Det här inlägget innehåller reklamlänkar för Babyland.
Du ska få en bebis, grattis! Vad härligt att få lära känna en helt ny människa. Några andra som tycker att det minst lika härligt med att du ska bli förälder är företagen som säljer bebistillbehör. Oj vad de kommer att hårdmarknadsföra sina produkter på dig! Och när de är klara kommer du vara övertygad om (eller i alla fall kraftigt oroad över) att ditt lilla barn kommer att behöva lida utan just deras grej, allra minst. Vem blir inte omskakad av den typen av marknadsföring? Men nu kan du sluta oroa dig. Här kommer en lista på saker du inte behöver skaffa när du väntar barn. Under den presenterar jag en alternativ lista på de 9 (enda) sakerna som jag personligen har behövt när jag fick mina små.
När jag väntade mitt första barn trodde jag att man behövde massor med saker till en bebis. Alltifrån en badbalja till blöjhink med tillhörande parfymerade blöjpåsar. Nu, fyra barn senare, vet jag att man behöver typ ingenting alls. Eller åtminstone minimalt med saker under barnets första tid.
Observera! >>>> På förekommen anledning vill jag påpeka att jag förstår att olika familjer har olika behov. Det artikeln vill sätta fokus på är dock att göra medvetna konsumtionsval. Ett tips är att avvakta med många inköp tills bebisen är född och därefter avgöra vad som är verkliga behov och vad som inte är det. Jag vill också påpeka att jag på intet sätt försöker raljera med förstagångsföräldrar. Jag var förstagångsförälder själv i 5 1/2 år innan jag fick barn nummer två och har därmed gjort ALLA misstag som bara går att göra. Är det någon jag raljerar över så är det i så fall mig själv.
9 saker du inte behöver skaffa när du väntar barn:
1. Badskum, schampo, puder och andra hygienprodukter
Jag stör mig litegrann på till exempel Natusans barnprodukter som de säljer under namnet First touch. Produkterna innehåller bland annat ämnet Sodium Lauryl Sulfate (SLS), vilket kan orsaka hudirritation och hormonell påverkan. Så när du badar din nyföding med Natusan-produkterna så ger du hen alltså en First Touch of Chemicals. Fast det produktnamnet låter såklart inte fullt lika mysigt.
De flesta kommersiella hygienprodukter för barn innehåller kemiska ämnen av olika slag. Välj bort dem. Det är saker du inte behöver skaffa när du väntar barn. Blir ditt barn torr i huden när det badar kan du hälla lite olja i badet och även smörja in huden med det efteråt. Men annars räcker det med tvål och vatten. I hälsokostbutiken eller på nätet kan du köpa olivoljetvål utan tillsatser.
2. Blöjhink för engångsblöjor.
Engångsblöjan tar du med dig och slänger i din vanliga soppåse. Du vill i alla fall inte samla på dig 15 stinkande blöjor i en blöjhink. Bättre i så fall att löpande ta ut dem med de vanliga soporna. Bäst är förstås att inte använda plastblöjor alls utan köra på tygblöjor. Se nästa lista nedan.
3. Babygym/elektrisk gunga.
Du tänker att du ska få dricka kaffe ifred hela dagarna medan bebisen gymmar eller swingas runt i ett baby-Gröna Lund. Men där tar du fel. En elektrisk gunga hör helt klart till kategorin saker du inte behöver skaffa när du väntar barn. Din bebis kommer gilla babygymmet/gungan under en minut i stöten. Och bara när du sitter bredvid. Tro mig. Been there, done that.
4. Skötväska.
Som förstagångsföräldrar intalas vi att det inte kommer gå att lämna hemmet ens korta sträckor utan en fullpackad skötväska innehållande utrustning för alla eventualiteter. Ju fler barn jag har fått desto mer sällan släpar jag med en massa (i 99% av fallen) onödiga grejer.
Om jag ska ut på promenad en timme eller ska gå ner och handla packar jag varken extrakläder eller blöjor. För let’s face it: om barnen smutsar ner sig eller behöver få sin blöja bytt, är det faktiskt enklare att dra sig hemåt än att börja byta någonstans på stan. Och barnet dör faktiskt inte heller om den får ha en bajsig blöja den korta stund det tar för dig att handla klart. Att leta rätt på ett skötrum på stan kan ibland ta ännu längre tid än att gå hem eller till där man har bilen parkerad. Ska du vara borta en längre stund måste du såklart packa ner lite grejer. Men dessa kan du lika gärna stoppa i vilken tygkasse som helst. Se listan nedan.
5. Solparasoll.
Ingenting skriker förstagångsförälder så mycket som ett solparasoll på barnvagnen. Det är inget fel att försöka skydda sitt barn från solen, men solparasoll gör allt annat än det. Jag har varit den mamman som konstant vände och vred på parasollet för att ge barnet lite omöjlig skugga. Och jag har insett att det inte funkar. Är det stekande sol kan man istället a) stanna inne/hemma om man kan b) försöka täcka solsidan med en tunn filt (givetvis utan att täppa till helt så att luften tar slut) eller c) sätta på barnet heltäckande kläder som skyddar lite mer. Ett solparasoll kvalar definitivt in på listan över saker du inte behöver skaffa när du väntar barn!
6. Babynest.
Jättefin idé i teorin att försöka skapa ett tryggt litet bo för bebisen som just trillat ur livmodern, samtidigt som den skyddas från att krossas under en sovande förälder som rullar runt i sömnen. Men i praktiken så vill bebisar som sover i föräldrarnas säng ligga nära, gärna vid ett bröst. Bara där faller nest-principen. Och det där med att en förälder kväver barnet genom att lägga sig på det i sömnen, det händer typ inte. Inte om man är nykter. Och är man inte nykter ska man nog inte sova med sitt barn i alla fall, nest eller ej.
7. Bananfodral.
Den typ mest meningslösa barnprodukten på marknaden måste vara bananfodralet. Och ändå är det så vanligt förekommande. För det första är fodralet i plast och det är onödigt att uppmuntra plastindustrin. För det andra passar nästan aldrig en verklig banan i fodralets böj. Det krävs ofta lite våld för att det ska funka, vilket föranleder att bananen spricker och det blir kladdigt. När det blir så behöver du ju förstås ett fodral för att skydda mot kladdet. Men lägger du bananen direkt i väskan utan skydd håller däremot skalet och du slipper kladd.
8. Badbalja.
När bebisen är liten badar du den i köksvasken (ergonomiskt och bra för dig) och när den växer till sig går det bra att tappa upp lite vatten i botten på badkaret och bada där. Det finns ingen mening med en badbalja mer än att den tar plats. Dessutom är den i plast och jag kan inte upprepa många gånger nog att värme och plast hör inte ihop. Då ökar risken för att plasten läcker gifter. Har du inget badkar kan du duscha barnet, så fort det klarar av att stå med lite stöd.
9. Flaskvärmare
Jag har aldrig haft behov av att använda en portabel flaskvärmare för att värma upp en flaska välling som har blivit kall. Är man i sitt eget kök värmer man flaskan antingen i mikron eller med hjälp av vatten som man värmer i vattenkokare eller på spisen. Man kopplar inte in en flaskvärmare. Inte i bilen heller. Man kan ändå inte värma och mata i farten, utan då stannar man på en bensinmack. Och där finns det mikro eller andra uppvärmningsmöjligheter.
9 grejer som däremot kan vara bra att ha när bebisen kommer:
1. Tygblöjor.
Tygblöjor är så mycket enklare och smidigare än vad man kan tro, särskilt om du använder allt-i-ett-blöjor och har tillgång till tvättmaskin var 2-3 dag. Fördelen är att du alltid har blöjor hemma, sparar massor med pengar över tid och slipper impregnera ditt barn med plast och kemikalier. Här kan du läsa fler inlägg om just tygblöjor: Tygblöjor och Zero Waste. Så funkar det.
2. Tvättlappar.
Små tvättlappar i flanell eller remsor av ett gammalt lakan fungerar som tvättservetter tillsammans med tvål och vatten. Dubblar även för att torka snoriga näsor, kräks och spill.
3. Lanolin
Det räcker med en kräm för röda rumpor och torra hudpartier. Lanolin är ett hudnära fett från fårens ull utan tillsatser. Har ditt barn någon allergi får du förstås ta hänsyn till det och välja en tillsatsfri kräm som passar. Sheasmör kan vara ett bra alternativ för de (ganska få) som är ullfettsallergiker.
4. Nappflaska.
Vill du kunna micra välling är en nappflaska i glas perfekt. För kalla drycker eller om du värmer ersättning eller välling på spisen så är rostfritt ett hållbart och giftfritt alternativ.
5. Drickpipsflaska i rostfritt.
Väljer du en drickpipsflaska i rostfritt klarar flaskan att dängas i golvet hur många gånger som helst. Inga konstiga kemikalier riskerar heller att läcka in i ditt barns dryck och vidare in i hens kropp.
När ungen blir större kan du byta ut sippy-korken mot en sportkork. Då fortsätter flaskan att funka även i andra sammanhang.
6. Begagnade kläder.
I naturmaterial som bomull, linne eller ull. Ju mer urtvättade desto bättre. Då är nämligen merparten eventuella kemikalier redan borta och slipper gnuggas in i din bebis känsliga hud.
7. Bärsjal eller ergonomisk bärsele.
Barn tycker om att bli burna och du får händerna fria. En bärsjal eller en ergonomisk bärsele avlastar också ryggen när du bär mycket.
8. Febertermometer.
Bebisen kommer att bli sjuk. Och då vill du veta hur sjuk. Rektaltermometer är mest exakt, men en örontermometer är enklare. Välj själv om du vill veta precis eller på ett ungefär.
9. Tygpåse.
Släng ner några blöjor och lite barnmat och pula in under vagnen. Mer avancerat behöver det inte vara. En tygpåse kan fuska både som shoppingbag och skötväska.
Vill du lägga något mer i listan över saker som du inte behöver skaffa när du väntar barn? Skriv gärna en kommentar i fältet nedan.
Photo credit: Alexlupo 20150412A037 via photopin (license)
Så bra inte ha, och ha saker! Var pyttelite medveten när jag fick barn så på inte ha listan hade jag badbalja. På ha listan hade jag allt utom metallflaska, tvättlappar och lanolin.
Dessvärre använde jag nappflaska o pump i plast 😕
Önskar jag med nyvunnet vetskap hade fått fler barn!
Vi köpte en nappflaska som aldrig användes, så skulle hellre satsa på en flaska som funkar både med napp o som vattenflaska, t ex Pura.
Ullfett finns det också allergier mot, men det finns också mycket annat naturligt att smörja med. Typ papaw ointment, men det har jag fått köpa på Ebay för att det görs i Australien. Sheasmör kan säkert också funka, men jag har inga barn än och har bara testat sheasmör på min hud. Dock helt naturligt och funkar på min känsliga hud, vilket är ett gott tecken 🙂
Sheasmör är jättebra! Självklart måste man ta hänsyn till eventuella allergier.
Alla är vi olika. Bananfodral och badbalja. Jättebra grejer. Särskilt om du inte har badkar. En nappflaska däremot, har vi aldrig använt. Sköt ord hade vi inte, men saknade mycket.
Helt riktigt. Alla är vi olika! Visst är det härligt! 💚
Du behöver heller inte skaffa något skötbord, bättre med en liten madrass med en handduk på som ligger på golvet, inga fallolyckor och tar ingen plats… Sen behövs en ordentlig bilbarnstol som uppgraderas med det att barnet växer och en bra mixer för att kunna göra egen barn mat
Skötbädd på golvet är jättebra. Bilstol också naturligtvis, om man har bil. Tack för dina tillägg!