Om man letar efter ull bland de handstickade tröjorna på second hand kan det ibland vara svårt att avgöra om en tröja är gjord i ull eller i akryl.
Spelar det någon roll? tänker du kanske nu.
Jo, för mig är det ändå viktigt att veta. Inte bara det att akryl är en typ av plast som snabbt blir noppigt, det är också ett material som inte andas och som därför inte heller reglerar kroppstemperaturen. I en akryltröja tenderar man att antingen frysa eller svettas. Och personligen avskyr jag det.
Ull däremot är ett naturmaterial som svalkar när det är varmt och värmer när det är kallt. Det andas, och med risk för att du skeptiskt kommer att höja ditt ögonbryn nu, så är ull faktiskt självrengörande. (Självklart kan du inte kräkas på eller rulla ditt ullplagg i lera och sedan förvänta dig att det ska bli rent av sig självt, men fibrerna i ullen är konstruerade så att mindre mängder smuts stöts bort av sig själv). Luktar ulltröjan svett? Då räcker det nästan alltid med att hänga ut den på vädring några timmar för att den ska lukta fräscht igen, något som inte funkar med andra material. I min värld är ull ett överlägset material. Jag bor i mina ullkläder.
Handla på öppet köp och testa hemma
Men åter till vad rubriken utlovar att den här artikeln ska handla om: nämligen hur du skiljer ull från akryl när det saknas klädvårdslappar i plagget.
Handlar du på Myrorna eller på något annat ställe där man faktiskt får lämna tillbaka det man köper, kan du ta hem plagget och genomföra ett enkelt test för att få en fingervisning om materialet. Du ska strax få veta hur du går tillväga.
Så här gör du
Nu blir det pyromanvarning, men du ska faktiskt elda på plagget! Ja, inte hur som helst förstås, utan du letar rätt på en lös trådände på insidan och så eldar du försiktigt på den.
Är det ull brinner det ganska sakta, ibland kanske lågan till och med dör av sig själv och änden som blir kvar efter att du släckt elden är fortfarande en mjuk tråd, lite askig men inte hård. Det brukar lukta lite bränt hår. När det blir så vet du att du i alla fall inte behöver frysa i vinter.
Är det en akryltråd du eldar på, brinner det däremot med en helt annan intensitet. När elden är släckt kan du dessutom se en svart plastklump i änden på den eldade tråden. Då vet du. Det var inte the real deal. Du kan lämna tillbaka och ingen kommer någonsin märka den där pyttelilla tråden på insidan av en söm som har en liten svart pärla av plast i änden. Såvida inte tröjan hamnar i händerna på en annan eldtestare förstås, som i den bästa av världar upptäcker att tröjan redan är testad innan hen hinner köpa den.
Slutligen: ett varningens ord
Känner du dig ivrig att komma igång och elda på dina tjocktröjor direkt? Go ahead, men håll dig gärna i diskhon där du har nära till vatten om det börjar brinna för friskt. Ta det allmänt lugnt med eldandet och se till att elden är ordentligt släckt så att ingen tråd ligger och pyr när du är klar med ditt experiment. Lycka till!
Photo credit: CJS*64 “Man with a camera” Red hot ! via photopin (license), kelleyphotos66 DSC_0130 via photopin (license), Library Fashionista First Knit Sweater 2014 via photopin (license), Theen … Washing Day via photopin (license)
Haha jag skrattade gott när jag läste detta och passade på att elda lite på den tröja svärföräldrarna köpt till dottern second hand. Som jag misstänkte var det akryl…