DET HÄR INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR FÖR TRETTI.SE OCH BODYSTORE.
- 90 procent av alla som vistas i europeiska städer andas in förorenad luft varje dag.
- Luftföroreningar leder till 7 miljoner dödsfall varje år.
- Årligen kostar luftföroreningarna 1,48 miljarder euro bara i Europa. Pengar som skulle kunna satsas på välfärd, alternativa energikällor och utbyggnad av kollektiva färdmedel, för att nämna några exempel som istället skulle komma människor och miljö till godo.
År 2050 kommer mellan 70 och 80 procent av jordens befolkning att leva i urbana samhällen. Det betyder att slaget om människans framtid kommer att stå just i städerna. Det är alltså i städerna vi antingen kan vinna eller förlora kampen om vår planets överlevnad.
Två uppfinningar som sätter fokus på luftkvaliteten i städerna.
Några som har tagit fasta på problematiken med förorenad luft är tyska Green City Solutions och holländska Studio Rosengaarde. De arbetar båda med installationer i stadsmiljö som renar luften samtidigt som de sätter fokus på klimatförändringar och att människor tillsammans måste jobba för miljön.
Bio + tech = The City Tree.
Green City Solutions vill förbättra levnadsförhållandena för människor som lever i städerna genom att skapa förutsättningar för en permanent renare luft. Deras City Tree är en kombinerad parkbänk, grönyta och luftrenare som via sensorer skickar data till en molnbaserad app. Appen sin tur styr City Trees inbyggda luftfilter så att det optimeras för att möta och motverka halterna av luftföroreningar i realtid.
Utöver löftet om en renare och svalare luft, fungerar också City Tree som en mobil meddelandetavla där företag som bryr sig om hållbarhetsfrågor kan synas med sitt varumärke. Ett exempel på det är tyska Deutsche Bahn som på sex platser i Berlin och Essen använde City Tree för att kommunicera sin hållbarhetsstrategi. Effekten blev att City Tree drog till sig mediaintresse och uppmärksamhet i sociala medier. DB gjorde också en undersökning bland sina resenärer som visade att det fanns önskemål om fler City Trees på hållplatserna.
På samma sätt kan ett City Tree vara ekoniomiskt lönsamt för till exempel fastighetsägare som sätter upp en modul i anslutning till sina bostäder eller affärsytor. Ett City Tree kan också utformas som en reklampelare i stil med en gigantisk QR-kod som på bilden nedan. Trevligare reklam än de traditionella stortavlorna i stadsmiljö som vi ständigt exponeras för.
The Smog Free Tower renar förorenad luft.
Allting började när Daan Roosegaarde, en holländsk konstnär, satt på ett hotellrum i Peking och insåg att smogen utanför var så tjock att han inte kunde se något av staden. “Det var en skrämmande framtidsvision jag såg”, har Roosegaarde berättat, och han bestämde sig där och då för att bygga den största luftrenaren i världen.
Tornet som Daan och teamet byggde kallade de för the Smog Free Tower eftersom det suger upp 30 000 kubikmeter förorenad luft i timmen, renar den och släpper ut den igen.
Tornet drivs helt och hållet av solenergi och är vansinnigt effektivt: vid mätningar är den omgivande luften 55 till 75 procent renare än i övriga staden. Det betyder att man även på väldigt förorenade platser kan skapa oaser av ren luft där människor kan vistas i hälsosam miljö, i väntan på att politiker och andra makthavare enas om hur vi på lång sikt ska minska de globala luftföroreningarna.
Och kan du gissa vad Daan Rosengaarde och hans team gör av smogpartiklarna som tornet suger upp ur luften? Diamanter förstås! (Jo det är sant).
Läs mer om hur det går till och hur du kan skaffa dig en egen diamantring tillverkad av just luftföroreningar: Zero Waste på riktigt: han renar luften från smog och gör diamanter av restpartiklarna.
Även din inomhusluft kan vara förorenad. Det här kan du göra för att förbättra den.
Otroligt nog kan inomhusluft i våra bostäder vara ännu mer förorenad än luft ute. Anledningen är dålig ventilation och skadliga ämnen som utsöndras ur möbler, elektronik och färg. Energikrisen på 70-talet ledde också till ändrade direktiv för ventilation i bostäder med krav på reducerad tilluft. Det bidrog sedan starkt till epidemin av sjuka hus med hälsoproblem hos de boende som följd.
Vi tillbringar 90% av tiden inomhus, och därför är det så viktigt att vi har bra luft i vår inomhusmiljö.Det här kan du göra för att förbättra luften hemma:
1. Odla frisk luft med hjälp av växter.
NASA har forskat på vilka växter som optimerar luftkvaliteten inomhus. Ditt hem och ett rymdskepp har nämligen en sak gemensamt: dålig luft.
Men med gröna växters hjälp kan du göra något åt det, oavsett om du är hemma eller på moderskeppet.
Läs mer: Så odlar du frisk luft hemma. NASAs guide till luftrening med växter.
2. Skaffa dig en luftrenare.
Coway luftrenare utsågs till Bäst i test av Testfakta 2016 och är både snygg och effektiv. Den renar 99,7 procent av den genomströmmande luften från alla slags luftburna allergener.
För den som har problem med allergi och astma, åkommor som blir allt vanligare i Europa, gör luftrenaren stor skillnad för att minska symptomen. Luften blir fri från damm, kvalster, pollen, rökpartiklar och dålig lukt, vilket gör att du kan andas lättare.
Luftrenaren har en sensor för luftkvalitet och visar den aktuella luftkvaliteten med lampan i ringen. Det finns även en ljussensor – när du släcker lampan sänks hastigheten automatiskt för att din nattsömn inte ska störas. Luftrenaren är Energy Star-märkt och har mycket låg energiförbrukning, från endast 5 watt till 45 watt vid högsta effekt.
3. Höj luftfuktigheten med hjälp av en luftfuktare.
En luftfuktare tillför effektivt fukt till torr luft vilket gör det lättare att andas inomhus och minskar besvär från luftvägarna vid förkylning eller allergier.
Humio luftfuktare är en ultraljudsluftfuktare och lampa med möjlighet att sprida väldoft via eteriska oljor. Själva luftfuktningen sker genom ultraljudsvibrationer och täcker upp till 10 kvadratmeter. Luftfuktningen sker inte via varm ånga på samma sätt som många andra luftfuktare fungerar, utan Humio släpper en kall dimma som gör fuktningen väldigt behaglig oavsett tidpunkt. Jämfört med andra luftfuktare behövs inte heller några dyra filter.
Källor: http://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/press-releases/2015/04/air-pollution-costs-european-economies-us$-1.6-trillion-a-year-in-diseases-and-deaths,-new-who-study-says, ,