DEN HÄR ARTIKELN INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR I FORM AV REKLAM FÖR BODYSTORE, BABYLAND OCH OUTNORTH.
Att plastbanta nappflaskan är ett av de mest hälsosamma val du kan göra för ditt barn. Hemma hos oss har jag bytt ut alla plastnappflaskor till flaskor i glas och rostfritt.
Med flaskor i glas och rostfritt (livsmedelsklassat stål märkt 18/8) finns inte någon som helst risk att några kemikalier förs över till vätskan i flaskan, oavsett om du serverar kall eller varm dryck.
En flaska i glas eller rostfritt är också en både ekonomisk och avfallsminimerad investering, eftersom den inte behöver bytas ut, utan håller så länge ditt barn och efterföljande syskon behöver den. Den har också ett andrahandsvärde och kan säljas vidare, vilket knappast är fallet med en flaska i plast.
Varför plast och värme inte går ihop.
När plast värms upp kan skadliga kemikalier läcka från plastkärlet till maten som förvaras där i. Studier har uppmätt en ökning på upp till 55 gånger så mycket kemikalier som läcker från plast till mat när plasten värms upp. Jag skulle därför aldrig värma mat som ligger i plast.
En glasflaska går däremot alldeles utmärkt att ställa i mikron. Jag brukar dock skruva av nappen först, även fast den är i silikon. Även fastän materialet anses ofarligt så känns det onödigt att värma något som ska vara i barnets mun samt att jag tänker att värme minskar hållfastheten och därmed kortar livslängden på själva nappen.
En flaska i rostfritt ska du aldrig köra i mikron, men det går jättesnabbt att värma flaskans innehåll i vattenbad. Ett par minuter i varmvatten räcker för att innehållet ska bli väldigt varmt. Håll koll så det inte blir FÖR varmt för ditt barn bara. Vattenbad går snabbare än vad man tror.
Gifter i plast och hur de påverkar våra minsta.
Beroende på vilken plast det är så kan den innehålla ftalater, hormonstörande ämnen, som påverkar den manliga reproduktionsförmågan. Den här typen av kemikalier har när den läckt ut i naturen påverkat djurlivet med följder som testikelcancer, deformation av genetalier, låg spermieproduktion och infertilitet hos arter som isbjörnar, hjortar, valar och uttrar. Hos människor har ftalater kopplats till för tidig födsel och neuropsykiatrisk problematik som adhd och autism. Ftalater ger också ökad risk för högt blodtryck och diabetes.
Plast kan också innehålla bisfenoler, till exempel BPA. Det finns också bisfenol B, C, E, F, G, M, P, PH, S, TMC och Z. Bisfenol kopplas till en rad hälsoproblem, särskilt hos gravida kvinnor och små barn, men också hos vuxna. Diabetes, fetma, astma, missbildningar och cancer är några saker som bisfenoler misstänks medverka till.
(I Sverige har vi till exempel antagit en lag mot bisphenol A i kassakvitton för att skydda framförallt gravida kvinnor som jobbar med kassahantering, men tyvärr misstänker Kemikalieinspektionen att företagen som tillverkar kvitton istället kommer ersätta ämnet med det lika skadliga bisfenol S).
Så med tanke på vilka otrevliga ämnen som finns i plast och som kan läcka, särskilt när plasten värms upp, så är det en god idé att plastbanta framförallt i köket. Personligen vill jag aldrig mer servera välling till barnen i en plastflaska. Inte ens de som är marknadsförs som BPA-fria. Möjligheten är nämligen stor att dessa flaskor innehåller en annan minst lika skadlig (men inte lika omskriven) bisfenol.
Plastbanta = Zero Waste.
Ytterligare att skäl till att jag har valt att plastbanta barnens nappflaskor och bytt ut dem mot flaskor i rostfritt och glas är att de är tillverkade i material som kan återvinnas till något av exakt samma kvalitet. Zero Waste helt enkelt.
Min glasflaska, om den skulle gå sönder, kan alltså bli en identisk glasflaska igen. Hur många gånger som helst. Samma sak med metallen i den rostfria flaskan. Den kan återvinnas och återbrukas till något av samma kvalitet.
Plastflaskor däremot, även om de återvinns, råkar ut för down cycling. Det innebär att de bara kan omvandlas till något av lägre kvalitet än en flaska, till exempel en plastmatta. Och så småningom när mattan är utsliten går inte plasten att göra om till något annat, utan slutar som avfall, hur man än gör.
För en Zero Waste-wannabe som mig är därför flaskor i glas och rostfritt överlägset, eftersom de rätt använda och slutligen rätt återvunna ALDRIG behöver bli avfall, utan kan göras om till nya produkter i all evighet.
Här kan du köpa giftfria nappflaskor:
Med ett silikonhölje klarar glasflaskan hårdhänt behandling.
Många glasnappflaskor går att få med ett speciellt silikonhölje som gör att flaskan tål att tappas i golvet eller bollas runt av ovarsamma småbarn.
Silikonhöljet utanpå glaset har också en funktion eftersom det gör flaskan lättare att greppa samtidigt som det dämpar stötar. Ännu efter tio år av ovarsam hantering har (peppar peppar) alla våra flaskor utom en hållit utan att gå i kras.
Återbruka nappflaskan när barnet blir äldre.
Något som många kanske inte tänker på är att det går att fortsätta använda sina
nappflaskor även när barnet blir äldre. Många märken som säljer glas- och metallflaskor tillverkar även tillbehör i form av pipmuggslock och sportkorkar. På det här sättet kan ditt barn växa med flaskan och du behöver inte köpa separata muggar och sportflaskor.
Således både en ekonomisk, avfallsminimerad och minimalistisk lösning på problemet med det överflöd av barngrejer som idag hotar att begrava många moderna familjer levande.
Oundvikligen är locken förstås tillverkade i plast, men kolla att den är märkt nr 5 (polypropylen/polypropen/PP), vilket i alla fall är den mest rena och ofarligaste plasten.
När småbarnsåren är över. Andrahandsvärdet.
Andrahandsmarknaden på plastfria nappflaskor är stor. Fler och fler föräldrar är medvetna om vikten av att göra giftfria val för sina växande barn. Fler och fler väljer därför också att plastbanta hemma.
Jag har själv sålt plastfria flaskor för nästan nypris på sajter som Tradera och Blocket. Det skulle jag knappast kunnat gjort med en sliten gammal plastnappflaska.
Köp- och säljgrupper på Facebook med inriktning mot miljö och giftfria alternativ är också ett tips om du i framtiden vill sälja dina nappflaskor i glas och rostfritt med hyfsad profit.
Annars kan du den dag du plötsligt inte skakar välling längre göra som till exempel en tillverkare av glasflaskor föreslår, det vill säga att använda flaskan som dricksglas eller till förvaring av olika slag. Till exempel kan du förvandla flaskan till en praktisk burk för mellanmålssnacksen om du sätter på ett tättslutande lock.
Läs mer
Photo credit: http://kandeelandkandeeland.blogspot.se, http://www.instructables.com, http://browndresswithwhitedots.tumblr.com, http://www.nydailynews.com, https://www.babylist.com