Månadens tema i bloggkollektivet The Sustainable Society är återbruk och gör det själv. Jag har tidigare skrivit olika inlägg om hur jag alltid kollar av andrahandsmarknaden innan köpa nytt blir ett alternativ. Jag älskar återbruk. Det någon har tröttnat på finns det alltid någon annan som ser som en skatt.

Mycket hemma hos mig har köpts på Blocket, Myrorna eller andra second hand- och vintagebutiker. Sakletaren i mig älskar att rota i lådor, förråd och containrar. Det här inlägget handlar därför om hur jag inreder hemma med mina fynd. Klicka på videon nedan så får du en sneak peak från mitt vardagsrum.

Och vill du se vad de andra tjejerna i The Sustainable Society bloggar om på temat så hittar du länkarna till deras inlägg längst ner i artikeln.

Att handla vintage är som en skattjakt de luxe.

Videoklippet som du strax kommer till är på en minut, men att handla second hand (eller vintage som du kan kalla det om du vill att det ska klinga lite finare) är en variant på slow shopping. Att lokalisera saker man tycker om måste få ta tid. Och du måste vara öppen för att vad som helst väntar bakom hörnet, inte precis vad du letade efter idag, men likväl kanske något fullkomligt magiskt.

Att handla vintage passar dig som har en Alice i Underlandet-mentalitet: du älskar att dyka ner i okända hål för möjligheten att upptäcka något helt unikt eller oväntat. Livet är som bäst när vad som helst kan hända. Av ren nyfikenhet vill du öppna alla stängda dörrar för att se vilka magiska världar som finns där bakom. Eller magiska saker, som i det här fallet. För när man vintage-shoppar är ingenting är förutbestämt eller utstakat. Det är inte som att gå på H&M eller Ikea. Second hand är skattjakt de luxe.

Mitt starkaste skattletarminne? Förmodligen den gången jag fick hänga på en kompis som bodde i ett hyreshus där vinden skulle byggas om till bostäder. De som bodde i huset hade fått nya förråd i källaren, och ett pm hade gått ut om att det var okej att lämna kvar saker på vinden om man inte ville ha dem längre. Entreprenören skulle ändå riva ut allt. Å herregud vad folk hade lämnat kvar saker! Det är snudd på obscent när man tänker på det; en fullkomlig orgie i slentrianmässig shopping. (Jag har skrivit mer om vår nutida slit-och-släng-mentalitet här). Men tack vare den där vindsröjningen lösviktsshoppar jag i alla fall numera mina grönsaker i en känd chic lit-författarinnas dimrosa skopåsar från Miu Miu.

5 anledningar till att alltid kolla andrahandsmarknaden när du vill ha något

  1. Klimatsmart! När du köper secondhand bidrar du till att efterfrågan på nytillverkade saker minskar, vilket är bra för miljön.
  2. Du får något unikt som inte alla andra har. Ditt hem slipper se ut som ett uppslag i Mio-katalogen.
  3. Du är snäll mot plånboken och kan antingen unna dig sådant du annars inte skulle ha råd med eller lägga pengarna du får över på andra saker; sparande eller mer ekologisk mat till exempel.
  4. Du ser till att hålla något fullt fungerande borta från sopberget när du tar hand om en sak som någon annan har tröttnat på. Och du slipper vara ansvarig för det avfall som per automatik kommer med en ny pryl. Second hand är Zero Waste i sin bästa form.
  5. Begagnade saker kan vara mer giftfria än nytillverkade. Till exempel textilier där kemikalier har tvättats och vädrats ut genom åren. Men visst finns det också begagnade grejer som kan ha mer gift i sig. Se upp med plast, stoppmöbler med suspekt skummaterial som luktar eller flagnad färg som kan innehålla bly. Använd förnuftet och känn framförallt med hjärtat!

Sneak peak från mitt vardagsrum.

I videon nedan kan du spana in hur jag inreder mitt vardagsrum med prylar jag samlat på mig från olika håll och kanter. Hoppas att det kan ge dig inspiration till att inreda ditt eget hem med klimatsmart vintage.

Det här syns i bilden:

  • Chesterfield-soffa från Blocket.
  • Tavlor från Myrorna.
  • Målad pall som min pappa en gång gjorde i slöjden.
  • Fåtölj från Myrorna.
  • Svankruka från Myrorna.
  • Ullfilt och vissa av kuddarna från diverse second hand-butiker.
  • Lampa som jag fått av en granne.
  • Matta från 50-talet köpt på nätet.
  • Tulpanbordet var ett nyinköp när det begav sig.
  • Spelbord med uppfällbar skiva från Myrorna.
  • Skåp från mina föräldrar.
  • Snurrpallen som fungerar som piedestal ropade jag in på auktion som 11-åring.
  • Vitt lågt blombord är ett ommålat Ikea-bord köpt på Blocket.

Mer återbruk och DIY hittar du här:

TheSustainableSociety-logga