DEN HÄR ARTIKELN INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR I FORM AV REKLAM FÖR BODYSTORE, BABYLAND OCH OUTNORTH.

Att plastbanta nappflaskan är ett av de mest hälsosamma val du kan göra för ditt barn. Hemma hos oss har jag bytt ut alla plastnappflaskor till flaskor i glas och rostfritt.

Med flaskor i glas och rostfritt (livsmedelsklassat stål märkt 18/8) finns inte någon som helst risk att några kemikalier förs över till vätskan i flaskan, oavsett om du serverar kall eller varm dryck.

En flaska i glas eller rostfritt är också en både ekonomisk och avfallsminimerad investering, eftersom den inte behöver bytas ut, utan håller så länge ditt barn och efterföljande syskon behöver den. Den har också ett andrahandsvärde och kan säljas vidare, vilket knappast är fallet med en flaska i plast.

Varför plast och värme inte går ihop.

plastbanta

Undvik att värma en plastflaska. Risken att kemikalier läcker från plastflaskan och ansamlas i drycken är hög.

När plast värms upp kan skadliga kemikalier läcka från plastkärlet till maten som förvaras där i. Studier har uppmätt en ökning på upp till 55 gånger så mycket kemikalier som läcker från plast till mat när plasten värms upp. Jag skulle därför aldrig värma mat som ligger i plast.

En glasflaska går däremot alldeles utmärkt att ställa i mikron. Jag brukar dock skruva av nappen först, även fast den är i silikon. Även fastän materialet anses ofarligt så känns det onödigt att värma något som ska vara i barnets mun samt att jag tänker att värme minskar hållfastheten och därmed kortar livslängden på själva nappen.

En flaska i rostfritt ska du aldrig köra i mikron, men det går jättesnabbt att värma flaskans innehåll i vattenbad. Ett par minuter i varmvatten räcker för att innehållet ska bli väldigt varmt. Håll koll så det inte blir FÖR varmt för ditt barn bara. Vattenbad går snabbare än vad man tror.

Gifter i plast och hur de påverkar våra minsta.

plastbanta

Beroende på vilken plast det är så kan den innehålla ftalater, hormonstörande ämnen, som påverkar den manliga reproduktionsförmågan. Den här typen av kemikalier har när den läckt ut i naturen påverkat djurlivet med följder som testikelcancer, deformation av genetalier, låg spermieproduktion och infertilitet hos arter som isbjörnar, hjortar, valar och uttrar. Hos människor har ftalater kopplats till för tidig födsel och neuropsykiatrisk problematik som adhd och autism. Ftalater ger också ökad risk för högt blodtryck och diabetes.

Plast kan också innehålla bisfenoler, till exempel BPA. Det finns också bisfenol B, C, E, F, G, M, P, PH, S, TMC och Z. Bisfenol kopplas till en rad hälsoproblem, särskilt hos gravida kvinnor och små barn, men också hos vuxna. Diabetes, fetma, astma, missbildningar och cancer är några saker som bisfenoler misstänks medverka till.

(I Sverige har vi till exempel antagit en lag mot bisphenol A i kassakvitton för att skydda framförallt gravida kvinnor som jobbar med kassahantering, men tyvärr misstänker Kemikalieinspektionen att företagen som tillverkar kvitton istället kommer ersätta ämnet med det lika skadliga bisfenol S).

Så med tanke på vilka otrevliga ämnen som finns i plast och som kan läcka, särskilt när plasten värms upp, så är det en god idé att plastbanta framförallt i köket. Personligen vill jag aldrig mer servera välling till barnen i en plastflaska. Inte ens de som är marknadsförs som BPA-fria. Möjligheten är nämligen stor att dessa flaskor innehåller en annan minst lika skadlig (men inte lika omskriven) bisfenol.

De här två dricker sin kvällsvälling i nappflaskor i rostfritt livsmedelskassat 18/8-stål. Att servera dryck i rostfritt innebär att jag kan känna mig trygg med att inga gifter släpper från kärlet, men förstås också att flaskan inte kan värmas i mikrougn utan måste värmas på andra sätt. Det är i och för sig inga större problem. Tillgång till vattenkokare som går att ställa in på 40 grader är förstås allra smidigast för att få rätt temperatur. Annars kan flaskan snabbt värmas i vattenbad. Att minimera gifterna hemma är ett medvetet val från min sida. Och då känns det självklart att undvika till exempel plast, särskilt ihop med mat. Visserligen marknadsförs nästan alla plastnappflaskor på den svenska marknaden som fria från det hormonstörande ämnet bisfenol A, men problemet är att det finns en rad ämnen som är minst lika potentiellt skadliga, bara det att det inte har hunnit komma någon larmrapport ännu. För ett ska man ha klart för sig, och det är att det är så mycket enklare att ersätta en förbjuden eller kritiserad komponent med en ännu inte förbjuden, än vad det är att genomföra de omfattande tester som krävs för att avslöja och fastslå ett ämnes olämplighet. Så bara för att något ännu inte är förbjudet, ska man alltså inte förutsätta att det är okej. Efter att ha plastbantat hemma under ett antal år är det numera inte mycket som inte är naturliga, hälsosamma material hemma hos oss. Inte bara är det bättre för hälsan. Trä, glas och metall är bra mycket vackrare också. Dessutom skapar de här materialen inget avfall den dag de har gjort sitt. Trä komposteras och glas och metall kan up-cyclas, det vill säga har potential att bli något av likvärdig eller bättre kvalitet. Plast däremot kan bara down-cyclas och slutar förr eller senare alltid som avfall. I bästa fall bränns det som sopor, i sämsta fall hamnar det i havet och bidrar till att djurlivet där slås ut, vilket leder till att hela jordens ekosystem rubbas. Det innebär att människan inte längre kommer ha en planet som går att leva på. Och då är det över för oss alla. Vill vi verkligen att det ska sluta så? #reducesingleuse #bringyourown #earthiscalling #noplanetb #giftfriabarn

A post shared by Klean Kanteen Scandinavia (@kleankanteen_scandinavia) on

Plastbanta = Zero Waste.

Ytterligare att skäl till att jag har valt att plastbanta barnens nappflaskor och bytt ut dem mot flaskor i rostfritt och glas är att de är tillverkade i material som kan återvinnas till något av exakt samma kvalitet. Zero Waste helt enkelt.

Min glasflaska, om den skulle gå sönder, kan alltså bli en identisk glasflaska igen. Hur många gånger som helst. Samma sak med metallen i den rostfria flaskan. Den kan återvinnas och återbrukas till något av samma kvalitet.

Plastflaskor däremot, även om de återvinns, råkar ut för down cycling. Det innebär att de bara kan omvandlas till något av lägre kvalitet än en flaska, till exempel en plastmatta. Och så småningom när mattan är utsliten går inte plasten att göra om till något annat, utan slutar som avfall, hur man än gör.

För en Zero Waste-wannabe som mig är därför flaskor i glas och rostfritt överlägset, eftersom de rätt använda och slutligen rätt återvunna ALDRIG behöver bli avfall, utan kan göras om till nya produkter i all evighet.

Här kan du köpa giftfria nappflaskor:

Med ett silikonhölje klarar glasflaskan hårdhänt behandling.

Många glasnappflaskor går att få med ett speciellt silikonhölje som gör att flaskan tål att tappas i golvet eller bollas runt av ovarsamma småbarn.

Silikonhöljet utanpå glaset har också en funktion eftersom det gör flaskan lättare att greppa samtidigt som det dämpar stötar. Ännu efter tio år av ovarsam hantering har (peppar peppar) alla våra flaskor utom en hållit utan att gå i kras.

plastbanta

Återbruka nappflaskan när barnet blir äldre.

Något som många kanske inte tänker på är att det går att fortsätta använda sina

nappflaskor även när barnet blir äldre. Många märken som säljer glas- och metallflaskor tillverkar även tillbehör i form av pipmuggslock och sportkorkar. På det här sättet kan ditt barn växa med flaskan och du behöver inte köpa separata muggar och sportflaskor.

Således både en ekonomisk, avfallsminimerad och minimalistisk lösning på problemet med det överflöd av barngrejer som idag hotar att begrava många moderna familjer levande.

Oundvikligen är locken förstås tillverkade i plast, men kolla att den är märkt nr 5 (polypropylen/polypropen/PP), vilket i alla fall är den mest rena och ofarligaste plasten.

När småbarnsåren är över. Andrahandsvärdet.

plastbantaAndrahandsmarknaden på plastfria nappflaskor är stor. Fler och fler föräldrar är medvetna om vikten av att göra giftfria val för sina växande barn. Fler och fler väljer därför också att plastbanta hemma.

Jag har själv sålt plastfria flaskor för nästan nypris på sajter som Tradera och Blocket. Det skulle jag knappast kunnat gjort med en sliten gammal plastnappflaska.

Köp- och säljgrupper på Facebook med inriktning mot miljö och giftfria alternativ är också ett tips om du i framtiden vill sälja dina nappflaskor i glas och rostfritt med hyfsad profit.

Annars kan du den dag du plötsligt inte skakar välling längre göra som till exempel en tillverkare av glasflaskor föreslår, det vill säga att använda flaskan som dricksglas eller till förvaring av olika slag. Till exempel kan du förvandla flaskan till en praktisk burk för mellanmålssnacksen om du sätter på ett tättslutande lock.

Läs mer

Den onda badankan: ditt barn och de osynliga gifterna


Photo credit: http://kandeelandkandeeland.blogspot.se, http://www.instructables.com, http://browndresswithwhitedots.tumblr.com, http://www.nydailynews.com, https://www.babylist.com

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.