Enkelt förklarat så är ftalater kemikalier som gör hård plast mjuk och smidig. Av den mängd ftalater som finns registrerade, så är det ett flertal som misstänks vara reproduktions- och hormonstörande. De har också kopplats till fetma, diabetes, astma och allergier.

Klicka här för att läsa ett tidigare inlägg med all fakta du (inte) vill veta om ftalater!

Så här kan du använda ftalat-listan

Kemikalieinspektionen (KI) har sammanställt en lååång lista med produkter som kan innehålla ftalater.

När du ska köpa en vara som finns med på listan är det värt att kolla upp innehållet lite extra så att du hittar ett ftalat-fritt alternativ. På så sätt kan du göra medvetna val när du handlar istället för att få med en massa ftalater hem av bara farten.

Ska du till exempel köpa en haklapp till ditt barn, så visar listan att haklappar i plast kan innehålla ftalater. Då kan du välja en haklapp i medicinskt silikon istället och på så vis undvika ftalater.

Se alltså listan som en hjälp att hitta ftalat-fria alternativ till dig och din familj, snarare än att låta den skrämma och passivisera dig.

Hela listan hittar du under bilden här nedan!

27909462916_3ce234ec44_o

Kemikalieinspektionens ftalat-lista

Accessoarer
Plastkammar, klockor, bälten, halsband, paraplyer.

Barnartiklar
Barnvagnar, skötbord, spjälsängar, bärselar, stolar för barn, haklappar, förkläden, bitleksaker, nappar, aktivitetsmattor, bilbarnstolar.

Belagda vävar
Presenningar, markiser.

Bilindustrin
Underredsbeläggning (mot korrosion) och tätningsmedel, instrument- och dörrpaneler, kupékomponenter, fönsterprofiler och skyddslister på karossidorna, ledningsmattor, överdrag på säten och stänkskärmar, bilmattor, rattklädsel/muffar.

Bygg och konstruktion
Beklädnad på byggfasader (cladding), takmembran, takdukar, kablar och ledningar, golv, väggbeklädnad, belagd plåt, fogband, plastlaminat, böjliga slangar och rör av plast, isolermaterial, skyddande tejp och plastfilm, slippapper, tätningslister för fönster och dörrar, upprullningsbara garageportar, vattenslang, ventilkopplingar, verktyg med plasthandtag, verktygslådor, samt de kemiska produkterna tätningsmedel och limmer, och färg och lack.

Elektriska och elektroniska produkter
PVC-försedda kablar i hushållsprodukter (t.ex. CD-spelare, TV-apparater och köksmaskiner) och kontorsutrustning (t.ex. datorer, faxmaskiner, kopieringsapparater och telefoner).

Folie och film
Till golv, för dekorativa ytor (t.ex. väggmaterial i fartyg), möbelfolier till innerdörrar och köksluckor, som liners i simbassänger, textillaminering (exempelvis till bäddunderlägg), urinpåsar, mörkläggningsgardiner, biografdukar, industrifolier, band till vävning av plastmattor.

Förpackningar
PVC-plastfilm för livsmedelsinpackning, förpackningar från vissa importerade varor, blisterförpackningar.

Golv
PVC-golv.

Gummiprodukter
Gummibelagda vävar, bälgar i gummi, gummi- eller gummi/metallreservdelar.

Kablar och ledningar
Kablar till byggnader, industrier, elverk, fordonsindustrin, elektriska och elektroniska produkter.

Kemiska produkter
Mjukgörare, råvara till plasttillverkning, färger och spädningsmedel för färg, härdare för plast, tätnings- och fogningsmedel, lim och klister, råvara för gummivarutillverkning, smörjmedel, stabilisatorer, andra tillsatser, krut, sprängämnen och pyroteknik samt ammunition, bekämpningsmedelsgranulat.

Kosmetiska produkter
Nagellack, lösnaglar, nagellim.

Leksaker
Dockor, plastbollar, uppblåsbara leksaker/djur, barnbassänger, maskeradkläder och maskeradmasker, pärlor, golvpussel, leksakssvärd.

Medicintekniska produkter
Blodpåsar, påsar för infusionsvätskor, sonder och katetrar, utrustning för hjärt-lung-bypass och ECMO (syresättning utanför kroppen med ett membran), handskar, hjärt-/lungräddningsdockor.

Möbler och inredning
Möbler av konstläder (t.ex.soffor, fåtöljer, puffar, och klädda stolar), plastmöbler, duschdraperier, duschslang, plastmattor, undersidor av mattor, lampskärmar, halkskydd, juldekorationer, vaxdukar.

Skor
Skor av konstläder, plastskor/sandaler, stövlar och sulor eller andra detaljer av plast.

Skyddsutrustning
Laboratoriehandskar, köks- och städhandskar, övriga skyddshandskar, hörselkåpor, insektsnät.

Sport och fritid
Madrasser med PVC-överdrag (t.ex. till förskola och gymnastik), studsmattor (fjäder- och kantskydd), pilatesbollar, träningsbollar, bollar, och sportskor, luftmadrasser, uppblåsbar flytutrustning (armkuddar, ringar, båtar, madrasser och djur), dykutrustning (d.v.s.snorkel och cyklop och simfenor), cykelhandtag, partytält, tält, fendrar till båtar.

Tandvårdsartiklar
Tandkomposit, tandcement, proteser.

Textilier, kläder
Tryckta eller belagda textilier och kläder (t.ex. t-shirts/tröjor med tryck, vaxdukar, regnkläder), och accessoarer för textilier såsom knappar, reflexer, blixtlås, märken, paljetter och dekaler.

Trädgårdsartiklar
Vattenslangar, kedjeuppbindare, trädgårdshandskar.

Väggbeklädnad
PVC-tapeter, våtrumstapeter.

Väskor och handskar
Väskor och handskar av konstläder eller mjukgjord plast, t ex. portföljer, skolväskor och ryggsäckar, resväskor, vattentäta väskor, datorväskor, plånböcker. Sannolikt kan de även finnas i fodral till laptoppar, surfplattor och mobiltelefoner.

Övriga varor
Handvärmare, djurleksaker, tvålförpackningar, sexleksaker, suddgummin, förvaringslådor, manikyrset.

 

Photo credit: Stillleben mit Schnuller via photopin (license), Cherub eating plastic via photopin (license)

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.