Dags att få panik över julklappsinköpen till mostern som aldrig önskar sig något, brorsan utan särskilda intressen och farfar på äldreboendet? Men du! Varför inte satsa på att ge bort klimatsmarta julklappar i år?
Hos Annas kemtvätt hittar du mängder av hållbara julklappstips. Det här inlägget är det första i raden i en grön julklappsguide som kommer att publiceras under slutet av november och början av december.
Andas ut. Det ordnar sig!
Till skönhetsmissen
Du kanske har någon i din närhet som älskar smink, kroppsprodukter och skönhetsbehandlingar och som besöker ett SPA mer ofta än hen hinner träffa dig? Dags att införa lite grönt tänk i produktfloran kanske? Och hjälpa skönhetsmissen att träffa rätt istället. Mitt bästa tips för ökad medvetenhet om vad vanliga smink- och hygienprodukter faktiskt innehåller är boken Badskumt – gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg av Katarina Johansson. En klassiker för alla oss som har kemikaliebantat badrummet.
Till Zero Waste-wannaben
“Jamen, mycket av det här kan jag också göra”, var min reaktion när jag första gången läste Bea Johnsons bok Zero Waste Home – The Ultmate Guide to Simplifying Your Life. För vem vill inte förenkla livet? Och när det visade sig att det gick att göra det och SAMTIDIGT vara snäll mot planeten genom klimatsmarta val, så var det inga tveksamheter. Det var Bea som tog med mig på min Zero Waste-resa, och idag har jag kommit ganska långt. Inspirerande, heltäckande, bitvis ganska humoristiskt och framförallt genomförbart. Vem på din julklappslista tänker du sända ut på en expedition mot Zero Waste?
Till farmor i upplysningssyfte
Får ungarna alltid plastleksaker av farmor trots att du i alla möjliga sammanhang tar tillfället i akt att berätta att ni plastbantar? Den onda badankan – ditt barn och de osynliga gifterna är i så fall rätt bok att ge farmor i (tidig) julklapp. På ett pedagogiskt (och lite lagom skrämmande) sätt förklarar Katarina Johansson (hon som också skrivit Badskumt) varför det är bättre att satsa på andra material än plast. Även så att en envis farmor (eller någon annan) som annars slår dövörat till faktiskt lyssnar.
Till den som vill (eller borde) rensa i röran
Det sägs att den som gör en utrensing av sitt hem enligt Marie Kondo-metoden aldrig kommer behöva leva i oordning igen. Kondo har utvecklat en alldeles särskild metod som går ut på att du bara ska behålla de saker som skänker dig glädje. The Life-Changing Magic of Tidying Up: the Japanese Art of Decluttering and Organizing är en riktig utmaning, men många har hakat på trenden och på Facebook sprider sig forumen som är dedikerade till Kondo-metoden som ogräs. Hela världen lider av Marie Kondo-feber just nu. Vem vill du smitta?
Fler tips på klimatsmarta julklappar hittar du i min konsumtionsguide 4 like ever. Klicka här för att komma dit.
Till den inredningsroade
Just nu syns växter maximalt i inredningssammanhang. Det är inne att inreda med grönska och de allra trendigaste satsar på en “indoor garden”. Krukväxter hör inte längre ihop med virkade dukar på smala fönsterbrädor. Nej, Urban Jungle – Living and Styling with Plants tar plant ladyn och hennes växtgäng till en helt ny nivå. Supersnyggt, smittande och fyllt med praktiska råd, både om hur växterna ska skötas och smarta sätt att styla hemmet med dem.
https://annaskemtvatt.com/product/urban-jungle/
Till den som uppskattar ett häftigt hack
Du har säkert någon i bekantskapskretsen som är en riktig McGyver. Någon som kan laga vad som helst med silvertejp och bygga en lådbil som går i 80 kilometer i timmen. Vad sägs om att fixa sin egen luftrening, och med hjälp av växter dessutom? Det borde vara ett coolt projekt som gör-det-självaren uppskattar. Att det How to grow fresh air: 50 houseplats that purify your home or office är skriven av en forskare för NASA som vet allt om vilka växter som äter upp skadliga ämnen i inomhusluften.
Till den som vill må lite bättre
Förra årets bomb var att hälsan, psyket och det allmänna välmåendet sitter i tarmen och att magen ska matas med goda bakterier. Vem kunde ha anat att en sur och trist partner i själva verket behöver probiotisk kost och en klase gröna bananer snarare än en cityweekend i ditt sällskap? Men nu vet vi, och den som ännu inte har läst Food pharmacy: en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och inflammatorisk mat, bör uppmanas att göra det omgående. Att ge bort boken i julklapp borde vara en lagom hint.
Till den som just påbörjat sin hållbarhetsresa
Min bloggkollega Pernilla som har skrivit boken Ekoenkelt: vägen till en hållbar livsstil, är en smart och skön tjej som vill rädda jorden genom att inspirera fler till leva mer hållbart. Men samtidigt vill hon inte sluta att ha roligt, dricka öl eller resa. Här guidar hon på ett enkelt och överkomligt sätt hur man bör tänka för att ställa om livet som bättre är anpassat till planeten.
Till barnen som behöver en aldrig sinande ström av goda förebilder
Jämlikhet är också hållbarhet och våra barn, oavsett biologiskt kön, behöver stärkande och inspirerande förebilder. Godnattsagor för rebelltjejer: 100 berättelser om fantastiska kvinnor, balanserar upp den ganska ensidigt manliga historien med hundra coola, modiga, starka, våghalsiga, förbluffande fantastiska kvinnor. Den här boken kommer utan tvekan att ligga i mina barns julstrumpa i år.
Låna på biblioteket istället för köpa ny bok som sen står på bokhyllan