Albedo. Har du en aning om vad det är? Inte jag heller förrän jag läste Al Gores bok Vårt val och fick lära mig att albedo är jordens naturliga reflektionsförmåga.

Är det ens intressant? kanske du tänker nu. Vad har det med klimatkrisen att göra?

Jo, faktum är att jordens samlade reflektionsförmåga är oerhört viktig för att förstå orsakerna bakom den globala uppvärmningen.

il-cartello-che-indica-il-polo-nord

Ju mer jordens yta klarar av att reflektera, desto mindre solstrålning absorberas som värme. Och ju mindre värme som jorden absorberar, desto mindre absorberas också de föroreningar som bidrar till den globala uppvärmningen.

Snö och is reflekterar mest. De kan skicka tillbaka mer än 90 procent av solenergin ut i rymden. Men om is smälter blottläggs det mycket mer energiabsorberande havet, vilket innebär att jordens albedo försämras.

Inte bra.

Vita tak som kompensation för smältande poler?whiteroof

 

Snö och is reflekterar mycket solljus, men i takt med att dessa element smälter, särskilt i Arktis och Himalaya, förlorar vi mycket av jordens naturliga reflektionsförmåga med ökad global uppvärmning till följd.

Men nu har forskare kommit på en oväntad lösning. Att måla miljontals tak vita skulle faktiskt kunna öka jordytans reflektionsförmåga och sänka den globala uppvärmningen.

Otroligt, eller hur?!

Forskare oeniga om metodens effektivitet.

Fast skulle vita tak verkligen kunna kompensera för smältande poler och glaciärer?

Forskare från bland annat Berkeley Labs i USA och Essex University i England påstår det. De säger att vita tak reflekterar tillbaka värmen ut i atmosfären och därför håller utrymmet närmast jorden svalt.

Vita tak-forskarna får dock mothugg av ett forskarteam på Stanford University som hävdar att vita tak leder till minskad molnighet, vilket skulle innebära att mer sol än tidigare skulle träffa jordens yta och därmed istället leda till en ännu högre nivå av global uppvärmning.

Vi kan vända klimatkrisen. Men bara om vi agerar nu.

Rätt eller fel, men oavsett så måste vi fortsätta att experimentera i teori och praktik för att få fram lösningar på klimatkrisen. Vi behöver långsiktiga sådana men också genvägar i paritet med Berkeley/Essex-gängets vita tak.

algore

I Vårt val läser jag att Al Gore tycker att vita tak och andra idéer för att göra jordytan mer reflekterande är värda att ta under “allvarligt övervägande”. Och Al Gore är extremt lösningsfokuserad. Han kan närmast beskrivas som klimatoptimist. Men på ett bra sätt. Utan att ducka för de allt mer eskalerande klimatutmaningarna, förmedlar han budskapet att vi människor har makt och möjlighet att lösa dem. Om vi lägger manken till. Och om vi fattar hur snabbt vi faktiskt måste agera innan det har blivit försent för att göra någonting alls.

Gore menar också att vi måste ta individuellt ansvar för att vända klimatkrisen. Istället för att vänta på direktiv från nationellt håll måste alla självmant göra vad de kan. För någon kanske det betyder att minska sitt köttintag, för någon annan att måla sitt tak vitt. Kanske spelar det ingen roll om vi har olika fokus så länge vi alla har samma mål för ögonen. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något.

Om du fick välja en enda sak att göra för klimatet, vad skulle du fokusera på? Kommentera gärna nedan!


Photo credit: https://www.earth.com/news/fight-global-warming-reflective-roofs/, http://www.nydailynews.com/news/gore-effect-brings-snow-new-york-city-article-1.436120

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.