Du ska få en bebis, grattis! Vad härligt att få lära känna en helt ny människa. Några andra som tycker att det minst lika härligt med att du ska bli förälder är företagen som säljer bebistillbehör. Oj vad de kommer att hårdmarknadsföra sina produkter på dig! Och när de är klara kommer du vara övertygad om (eller i alla fall kraftigt oroad över) att ditt lilla barn kommer att behöva lida utan just deras grej, allra minst.

När jag väntade mitt första barn trodde jag att man behövde massor med saker till en bebis. Alltifrån en badbalja till blöjhink med tillhörande parfymerade blöjpåsar. Nu, fyra barn senare, vet jag att man behöver typ ingenting alls. Eller åtminstone minimalt med saker under barnets första tid.

newborn-baby-in-hospital-blanket

Här kommer listan på saker som marknadsförarna vill få dig att tro att du behöver. Under den presenterar jag en alternativ lista på de 9 (enda) sakerna som jag personligen har behövt när jag fick mina små.

Observera! >>>> På förekommen anledning vill jag påpeka att jag förstår att olika familjer har olika behov. Det artikeln vill sätta fokus på är dock att göra medvetna konsumtionsval. Ett tips är att avvakta med många inköp tills bebisen är född och därefter avgöra vad som är verkliga behov och vad som inte är det. Jag vill också påpeka att jag på intet sätt försöker raljera med förstagångsföräldrar. Jag var förstagångsförälder själv i 5 1/2 år innan jag fick barn nummer två. Jag har gjort ALLA misstag som bara går att göra. Är det någon jag raljerar över så är det i så fall mig själv.

9 saker du absolut inte behöver köpa till din bebis:

1. Badskum, schampo, puder och andra hygienprodukter

Jag stör mig litegrann på till exempel Natusans barnprodukter som de säljer under namnet First touch. Produkterna innehåller bland annat ämnet Sodium Lauryl Sulfate (SLS), vilket kan orsaka hudirritation och hormonell påverkan. Så när du badar din nyföding med Natusan-produkterna så ger du hen alltså en First Touch of Chemicals. Fast det produktnamnet låter såklart inte fullt lika mysigt.

De flesta kommersiella hygienprodukter för barn innehåller kemiska ämnen av olika slag. Välj bort dem. Blir ditt barn torr i huden när det badar kan du hälla lite olja i badet och även smörja in huden med det efteråt. Men annars räcker det med tvål och vatten. I hälsokostbutiken eller på nätet kan du köpa olivoljetvål utan tillsatser.

2. Blöjhink för engångsblöjor.

Engångsblöjan tar du med dig och slänger i din vanliga soppåse. Du vill i alla fall inte samla på dig 15 stinkande blöjor i en blöjhink. Bättre i så fall att löpande ta ut dem med de vanliga soporna. Bäst är förstås att inte använda plastblöjor alls utan köra på tygblöjor. Se nästa lista nedan.

3. Babygym/elektrisk gunga.

new-baby-stuff

Du tänker att du ska få dricka kaffe ifred hela dagarna medan bebisen gymmar eller swingas runt i ett baby-Gröna Lund. Men där tar du fel. Din bebis kommer gilla babygymmet/gungan under en minut i stöten. Och bara när du sitter bredvid. Tro mig. Been there, done that.

4. Skötväska.

Som förstagångsföräldrar intalas vi att det inte kommer gå att lämna hemmet ens korta sträckor utan en fullpackad skötväska innehållande utrustning för alla eventualiteter. Ju fler barn jag har fått desto mer sällan släpar jag med en massa (i 99% av fallen) onödiga grejer. Om jag ska ut på promenad en timme eller ska gå ner och handla packar jag varken extrakläder eller blöjor. För let’s face it: om barnen smutsar ner sig eller behöver få sin blöja bytt, är det faktiskt enklare att dra sig hemåt än att börja byta någonstans på stan. Och ungen dör faktiskt inte heller om den får ha en bajsig blöja den korta stund det tar för dig att handla klart. Att leta rätt på ett skötrum på stan kan ibland ta ännu längre tid än att gå hem eller till där man har bilen parkerad. Ska du vara borta en längre stund måste du såklart packa ner lite grejer. Men dessa kan du lika gärna stoppa i vilken tygkasse som helst. Se listan nedan.

5. Solparasoll.

mountain-buggy-parasol-umbrella-on-car-seatIngenting skriker förstagångsförälder så mycket som ett solparasoll på barnvagnen. Det är inget fel att försöka skydda sitt barn från solen, men solparasoll gör allt annat än det. Jag har varit den mamman som konstant vände och vred på parasollet för att ge barnet lite omöjlig skugga. Och jag har insett att det inte funkar. Är det stekande sol kan man istället a) stanna inne/hemma om man kan b) försöka täcka solsidan med en tunn filt (givetvis utan att täppa till helt så att luften tar slut) eller c) sätta på barnet heltäckande kläder som skyddar lite mer.

6. Babynest.

Jättefin idé i teorin att försöka skapa ett tryggt litet bo för bebisen som just trillat ur livmodern, samtidigt som den skyddas från att krossas under en sovande förälder som rullar runt i sömnen. Men i praktiken så vill bebisar som sover i föräldrarnas säng ligga nära, gärna vid ett bröst. Bara där faller nest-principen. Och det där med att en förälder kväver barnet genom att lägga sig på det i sömnen, det händer typ inte. Inte om man är nykter. Och är man inte nykter ska man nog inte sova med sitt barn i alla fall, nest eller ej.

7. Bananfodral.

11354.jpeg

Den typ mest meningslösa barnprodukten på marknaden måste vara bananfodralet. Och ändå är det så vanligt förekommande. För det första är fodralet i plast och det är onödigt att uppmuntra plastindustrin. För det andra passar nästan aldrig en verklig banan i fodralets böj. Det krävs ofta lite våld för att det ska funka, vilket föranleder att bananen spricker och det blir kladdigt. När det blir så behöver du ju förstås ett fodral för att skydda mot kladdet. Men lägger du bananen direkt i väskan utan skydd håller däremot skalet och du slipper kladd.

8. Badbalja.

best-baby-bathtub.jpeg

När bebisen är liten badar du den i köksvasken (ergonomiskt och bra för dig) och när den växer till sig går det bra att tappa upp lite vatten i botten på badkaret och bada där. Det finns ingen mening med en badbalja mer än att den tar plats. Dessutom är den i plast och jag kan inte upprepa många gånger nog att värme och plast hör inte ihop. Då ökar risken för att plasten läcker gifter. Har du inget badkar kan du duscha barnet, så fort det klarar av att stå med lite stöd.

9. Flaskvärmare

Jag har aldrig haft behov av att använda en portabel flaskvärmare för att värma upp en flaska välling som har blivit kall. Är man i sitt eget kök värmer man flaskan antingen i mikron eller med hjälp av vatten som man värmer i vattenkokare eller på spisen. Man kopplar inte in en flaskvärmare. Inte i bilen heller. Man kan ändå inte värma och mata i farten, utan då stannar man på en bensinmack. Och där finns det mikro eller andra uppvärmningsmöjligheter.

17146308416_3249232ee5_o.jpg

9 grejer som däremot kan vara bra att ha när bebisen kommer:

1. Tygblöjor.

Tygblöjor är så mycket enklare och smidigare än vad man kan tro, särskilt om du använder allt-i-ett-blöjor och har tillgång till tvättmaskin var 2-3 dag. Fördelen är att du alltid har blöjor hemma, sparar massor med pengar över tid och slipper impregnera ditt barn med plast och kemikalier.

2. Tvättlappar.

Små tvättlappar i flanell eller remsor av ett gammalt lakan fungerar som tvättservetter tillsammans med tvål och vatten. Dubblar även för att torka snoriga näsor, kräks och spill.

3. Lanolin

Det räcker med en kräm för röda rumpor och torra hudpartier. Lanolin är ett hudnära fett från fårens ull utan tillsatser. Har ditt barn någon allergi får du förstås ta hänsyn till det och välja en tillsatsfri kräm som passar. Sheasmör kan vara ett bra alternativ för de (ganska få) som är ullfettsallergiker.

4. Nappflaska.

I glas eller rostfritt beroende på om du vill kunna mikra välling eller inte.

5. Drickpipsflaska i rostfritt.

klean-kanteen-sippy-brushed-stainless-355-ml-klean-kanteen_1Väljer du en drickpipsflaska i rostfritt klarar flaskan att dängas i golvet hur många gånger som helst. Inga konstiga kemikalier riskerar heller att läcka in i ditt barns dryck och vidare in i hens kropp.

När ungen blir större kan du byta ut sippy-korken mot en sportkork. Då fortsätter flaskan att funka även i andra sammanhang.

6. Begagnade kläder.

I naturmaterial som bomull, linne eller ull. Ju mer urtvättade desto bättre. Då är nämligen merparten eventuella kemikalier redan borta och slipper gnuggas in i din bebis känsliga hud.

7. Bärsjal eller ergonomisk bärsele.

Barn tycker om att bli burna och du får händerna fria.En bärsjal eller en ergonomisk bärsele avlastar också ryggen när du bär mycket.

8. Febertermometer.

3.jpeg

Bebisen kommer att bli sjuk. Och då vill du veta hur sjuk. Rektaltermometer är mest exakt, men en örontermometer är enklare. Välj själv om du vill veta precis eller på ett ungefär.

9. Tygpåse. anyanotplastic

Släng ner några blöjor och lite barnmat och pula in under vagnen. Mer avancerat behöver det inte vara. En tygpåse kan fuska både som shoppingbag och skötväska.

Har jag glömt något väsentligt? Skriv gärna en kommentar i fältet nedan.


Photo credit: Alexlupo 20150412A037 via photopin (license)

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.