DET HÄR INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR FÖR JORDKLOK.
Att tvätta håret med en schampotvål istället för vanligt flaskschampo skiljer sig lite åt teknikmässigt. Resultatet blir dock minst lika rent. Möjligen upplever jag att schampotvålen tvättar ännu lite mer rent eftersom de tvålar jag använder inte innehåller några kemiska ingredienser som tynger ner hårstråets struktur.
I den här artikeln får du veta hur du mest effektivt tvättar ditt hår med schampotvål, vilket resultat du kan förvänta dig samt vad du ska tänka på för att optimera schampotvålens livslängd.
Härom veckan publicerade jag ett inlägg där jag listade åtta anledningar till att byta ut schampoflaskan mot en schampotvål. Att använda schampotvål ger miljömässiga fördelar i form av mindre klimatpåverkan, är enklare att resa med, ser estetiskt mer tilltalande ut i badrummet och räcker längre än vanligt flaskschampo. För att nämna några skäl.
Så här tvättar du håret bäst med din schampotvål.
Alla som har försökt tvätta håret med vanlig tvål vet att det ofta inte är någon hit. Håret blir tungt och det känns som om det är belagt med en fet hinna. Så om du känner dig tveksam till om en schampotvål verkligen kan få ditt hår att kännas lika rent som med ditt bästa flaskschampo så är det inte så konstigt. Jag var precis lika misstänksam innan jag hade testat första gången. Schampotvålar innehåller dock helt andra oljor än vanlig tvål, vilket gör att de löddrar bra och är lätta att skölja ur. Och de tvättar rent! Om du är som jag så tycker du bäst om när håret känns riktigt, riktigt rent, nästan så det gnisslar när man står i duschen. Och precis så känns det med en bra schampotvål.
Om du aldrig har använt en schampotvål tidigare kan det vara lite knepigt att förstå hur den ska kunna ersätta ett traditionellt flytande schampo. Men det är enkelt. Du blöter bara ditt hår som vanligt och gnuggar sedan schampotvålen över huvudet så att det bildas lödder. Alternativt kan du arbeta upp ett lödder i händerna och sedan överföra det till håret. Vill du ha mer lödder? Lägg bara till mer vatten! Skölj sedan som vanligt. Schampotvål går lätt ur håret.
Balsam då?
De allra flesta behöver inte använda balsam efter hårtvätten. Prova utan balsam första gången, men behöver du något som reder ut trassligt hår skulle jag rekommendera en efterskölj med hälften vinäger hälften vatten.
Jag brukar blanda i en sprayflaska som jag sprayar genom håret med, låter sitta några minuter och sedan sköljer ur. Då blir håret minst lika mjukt och trasselfritt som med vanligt balsam.
Renée Voltaire har en ekologisk vinäger med en levande bakteriekultur i som jag absolut rekommenderar till håret. Du hittar den bland annat här.
Tycker du ändå inte att det räcker kan du faktiskt även köpa balsam i fast form. I Sverige har jag dock bara hittat den på ett enda ställe, hos Lush.
Förvara schampotvålen rätt!
Förläng livslängden på din schampotvål genom att inte lämna den fuktig i en tvålkopp utan avrinning, eller i ett område där vattnet ständigt flödar på tvålen, till exempel medan du duschar. Ju mer den kan torka mellan användningarna desto längre håller den.
Mina favoriter bland schampotvålar.
En tvål som inte marknadsförs som en renodlad schampotvål, men som jag personligen tycker är en av de bästa tvålarna som finns att tvätta håret med är Akamutis African Black Soap. Tvålen är traditionellt handgjord och rättvisemärkt av ett kvinnokooperativ i Ghana och tillverkad med 50 procent rent ekologiskt odlat sheasmör, kokosolja och olja från vildväxande palmer. Inga kemikalier, konserveringsmedel eller doftämnen är tillsatta.
Eftersom tvålen är så ren tycker många, som precis som jag har problem med akne, att den fungerar väldigt bra för ansiktshuden. Jag kan instämma i det. Även om jag inte har använt tvålen som en ren aknekur så tycker jag att den har funkat bra att tvätta ansiktet med, vilket jag gör samtidigt som jag tvättar håret. Jag inte haft några som helst problem eller akneutbrott som går att relatera till den eller andra rena oljebaserade tvålar utan tillsatser.
En annan schampotvål som jag har testat med gott resultat är Living Naturally’s schampotvålar, gjorda på avkok från såpnötter. Såpnötterna skördas i Indien, men kommer från vildväxande träd fria från kemiska bekämningsmedel. Det är bara skalen som används till avkoken och själva kärnan kan återplanteras. I och med att träden heller inte skadas när nötterna skördas är det på flera sätt en hållbar produktion.
Tvålarna är veganvänliga, fria från kemikalier och inte testade på djur. För att så mycket som möjligt reducera klimatpåverkan fraktas nötterna i stora mängder med lastfartyg till England där tvåltillverkningen sker.
Schampotvålarna kommer i en tygpåse av bomull som också används till luftig förvaring av tvålen mellan användningarna. Produktinformationen är tryckt på återvunnet papper med växtbaserat bläck. Företaget vill hjälpa människor som vill leva plastfritt och Zero Waste med att reducera sitt avfall.
Living Naturally har schampotvålar för ett antal olika hårtyper och behov. De luktar fräscht men är doftsatta med eteriska oljor istället för kemiska parfymämnen.
Bildkälla: