Det här inlägget innehåller annonslänkar för Jordklok.

Miljötänket har inte riktigt nått tandläkarstolen. Det var något jag upptäckte på min senaste kontroll när jag tog upp frågan om avfallsminimerade och plastfria tandvårdsprodukter. Tandläkaren svarade ilsket att en mellanrumsborste i engångsförpackning väl knappast kunde utgöra särskilt mycket skräp, och hen gav mig både en oförstående blick samt lite av ett ont öga när jag påpekade att en stor del av plastskräpet i haven består av använda plasttandborstar.

Besöket slutade med att hen gav mig ett ultimatum: antingen börjar du använda tandtråd och/eller mellanrumstandborste eller så höjer jag beloppet rejält för din frisktandvård.

Zero Waste för dina tänder, och för världshaven.

Sagt och gjort, eftersom ingen på tandläkarmottagningen kunde guida mig till miljövänligare tandvårdsprodukter, fick jag ta saken i egna händer och fråga min pålitliga vän Google vilka gröna ersättningsprodukter som finns att tillgå.

I det här inlägget presenterar jag hur du plastbantar och avfallsminimerar din munvård.

Läs också: Vad innehåller din tandkräm? Så undviker du gifterna!

Miswak-tandborste

Vanliga trätandborstar i all ära, men många av dem har borst av syntet som inte bryts ner naturligt utan måste gå i soporna.

zero waste för dina tänder

Naturens egen hundra procent komposterbara tandborste är däremot en kvist från trädet salvadora persica som använts i Mellanöstern i årtusenden. Trädet är rikt på naturligt antibakteriella ämnen som bekämpar uppkomsten av plack samt karies.

Borsten är smaksatt med mynta eller citron för en fräsch smak och andedräkt. De mjuka stråna som innehåller silica skrubbar och bleker tänderna försiktigt utan att skada emaljen. Perfekt i väskan eller på resan. Varken vatten eller tandkräm behövs nämligen, så borsten kan användas överallt.

Så här använder du Miswak-tandborsten

Innan användning skär du enkelt av runt 0,5 cm bark på toppen av kvisten. Sedan biter du mjukt på kvisten och separerar de naturliga borsten lite lätt. Därefter borstar och gnuggar du som vanligt tills din mun känns ren och fräsch.

zero waste för dina tänder

Zero Waste-nivå

Eftersom hela borsten är en träkvist kan du kompostera produkten till 100 procent.

>> Köp din Miswak-tandborste här!

Fast tandkräm

Som en slickepinne ser den ut, tandkrämen i fast form som räcker lika länge som två konventionella tandkrämstuber. Den är fri från fluor och har naturligt frisk smak av ekologisk pepparmyntsolja.

zero waste för dina tänder

På så sätt är den också naturligt antibakteriell, så du behöver inte oroa dig för att det ska växa bakterier på den mellan borstningarna.

Så här använder du fast tandkräm

Blöt tandborsten i varmt vatten och svep den några gånger över tandkrämsklubban. Borsta tänderna som vanligt. Förvara tandkrämen på ett luftigt ställe, i en tandborstmugg eller på ett tvålfat, där den inte kommer i kontakt med fukt och solljus.

Zero Waste-nivå

Personligen blev jag mest av allt exalterad över att hitta tandkräm i plastfri förpackning.

Förutom att den är hundra procent naturlig och vegansk, så är även förpackningen och pinnen komposterbara. Ingen plast här inte. Fast tandkräm är verkligen zero waste för dina tänder.

>> Köp din fasta tandkräm här.

Tandtråd

Bambaw Silk Dental Floss är en plastfri och biologiskt nedbrytbar tandtråd som är tillverkad av mullbärssilke. Silket framställs i en process där silkeslarven får överleva i motsats till hur konventionellt silke tillverkas. Tandtråden har en fräsch naturlig smak av pepparmynta och är vaxad med candelillavax så att tråden glider lätt mellan tänderna.

Plastfri tandtråd

Tråden är fri från plast och skadliga kemikalier.

Zero Waste-nivå

Tandtråden kommer i en snygg återanvändbar behållare i rostfritt stål. När tandtråden är slut fyller du på med refill i behållaren. Locket har också en smart metallflik så att du lätt kan skära av tandtråden.

Tandtråden är 100 procent biologiskt nedbrytbar.

>> Köp din plastfria tandtråd här.

Vågar du prata med din tandläkare om att du sköter dina tänder utan plast och kemikalier? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet här nedanför!