Den här bloggposten är ett reklaminlägg i samarbete med Bygghemma.se
En av de vanligaste frågorna som jag får när jag berättar att jag inte använder engångsprodukter är om jag också har slutat med toapapper. Just toapapper är en av få engångsprodukter som jag har hemma, mycket på grund av att vi är många i familjen och flera små barn. Vore jag ensamstående med goda tvättmöjligheter skulle jag kanske överväga att testa det som på engelska kallas för “family cloth” (och som rätt och slätt handlar om tvättbart toapapper). Men med tanke på hur många vi är så skulle jag faktiskt inte vilja addera sex personers “family cloth” till det redan gigantiska tvättberget.
Det finns en hel del att säga om toapappersfrågan. Så mycket att jag har dedikerat ett helt blogginlägg och till och med några sidor i min bok Urban Eco åt saken. Klicka dig vidare om du vill fördjupa dig i ämnet!
Förbränningstoalett och mulltoa – alternativ till vattenspolande toalett
Över till dagens fokus: toastolen. Visste du att vattentoaletten användes redan under romartiden? Men att det dröjde till omkring 1920 innan den blev vanlig i Sverige?
Vattentoaletten har ibland kallats för ett civilisatoriskt misstag. Den förbrukar en tredjedel av vårt dricksvatten, förorenar våra vattendrag och belastar reningsverken.
Ska du bygga nytt hus eller installera en toalett i sommarhuset skulle jag råda dig till att fundera över en torrtoalett istället för en vattenspolande. Antingen en modern mulltoa eller en förbränningstoalett. Dessa toaletter spolar inte ned avfallet med vatten utan gör så att det istället kan användas för gödsling och kompostering. På så sätt bidrar det som hamnar i toaletten till ett effektivt kretslopp.
Vad gör man med avfallet?
Men kan och får man verkligen gödsla med mänsklig avföring?
Jo, när det kommer till mulltoa så komposteras innehållet direkt i toaletten, och blir där till mull som du kan sprida ut i rabatterna. Förbränningstoaletten däremot lämnar bara efter sig en handfull aska. Den är helt fri från skadliga bakterier, och kan grävas ner direkt i jorden utan kompostering.
Men lukten då? Stinker det inte när man inte kan spola iväg bajs och kiss från sin toalett direkt till reningsverket? Tja, för den som är känslig mot lukt är förbränningstoaletten att föredra. Den, precis som mulltoan, kräver visserligen el eller gasol för att fungera, men du slipper hantera innehållet. Och precis som med mulltoan så behöver förbränningstoaletten heller inga dyra avloppsanslutningar.
Ytterligare något som är smidigt med förbränningstoaletten är att det bara blir cirka en kaffekopp med aska per person och månad. Så nära zero waste som man kan komma med sina toalettbesök!
FAKTA: Vill du läsa mer om toaletter som inte kräver avlopp, så hittar du en massa olika varianter att jämföra hos sponsorn till det här inlägget: bygghemma.se. Butiken finns i huvudsak på nätet men har visningsbutiker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Där kan du se och känna på ett urval produkter, men också få rådgivning inför köp.