semestern hade jag bara tillgång till formar i plast, vilket inte precis är ett material som jag gillar. Nöden hade dock ingen lag, men jag bytte i alla fall ut plastpinnarna mot vanliga teskedar enligt ett tips jag fick från min Sustainable Society-kollega Angelica som driver bloggen Ekomorsan. Plastfritt men också praktiskt om glassen smälter på slutet.När jag kommer hem ska jag dock investera i glassformar i rostfritt.
  • Naturell yoghurt.
  • Bär eller frukt. Jag har även slevat i fruktpuré från barnmatsburkar med gott resultat.
  • En frysbox. Stoppa in glassformen i frysen några timmar. Därefter har du smarrig sockerfri yoghurtglass.

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.