Visste du att vi idag lägger lika mycket pengar på kläder som i början av 2000-talet, men konsumerar 40 procent fler plagg?

Varför är det så? En anledning är förstås de allt lägre världsmarknadspriserna på textilier. Dessutom har digitaliseringen skapat en allt snabbare och mer otålig norm. När vi vill ha något förväntar vi oss det omedelbart. Tänk bara på hur otålig du själv blir när nätverket sviktar och du får vänta på att en webbsida laddar. Den otåligheten genomsyrar samhället i stort. Allt snurrar fortare idag: teknikutvecklingen, konsumtionstakten, overshoot day

Som en motreaktion till den här vanvettiga konsumtionsutvecklingen köper jag nästan alla mina kläder second hand numera. Förutom att det håller nere klädkontot, (läs mer om det här: Hur jag (nästan) nollat utgifterna på mitt klädkonto sedan jag började shoppa enligt zero waste-metoden), så finns det ytterligare 8 fördelar med att köpa kläder som har hängt i någon annans garderob tidigare. Kolla in dem här nedan!

secondhandclothes.jpg

2. Du vet hur plagget håller formen efter tvätt och användning. Ser det snyggt ut i använt skick kommer det förmodligen fortsätta att se snyggt ut ett bra tag till.

3. Du har råd att köpa märken som annars skulle ha dränerat din plånbok. Mina ungar har mycket kläder från till exempel Ralph Lauren, Lacoste och Polarn och Pyret till en kostnad som inte ens touchar priset för skitkvaliteten hos de stora billighetsjättarna. Vill du veta hur jag bygger en funktionell barngarderob kan du läsa mer här: 6 steg till en kemikaliesmart, kombinerbar och prisvärd barngarderob.

4. Är du som jag som lätt tröttnar på en outfit kan du utan dåligt samvete rensa ur och köpa nytt i ett slags personligt kretslopp. Det har jag skrivit mer om här: Din cirkulära garderob – hållbar klädkonsumtion för dig som vill fortsätta shoppa.

5. Du slipper impregnera dig själv eller dina barn med de värsta gifterna som följer med icke GOTS-märkta plagg eftersom det mesta redan har tvättats och vädrats ur. Jag är väldigt restriktiv med att klä mina ungar i nya kläder just på grund av kemikalierna som kommer med textiltillverkning. Ibland händer det att vi får något nytt plagg i present, och då låter jag det snurra med i tvätten ganska många gånger innan någon får använda det. Läs mer om gifter i textilier: Kemikalierna i dina kläder och hemmets tyger: textiltoxisk ordlista.

6. Second hand utvecklar din stil samtidigt som det är är schysst mot miljön och din plånbok.

7. Du har inte, som vid köp av nya saker, signalerat att det är dags att sätta igång en process med nyproduktion någonstans i världen. På så vis tvingas inget barn eller vuxen jobba för (i bästa fall) minimilön eller oskyddat hantera gifter bara för att du ska gå på fest eller vill se skarp ut på jobbet.

8. Handlar du på en välgörenhetsbutik som Myrorna, Kupan eller Stadsmissionen så har du tillfört organisationen medel som går till deras sociala verksamhet. Du har alltså hjälpt en hemlös, en ensamstående förälder eller en äldre person att få lite bättre livskvalitet. Plus att du ser till att hålla de här butikerna igång, vilket gör att människor i behov av arbetsträning får en chans att komma ut i arbetslivet.

9. Du har minskat ditt klimatavtryck väsentligt. Om du handlar vart tionde plagg second hand minskar du dina växthusgasutsläpp med 30 kilo om året. Samma sak gäller om du använder ett plagg nio månader längre: då minskar du miljöbelastningen med 20-30% vardera för koldioxid, vatten och avfall.

Och nackdelen?

Tja, det skulle väl vara risken att förköpa sig. Att din garderob växer oproportionerligt, eftersom kläder är rätt kul. Men det finns hjälp för att motverka det. Snart ska jag berätta mer om experimentet RE:Use i regi av Myrorna och Beteendelabbet som jag har anmält mig till. Det innebär i korthet en garderobsrensning utan pardon. Läs mer om det här och stay tuned för en redovisning av hur det gick.

Mer klimatsmarta texter om kläder

Vill du läsa mer om kläder och hållbarhet? Kolla då in vad mina kollegor i The Sustainable Society har skrivit om saken.


Bildkälla: https://www.travelportland.com