DEN HÄR ARTIKELN INNEHÅLLER REKLAM I FORM AV SPONSRADE LÄNKAR.
Visste du att zink faktiskt är det mineral som svenskar lider störst brist på? Bristproblemet beror huvudsakligen på att zink är ett av de ämnen som tarmen har svårast för att absorbera. Ett mindre problem kan tyckas, men zinkbrist påverkar oss faktiskt mycket mer än vad man kan tro.
Personligen har jag aldrig brytt mig speciellt mycket om huruvida jag får i mig tillräckligt med zink eller inte. Jag vet att det brukar finnas med i de multivitamintabletter som jag tar, men mycket mer har jag inte gjort för att upprätthålla kroppens zinkvärden. Och vad jag definitivt inte kände till var att zinkbrist påverkade så många av kroppens livsviktiga funktioner.
Därför behöver kroppen zink
Zink är faktiskt inblandat i nästan 100 olika kroppsfunktioner. Zink behövs bland annat för att immunsystemet och ämnesomsättningen ska fungera som de ska samt bidrar till en normal syra- och basbalans. Mineralet spelar en viktig roll för tillväxten och är nödvändigt för celldelning och celltillväxt. Bindväv, brosk och ben är också zinkberoende, vilket gör zink nödvändigt för uppbygganden av ett starkt och friskt skelett samt för utvecklingen av tänder. Det är även av betydelse för ett friskt och starkt hår och för en normal omsättning av fettsyror. För män är zink viktigt för reproduktionsförmågan och prostatan. Zink har också virusdödande egenskaper, vilket har betydelse för kroppens förmåga att hantera virussjukdomar av olika slag.
Läs också: Chaga – björkparasiten som skyddar din kropp.
Symptom på zinkbrist
Av en slump läste jag några artiklar om zinkbrist på nätet, och då slog det mig att i princip alla mina problem fanns uppradade i kolumnen för kroppsförändringar som uppstår i samband med zinkbrist.
- Ditt mörkerseende påverkas (check på den!)
- Synliga besvär på hud, hår och naglar eftersom 20 procent av kroppens zink finns i huden (eksem, håravfall, spröda naglar, acne – jag har hela kartan av hudbesvär).
- Koncentrationssvårigheter (har funderat på om det är Alzheimers, fyra barn-livet eller bara allmän trötthet som gör att koncentrationen, och framförallt minnet svajar. Nu kan jag addera zinkbrist till den mixen).
- Svårt att hålla vikten (förra året gick jag ner jättemycket i vikt. Sedan dess har det svajat lite åt alla möjliga håll. Var det någon som sa zinkbrist?)
Förutom dessa symptom kan man få problem med matsmältningen, ofta bli sjuk samt uppleva försämrad sårläkning. Dåligt immunförsvar, hållande träningsvärk när man tränar och försämrat smaksinne är andra problem som också kan uppstå vid zinkbrist. Du kan också drabbas av illaluktande och stark kroppsdoft när du har zinkbrist.
Smarta fakta
Efter genomgång av flertalet vetenskapliga studier beträffande zink lyfter Cochrane-institutet zink som den hittills mest lovande behandlingen mot förkylning på såväl kort som lång sikt. Man fann att då zinktillskott tas vid första tecken på förkylning blir förkylningen både kortare och mildare. Man såg också att barn som intagit zink under mer än fem månader drabbas av färre förkylningar och är borta färre dagar från skolan. Källa: kurera.se
Så testade jag min zinkbrist hemma
Efter att ha prickat in så många kroppsliga besvär som är relaterade till zinkbrist tyckte jag att det nog var värt att kolla upp saken. Dags att ta reda på om mina symptom verkligen hade något med zinkbrist att göra alltså. Svaret hur man går tillväga hittade jag också efter några googlingar, och det var enklare än man kunde tro.
Eftersom smaklökarna styrs av enzymer som är zinkberoende kan man med hjälp av sin smakupplevelse avgöra om man har zinkbrist eller inte. För att göra det behövs zinktillskott i flytande form. Jag köpte en flaska ZinkStatus från Helhetshälsa, ett varumärke som har rykte om sig att ta fram kvalitetsprodukter inom hälsokost och naturmedicin.
Testet är superenkelt. Häll bara upp en kapsyl av det flytande zinktillskottet och håll det i munnen under 10-15 sekunder. Känner du någon smak? Vid svår och långvarig brist smakar det bara vatten. Smakar det måttligt metall betyder det att bristen är måttlig och är smaken stark och motbjudande har du bra zinkvärden.
När jag gjorde testet kände jag väldigt lite smak, vilket faktiskt bekräftar att mina problem i listan ovan faktiskt kan hänga ihop med zinkbrist. Jag har låtit vänner provsmaka och där har däremot smaksensationerna varit starkare, så det stämmer absolut att smaken på tillskottet är olika hos olika personer.
Så här mycket zink behöver du varje dag
Det dagliga rekommenderade intaget av zink för en vuxen kvinna är 7 mg och för en vuxen man 9 mg per dag. Gravida behöver 9 mg och ammande 11 mg. Vid en förkylning eller virussjukdom rekommenderas ett intag om 30-60 mg zink per dag medan ett intag om 20-50 mg zink rekommenderas för att stärka ett nedsatt immunförsvar.
Barn behöver zink i följande mängder (källa: livsmedelsverket.se):
Spädbarn och barn under 2 år | 5 milligram |
Barn 2-5 år | 6 milligram |
Barn 6-9 år | 7 milligram |
Flickor 10-13 år | 8 milligram |
Pojkar 10-13 år | 11 milligram |
Flickor 14-17 år | 9 milligram |
Pojkar 14-17 år | 12 milligram |
Kroppen behöver inga stora mängder zink för att fungera bra, men i gengäld reagerar den snabbt när zinknivåerna sjunker. Därför har jag bestämt mig för att äta ett dagligt kosttillskott för att se om mina besvär minskar med ett lite högre intag av zink. Det vore grymt skönt att kunna kasta bort mina eksemsalvor som jag har dragits med större delen av livet. Att se bättre när jag kör bil i mörker vore också en hit faktiskt. Lite bättre minne vore heller inte tråkigt.
Jag har blivit rekommenderad att testa Chela-zink. Det är ett preparat som har en väldigt hög biotillgänglighet av zink, vilket betyder att kroppen enkelt kan ta upp de ämnen som ingår. Zinktillskottet ska inte tas på fastande mage eftersom det i värsta fall kan leda till illamående. Bäst är att ta sin zink direkt efter en måltid.
Den här maten ska du äta för en sund zinkbalans i kroppen
Självklart ska du inte bara förlita dig på kosttillskott utan också se till att få i dig zinkrika livsmedel.
Proteinrika livsmedel innehåller ofta mycket zink. Zinkrik kost är därför kött, ägg, fisk, skaldjur, pumpakärnor, bönor, sötmandlar, jordnötter, ost och mjölkprodukter. Upptaget av zink ökar dessutom när det intas tillsammans med proteinrik mat, men hämmas då det intas med livsmedel rika på fytinsyra, (vilket är spannmåls- och fullkornsprodukter).
Här är en lista på hur mycket zink olika livsmedel innehåller (räknat i mängd mat):
- Ostron innehåller 50 mg zink per 100 gram (500% av dagsbehovet).
- Vetegroddar innehåller 17.8 mg zink per 100 gram (178% av dagsbehovet).
- Torkat renkött innehåller 12.4 mg zink per 100 gram (124% av dagsbehovet).
- Högrev av nöt innehåller 8,94 mg zink per 100 gram (89,4% av dagsbehovet).
- Quorn (svampprotein) innehåller 8 mg zink per 100 gram (80% av dagsbehovet).
- Sesamfrön innehåller 7,8 mg zink per 100 gram (78% av dagsbehovet).
- Älgfärs innehåller 6,87 mg zink per 100 gram (68,7% av dagsbehovet).
Källor: zinkbrist.se, mabra.com, kurera.se, helhetshalsa.se, livsmedelsverket.se