Jag har tidigare berättat om ambitionen med att genomföra en avfallsminimerad semester och även visat upp det skräp som det stora barnet och jag genererade under vår senaste resa.

Läs: Jag åkte på semester och tog med alla mina sopor hem. Kolla in videon som visar hur mycket det blev.

I det här inlägget berättar jag om den stora utmaningen att inte skapa skräp under själva flygresan, trots att allting som serveras på planet i allmänhet är plast- eller pappersförpackat.

Bilden nedan beskriver den plastpanik som jag upplevde på en annan SAS-flight tidigare i år.

Plastpanik på SAS-flyget mellan #Arlanda och #Köpenhamn imorse. Precis ALLT i frukostlådan som slängdes framför mig utan anmodan var inplastat. Visserligen #eko men totalt trashat av petroleumutvinning en masse. Visste inte om jag skulle skratta eller gråta, lämna tillbaka lådan eller äta upp innehållet. Till slut valde jag det sistnämnda eftersom den antagligen hade gått direkt i soporna annars. Funderade ett tag på om jag skulle ta med mig förpackningarna hem till återvinningen, men fegade ur eftersom jag reste tillsammans med min nya chef och inte ville framstå som the crazy bag lady. Alltså @flysas, precis som det går att beställa #vegan-mat, #glutenfritt eller #kosher, skulle man inte kunna tänka sig att även få beställa #zerowaste? #reducesingleuse #hållbarlivsstil #klimatsmart #earthiscalling 🌍

A post shared by Annas kemtvätt ZeroWaste Sthlm (@annaskemtvatt) on

Så här kan du nolla ditt skräp ombord på flyget.

Det går ändå att nolla sitt avfall ombord på flyget. Jag förstår dock att det ligger nära till hands att tycka att det är hyckleri att spara in några plastförpackningar när man gladeligen är med och släpper ut flygbränsle för bortåt 400 mil tur och retur. Det här med flygresor eller inte, klimatkompensation och andra åtgärder för att döva det dåliga samvetet tänker jag dock resonera omkring i ett senare inlägg. Här och nu kör vi zero waste i det lilla, privata perspektivet.

Medhavd dryck – fyll på efter säkerhetskontrollen.

Eftersom det inte är tillåtet att gå genom säkerhetskontrollen med någon större mängd vätska, är tipset att ta med en tom flaska som du sedan fyller med vatten eller annan dryck från någon av de kaféer eller restauranger som brukar finnas i närheten av gaten. När vi reste till Mallorca fyllde vi på vår vattenflaska inne på toaletten på Arlanda, men på väg hem från Spanien bad jag om vatten hos ett av matställena i flygplatsens food court.

Tips på medhavd mat under flygresan.

IMG_9963

Det är egentligen märkligt att man kan beställa både vegan- och kosher-mat på flyget, men inte förpackningsfritt käk. Flygplansmat är enormt förpackningstung och det är skäl nog för att dissa den. Runt omkring oss sitter människor och pillar med sin plastinslagna miniatyrmat. Om det åtminstone kunde vara en rejäl portion av något och en enda förpackning, men det ligger minst fem inslagna paket på brickan.

IMG_0182

På utresan har vi mackor med oss i handbagaget, inslagna i kraftiga tygservetter. Dessa äter vi på planet. I barnets ryggsäck har jag också lagt en tygpåse med nötter som vi köpt i lösvikt innan resan. Jag är beredd på meddelande om en nötfri flight, men det verkar inte vara några nötallergiker ombord. Nötterna får bli snacks några timmar in på flygningen, när vi behöver något att göra och tugga på. På hemresan byter vi ut mackorna mot frukt, eftersom vi saknar kök på hotellrummet. Dock kör vi nötkonceptet även hem, och vi håller oss tillräckligt mätta hela flighten igenom.

Nöje ombord.

Readly_mood_1

På min telefon har jag laddat ner ett antal magasin från Readly som jag kan läsa även i flight mode. På så sätt slipper jag släpa med tidningar som jag sedan måste återvinna. Barnet tog däremot med en Kalle Anka-tidning på senaste resan.

Det här behöver du för att undvika skräp på planet:

Så här lätt fixar du alltså din avfallsminimerade flygresa. Packa ner:

  • Vattenflaska
  • Termosmugg
  • Servett
  • Matsäck (se nedan)
  • Smartphone eller läsplatta med nedladdad underhållning: film, musik, böcker eller magasin.

Egen mugg ombord eller inte. Vad säger flygbolagen?

IMG_0262Nu senast reste vi med SAS och min zero waste-strävan fick olika bemötanden på ut- och hemresan. Ner till Mallorca nekade kabinpersonalen mig att få te upphälld i min egen mugg med hänvisning till hygienskäl. På utresan fick jag dock muggen påfylld efter uppenbar tvekan från flygvärdinnans sida. Både ner och hem åt vi däremot medhavd mat utan att kabinpersonalen protesterade.

Vilken hållning har flygbolagen officiellt i frågan? Jag mejlade två bolag; SAS och Norwegian och beskrev att jag försöker uppnå en avfallsminimerad tillvaro, men tycker att det är svårt ombord på flyget. Norwegian svarade med vändande post medan SAS skickade ett autoreply om att deras svarstid var två veckor. Så lång pressläggning har jag dock inte på bloggen, så eventuellt uppdaterar jag inlägget med SAS svar när det kommer. Så här svarar i alla fall Norwegian:

Hej Anna,

Det är ett intressant och väldigt beundransvärt tänk! Vi har ingen särskild policy gällande medhavda kärl utöver vätskebegränsningarna vid säkerhetskontrollen. Det är upp till vår personal ombord om de tillåter servering i andra kärl än de vi tillhandahåller. Jag förstår att du vill använda dina egna och respekterar anledningen varför – men jag kan tyvärr inte göra annat än att rekommendera att du ber personalen ombord att servera dig i din mugg och förklara varför.

Angående förpackningsfria måltider tror jag att det kan bli svårt av logistiska skäl, men vi uppskattar alltid tips och därför skulle jag vilja be dig att skicka in detta till oss via vårt formulär. (Bifogar länk).

Det är alltså upp till kabinpersonalen på Norwegian att välja om de vill servera i kundens egen mugg eller i bolagets engångsmuggar. Då gäller det att slipa på sin elevator pitch, det vill säga 10-sekunders varianten av förklaringen till vad zero waste innebär och varför man själv praktiserar den. Tar gärna emot förslag på kortfattad men kärnfull beskrivning!

Hur förklarar du zero waste för dem som inte har hört talas om begreppet tidigare? Skriv gärna i kommentarsfältet nedan!

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.