Visste du att 100 miljoner flickor i underutvecklade länder missar sin skolgång en vecka i månaden på grund av brist på mensskydd och fördomar om mens? Dessa flickor kommer ohjälpligt efter i skolan på grund av något högst naturligt som nästan alla människor som fötts med livmoder har varje månad.

Den här artikeln berättar om hur företaget som har skapat menstrosan 2.0 också arbetar för att ge flickor i tredje världen tillgång till mensskydd,  och därmed ett bättre liv.

Menstrosan 1.0

Menstrosor var förr för mig de sämsta, mest missfärgade och illasittande trosorna jag hade i min underklädeslåda. De fick åka på när jag hade mens eftersom det ändå inte spelade någon roll om de fick fler fläckar eller om de satt illa. Att de var obekväma och fick mig att sport-newkänna mig ofräsch hörde liksom till konceptet mens under hela min uppväxt och som ung vuxen.

Jag tror det var så för de flesta tjejer i min generation. Mens var något trist och veckan man hade den var liksom en förlorad och besvärande period som måste genomlidas.

Menstrosan 2.0

Nu behöver det inte vara trist med mens längre. Nu finns nämligen en ny typ av menstrosa. Och det är en helt annan grej. Menstrosan 2.0 är bekväm, snygg, fräsch och förstärkt med ett lager PUL-tyg (tyg som andas men som håller inne vätska) för noll risk för genomblödning. Lite av menstrosornas Rolls Royce helt enkelt i och med att den både är snyggtrosa och återanvändningsbart mensskydd i ett.

Thinx heter företaget som ligger bakom innovationen och de hävdar att till exempel trosan Sport som du ser på bilden här bredvid klarar av att fånga upp lika mycket blod som 1 1/2 tampong. Perfekta som back up till menskopp de dagar du blöder mycket eller som säkerhet de dagar då du väntar din mens. Eller, om du så vill, som enda mensskydd.

#Räddavärldenlitegrann med dina menstrosor

Som en extra hållbarhetsbonus donerar Thinx en förpackning tygbindor till flickor i tredje världen för varje sålt par menstrosor. De samarbetar för närvarande med organisationen AFRIpads och planerar också att utvidga programmet till att även inkludera THINX Global Girls Clubs,en plats för flickor att lära sig och prata öppet om sina kroppar, hälsa, säkerhet och ekonomi.

Du hjälper alltså till att rädda världen litegrann när du byter trosor.

Läs mer om återanvändningsbara mensskydd

Menstrual cup

Menskopp och tygbindor är andra hållbara och klimatsmarta sätt att ha mens på.

Läs inläggen Alla fördelar med en menskopp och Så här mycket sparar jag på återanvändningsbara mensskydd varje år.

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.