Det är lätt att haka upp sig på den där nollan i Zero Waste. Noll avfall! Det är inte konstigt om associationsbanorna rör sig kring en tom sophink, noll återvinning, inte ens det minsta lilla matsvinn. Och att en eller annan tycker att det är hyckleri att källsortera när viljan finns att leva skräpfritt.

Men faktum är att en person måste dö för att kunna uppnå fullkomligt noll avtryck på den här planeten. Vi andra som går runt här och lever skapar alla någon form av avfall, hur mycket vi än kämpar för att stoppa skräpet vid tröskeln. Om inte annat så tappar vi hår, klipper våra naglar och ömsar skinn. Och få av oss går runt helt nakna till vardags, vilket innebär att vi är inbegripna i någon form av textilt kretslopp som förr eller senare blir skräp. Vi äter, reser, tänder lampan och tvättar oss. Vi får skräppost från Resurs bank som inte går att avbeställa. Vi går på toaletten, tar mediciner och printar utskrifter på jobbet. Det moderna livet är helt enkelt inte Zero Waste i bokstavlig mening. Men en behöver inte ge upp bara för att verkligheten ser ut så. Läs vidare så ska jag förklara varför.

Glöm burken och fokusera på de hållbara valen.

Burken är visserligen Zero Waste-rörelsens attribut, men tanken är att den ska fungera som inspiration snarare än att vara ett mål i sig.

Zero Waste är inte en tävling. Begreppet innefattar så mycket mer än att bara klämma in varje års avfall i en allt mindre burk.

För mig handlar zero waste numera mer om en livsfilosofi: att leva friare, med en tanke bakom varje handling och att minska mitt avtryck på jorden så mycket som möjligt, (med målet att det knappt ska märkas att jag varit här). Och då är Zero Waste-principerna en perfekt kompass när det kommer till att göra hållbara val i livet.

Inspiration för en hållbar livsstil.

Nyligen kom Annas kemtvätt med på sajten GreenMatchs lista över 40 inspiratörer för hållbar livsstil. Jätteroligt att bli uppmärksammad i sådana sammanhang och väldigt glädjande att någon eller några tycker att mina inlägg inspirerar. För det är just det som jag vill göra: inspirera andra att ta små steg mot en mer hållbar livsstil.

Alla kan eller vill inte leva Zero Waste, och det är okej så länge vi gör en samhällelig förflyttning mot en mer hållbar livsstil. Det är just själva rörelsen som är det viktiga: att det börjar sjunka in klimatsmarta insikter i det kollektiva medvetandet och att miljötänket normaliseras. Våra beteenden handlar om vanor, och en hållbar livsstil är inte mer komplicerad att praktisera än konsumtionssamhällets slit-och-släng-mentalitetet. Bara annorlunda.

10 enkla saker du kan göra för att leva mer hållbart.

Fastna inte i tankefällan att du måste leva ett perfekt miljövänligt liv för att bidra till en bättre värld. Välj ett klimatsmart område att bli bäst på och var nöjd med det. Känns det sedan naturligt att ta ytterligare ett steg mot en mer hållbar livsstil så är det bara att bygga på, men känn inget tvång eller stress. Applådera dig själv, hur mycket eller hur lite du än gör. Tänk på att någonting alltid är bättre än ingenting.

  • Bli kungen av återbrukbara shoppingkassar.
  • Förvandla dig själv till matsvinnets bekämpare.
  • Ställ bilen och bli en sundare människa med mer vardagsmotion.
  • Vägra engångsprodukter. Skaffa menskopp.
  • Välj bort köttet.
  • Tacka nej till gratisgrejer och stoppa därmed skräpet innan det gör entré i ditt liv.
  • Återvinn mera!
  • Kompostera dina matrester.
  • Plantera något ätbart.
  • Köp varannan second hand. Eller var tionde. Eller utmana dig själv att gå in i en återbruksbutik och titta. 100 poäng till dig om du dessutom vågar röra vid något som någon annan tidigare har ägt.

Vill du få mer inspiration? Kolla in fler inlägg om Zero Waste här.

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.