Lili Murphy Johnson är konststudenten som har använt mens som tema för att skapa fantastiska juvelbeströdda smycken.

-Det finns en intressant konflikt i uppfattningen av den kvinnliga kroppen: dels sedd som perfekt, men samtidigt som oren, skriver hon på sin hemsida. Sanitetsprodukter marknadsförs i överflöd, fortsätter hon, och alla anspelar de på att mens är något kladdigt som bör döljas.

Menssmyckena är Lili Murphy Johnsons sätt att hantera egna jobbiga upplevelser av framförallt PMS-symptom.

-Ångesten och stressen som jag kände under dessa dagar höll verkligen tillbaka mitt arbete, och jag försökte återskapa de känslorna och symptomen i mina smycken, berättar hon för Buzzfeed.

Därför var de första smyckena som hon tillverkade utifrån temat halsband som gick sönder när man plockade upp dem och armband där det inte gick att hitta öppningsmekanismen.

Utmanar ett av våra sista tabun

Lili Murphy Johnsons smycken har rönt stor uppmärksamhet världen över, vilket inte är så konstigt med tanke på vilket tabu mens ändå fortfarande är i merparten kulturer. Här nedan syns en av hennes ringar i det tyska magasinet Separee.

Tredelad kollektion

Murphy Johnsons menskollektion fokuserar på tre områden relaterat till menstruation: hormonsvängningar, mensskydd och blodet i sig själv. Berlockerna i armbandet nedan föreställer tamponger och förpackningarna de kommer i.

Gold plated tampon charms, and some polos 💉💍

A post shared by Lili Murphy-Johnson (@lilimj) on

Även ett par plagg har smugit sig in i kollektionen. Nedan syns ett par pärlbeströdda trosor, och det finns även en over-sized vit skjorta med en liknande dekoration på baksidan.

#periods we all get periods 🎧🎤🎶

A post shared by Lili Murphy-Johnson (@lilimj) on

Personligen gillar jag Murphy Johnsons smycken. De är oväntade och inte helt uppenbara. Vad tycker du? Skulle du kunna tänka dig att bära ett smycke i form av juvelbeströdd mens?

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.