Födelsedagar kan vara skräprika tillställningar. Allt ifrån omslagspapper och förpackningar till engångsserviser, plastdukar och pappersdekorationer fyller soptunnan innan dagen är över.  Men det finns alternativ. Kika in på vårt senaste kalas, helt utan skräp.

Födelsedagar hemma hos oss

kalas

Den bästa födelsedagspresent jag någonsin fått är en egen bebis. Min förstfödda var planerad till ett par veckor innan min födelsedag men hen väntade och väntade och väntade. Och valde till sist att dyka upp, bara tre timmar in på självaste födelsedagsdygnet.

Det innebär att vi firar dubbelfödelsedagar hemma hos oss. Flera gånger om året dessutom, eftersom tvillingarna såklart också delar födelsedag.

När körsbärsträden blommar i Kungsan är det jag och storbarnet som firar. Så här såg det ut på vår senaste födelsedag.

Läs också: 8 tips på hur du skräpbantar picknicken i sommar.

Presentinslagning

kalas

Presenterna packar jag in i färdiga tygpåsar som jag sytt av fina tyger som jag haft i gömmorna. Jag passade på att göra ett antal i olika storlekar för att passa de flesta paket. Påsar är också ganska lätt att anpassa storleken på eftersom de kan vikas ner eller upp beroende på innehåll. Hinner, kan eller orkar man inte sy tygpåsar kan man lika gärna svepa in presenten i ett fint tyg, en scarf eller en handduk och binda om med band, precis som man gör med vanligt presentpapper.

Det bästa med tygpåsar är just när paketöppningen är över. Då viker jag bara ihop dem och lägger undan till nästa födelsedag. Jag behöver inte hantera skräp och jag behöver heller inte innan födelsedagen ägna en helkväll åt paketinslagning. Påsar är snabbt, lätt och effektivt.

Dekorationer

kalas

På frukosten dukar vi alltid med särskild chokladkopp, fin tygservett och ett underlägg med tårtor på. Tillsammans med födelsedagståget (som har utbytbara initialer beroende på vem som fyller år) och de hemvirkade vimplarna blir det födelsedagsstämning direkt.

Tårtan

kalas

Det här året blev det tårta för kompisar på besök redan klockan tio på förmiddagen. Då är pannkakstårta ett brunch-igt alternativ. Tårtorna dekorerades med träsiffror. Och åldrarna, eh… de blev typ rätt.

Tack!

kalas

Vännerna som kom hade fattat galoppen och presentade mig i sann zero waste-anda. Oinslaget, handplockat, komposterbart. Till barnet en upplevelse respektive ett glasskonto. Och de som stannade sist städade dessutom upp efter middagen, komposterade matresterna och förpassade tygservetter och trasor till rätt tvättpåse. Underbart! Life is good.

Fler tips för ditt zero waste-kalas

    • Skicka inbjudan digitalt eller pyssla inbjudningskort av återvunnet material.
    • Använd en riktig servis. Ditcha plasttallrikarna och duka upp med porslin, bestick och glas. Det ger ett mycket trevligare intryck och är dessutom snällare mot miljön. Det gör inget om du behöver blanda olika sorter. Räcker inte det du har? På Myrorna eller andra välgörenhetsaffärer hittar du udda tallrikar till små priser. Komplettera vad du behöver för en mindre eller samma summa som en engångsservis skulle kosta. Och med tanke på att du kan använda dina extratallrikar både på detta och framtida kalas så kommer du över tid verkligt billigt undan. Det är dessutom en myt att man inte kan använda riktig servis på barnkalas. Det funkar alldeles utmärkt. De flesta barn går till och med att ha i möblerade rum.
    • Erbjud gästerna tygservetter. Går också att fynda för en spottstyver på second hand. Du får lätt 5-6 servetter för samma pris som en packe pappersservetter kostar på Ikea.
    • Dekorera med vilda blommor om det är säsong för det eller vackra kvistar, kottar och stenar om du har kalas under den kallare årstiden.
    • Skaffa dig sugrör i rostfritt. Det har vi, men vi glömde faktiskt att ta fram dem den här gången. Ingen plast som riskerar att hamna i haven och något som går att använda gång på gång. Bara att köra i diskmaskinen.

Har du ytterligare tips på bra kalasidéer som inte skapar skräp? Dela gärna nedan!