Just nu är jag helt såld på trä. Detta underbara material som bara blir snyggare ju mer det slits, åldras och används. Om träet kommer från ansvarsfulla odlingar och har efterbehandlats rätt, är det också snällt mot naturen, hälsosamt för människan och kan, när det når slutet av sin livscykel, grävas ner och bli jord igen.

Jag förespråkar medveten konsumtion, till motsats till slentrian- eller nöjesshopping, och med den här artikeln avser jag inte att uppmuntra dig till några onödiga inköp. Men samtidigt tycker jag att man måste få uppskatta god design och vackert hantverk, om så bara på bild. Att hålla sig a jour i segmentet god design, möjliggör också genomtänkta och hållbara val när det väl är dags att göra ett medvetet köp.

Så, varsågod att titta och njut. Här kommer ett urval inredningsdetaljer som alla platsar i ett hem där de boende har beslutat sig för att eftersträva en hållbar livsstil.

1. Designad funktion

Jag förälskade mig omedelbart i det här redskapssetet i björk från Muuto. Hang Around heter det och man förstår varför när man upptäcker att skårorna i handtaget är till för att sleven och stekspaden ska sitta fast på kanten till grytan eller pannan. Skandinavisk stilren design, supersmart funktion inbyggd i designen och i ett giftfritt, hållbart, komposterbart material. Smart pris dessutom. 311 kronor hos byFlou.

2. Flexibel minimalism

Kroklisterna i min hall är grymt ofunktionella. Med barn i olika höjder och kläder i olika längder känns det som om krokarna alltid sitter fel. Men nu har jag hittat den optimala klädhängaren för mig och alla andra i samma situation. Och den är inte bara praktisk med flyttbara krokar, den är sjukt snygg också. Det är ju inte ofta man kan säga det om en kroklist, men mellan oss var det kärlek vid första ögonkastet. Alla som kan någonting om inredning säger att hallen ska sätta tonen för resten av lägenheten, att man liksom ska få en wow-känsla redan när man kliver innanför dörren. Och det får jag när jag ser den här. Gjord i bambu och finns i två storlekar som kan placeras både vertikalt och horisontellt. Från danska WeDoWood. Pris från 937 kronor.

3. Robust bräda

Inte för liten, inte för stor. Med måtten 26 x 42 x 1,5 cm blir skärbrädan i valnöt från House Doctor en klippa i köket. Vacker att se på dubblar den även som serveringsfat. Pris 286 kronor.

4. Zebra i original

Teckning av Kaj Boijesen som är förlaga till hans klassiska zebra i trä. Tryckt på canvas med ram av obehandlat trä. Ramen kan hängas på väggen i den medföljande läderremmen. Finns hos Svenssons i Lammhult för 499 kronor.

5. Eldig spanjor

Om du här och nu bad mig välja ut en möbel som jag tror att jag kan leva med för alltid, så skulle jag snabbt hämta en pirra som gick att lasta Den spanske stol av Börge Mogensen på. Stolen ritades redan 1958 men har nu kommit ut i supersnygga materialkombon rökt ek/svart läder. Jag drömmer om att om tio år köpa den härligt beggad och snyggt sliten. Gissar dock att jag då fortfarande kommer få punga ut med de 41 290 kronorna som fåtöljen kostar idag.

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.