Innan det stora barnet och jag reste till Mallorca bestämde jag mig för att se hur mycket, eller rättare sagt hur lite skräp vi kunde skapa under en semester. Efter att ha levt avfallsminimerat på hemmaplan en tid kändes det som ett naturligt steg att också försöka semestra i enlighet med zero waste-principer.
Jag kollade av med barnet och hen var på. Utmaningen var därmed ett faktum: vi skulle minimera, och helst nolla, vårt avtryck på platsen vi besökte.
Viktigare att leva skräpfritt borta än hemma
Det är faktiskt ännu viktigare att praktisera avfallsminimalism när man är utomlands eftersom det i många länder inte finns något system för återvinning överhuvudtaget och mycket av avfallet skickas till gigantiska soptippar där det avger stora mängder av bland annat metangas som bidrar till jordens klimatförändring.
Jag har skrivit mer om det, och också delat sju tips för hur man kan ha en klimatsmartare semester, i inlägget Zero waste på resmålet. 7 klimatsmarta tips för semestern.
Tuff semesterutmaning
Innan vi åkte googlade jag på avfallssituationen på Mallorca och hittade en del intressanta fakta. Spanjorerna genererar ungefär lika mycket skräp per person och år som vi svenskar (450 kilo enligt uppgifter från 2013). Dock skickas merparten av avfallet till soptippar och betydligt mindre material (glas, metall, papper, plast, batterier etc.) återvinns också, jämfört med hur situationen ser ut i Sverige.
Utmaningen blev därför denna: Vår resa varade i fem dagar och vi hade bokat hotell utan tillgång till kök. Allt skräp som vi gjorde på resan, från det att vi klev utanför vår egen ytterdörr tills dess att vi öppnade densamma igen, skulle vi spara och ta med oss hem, för att få en samlad bild av hur mycket och vad det faktiskt blev.
Målet var naturligtvis att avfallsminimera så mycket som möjligt, utan att göra avkall på vare sig semesterkvalitet eller upplevelser. Hur vi klarade oss ombord på flyget kan du läsa här: Zero Waste ombord. Omöjligt eller genomförbart?
En semester = en burk med skräp
Allt skräp som jag och barnet gjorde under resan fick plats i en medelstor glasburk. Kolla in när jag öppnar och visar innehållet i videon nedan.
Observera att precis ALLT fysiskt skräp från resan ligger i burken. Jag har inte undantagit någon kategori.
Vårt semesterskräp – hela listan
Skräp dag 1
- Taxikvitto
- 2 boardingkort
- 2 bagagetaggar för incheckat bagage
- Växlingskvitto
- Papper med avresetider som guiden på resmålet gav oss
- Lapp med rumsnummer som vi fick av hotellportiern
- Kvitto för den safetybox vi hyrde på hotellet
- 2 pappersservetter (från en restaurang)
- Plastat papper (baksida till ett självhäftande frimärke)
- Klisterlapp från ett par solglasögon jag köpte efter att ha glömt de egna hemma
- Kvitton (2 st) för middagen
Skräp dag 2
- 2 papper till små margarinpaket
- 4 bussbiljetter
- Entrékvitto museum
- Kvitto på present vi köpte till småsyskonen
Skräp dag 3
- 2 små smörpaket i plast
- 4 entrébiljetter
Skräp dag 4
- 2 sugrör
- ett antal kvitton
- Tags från en bh jag köpte
- Klisterlapp som visade vikten när vi köpte nötter i lösvikt
Skräp dag 5
- 2 boardingkort
- 2 bagagetaggar för incheckat bagage
- Taxikvitto
Hur går det praktiskt till att avfallsminimera en semester?
Vill du veta exakt vad vi gjorde för att hålla nere skräpnivån under semestern? Vilka missar som inträffade och var vi firade små men viktiga zero waste-segrar?
Här kan du läsa min semesterdagbok som listar mina erfarenheter av att leva avfallsminimerat på en utlandsresa: Projekt skräpfri resa. Så här semestrade vi Zero Waste på Mallorca.
Håll utkik på bloggen eller signa upp dig nedan för att vara säker på att inte missa något inlägg.