I min brevlåda häromdagen: Mia Clases och Lina Nerthby Aurells bok Food Pharmacy, baserad på den framgångsrika bloggen med samma namn.

I natt sträckläste jag boken. Imorse körde jag ihop en grön smoothie utifrån ett recept i boken. Det är ett ganska bra betyg på en bok som har satts i händerna på någon som egentligen inte gillar att laga mat. En sådan som mig alltså.

En bok om kampen mellan de goda och de onda

Tro nu bara inte att Food Pharmacy är en ren kokbok, för det är den inte. Det är lite svårt att sätta en etikett på boken egentligen, att trycka in den i en genre, men det kanske man inte behöver numera när bloggar blir till böcker och böcker blir till bloggar om vartannat. Det är en bok som handlar om lite allt möjligt som gör att du mår bra, räcker det? Med vissa revolutionerande inslag om att hälsan sitter i tarmen och att man ska mata de goda bakterierna i magen (Luke Skywalkers) och mota de onda bakterierna (Darth Vaders).

5296892850_983d6c056f_o.jpg

Pedagogiskt som f-n och borde även tilltala småbarnspappor och andra grottmän som tror att de DÖÖÖÖR om de inte får 500 gram hårdstekt kött på sin tallrik varje dag. Minst. (Jag har haft en sådan själv hemma så jag vet hur fruktansvärt hårda diskussioner och hetsiga gräl man kan ha om detta. Tar du ifrån mig mitt kött är jag beredd att döda, liksom).

Professor Stig, var är du?

Det jag saknar i boken efter att ha lusläst bloggen under några sensommarveckor är två saker:

  1. Jag önskar mig lite extra allt, som inte bloggen och Food Pharmacy’s husguru Stig Bengmark redan undervisat mig i. Jag gissar att författarna är beredda att motbevisa mig, men det är mer känslan av att “ja, detta stod redan på bloggen” som jag skulle vilja ha ersatt med “nähä, är det sant?! Men shit, nu avslöjas ju ännu mer galet viktiga fakta om tarmfloran. Och probiotika. Och varför Stig Bengmark vill att man helst ska undvika gluten helt och hållet!” Typ den känslan saknar jag. Men det är ingen dålig bok. Att vara som bloggen fast utan WiFi är inget uselt betyg. Jag rekommenderar alla att köpa den till sitt referensbibliotek och placera den nära tv-soffan redo att slänga upp framför ansiktet som en alternativ skämskudde när Ernst Kirchsteiger pysslar. Då vet du att den garanterat blir läst från pärm till pärm också. (Valuta för pengarna är alltid bra).
  2. Professor Stig Bengmarks medverkan i boken. Det är mycket Mia och Linas famlande efter balans mellan grönkål och föräldramöteskakor och väldigt lite Bengmarks fakta i stil med de kolumner han publicerar både på Food Pharmacy och på den egna bloggen bengmark.com. Bengmark är visserligen inte lika populärkulturellt småputtrig som Clase/Nerthby Aurell, men hans vederhäftiga redovisning av forskningsresultat behövs för att inte boken ska kunna avfärdas som två välbeställda småbarnsmorsors senaste vurm för raw food. Förstår ni vad jag menar? Lina och Mia ger tarmfloran ett både roligt och charmigt ansikte utåt, men professor Bengmark är den som styr upp riktningen så det inte helt spårar ur mellan lantställen i sjönära lägen och kökbord i Carrarra-marmor.

Den viktigaste informationen om din hälsa presenterad på ett sätt så att man fattar

9789174245684_200x_food-pharmacy-en-berattelse-om-tarmfloror-snalla-bakterier-forskning-och-antiinflammatorisk-matMen du, bästa behållningen: boken är lika snygg som bloggen, det märks att texterna är filade på av en riktig copy, och kanske det viktigaste av allt: Mia och Lina får fakta om tarmfloror att rinna igenom boken som en krämig grönkålssmoothie. Dessutom på ett sätt som gör att kunskapen fastnar lika lätt i din hjärna som någonsin en grön banan i gommen. Och då är det lätt att leverera en klassiker precis som om vi här och nu stod inför Nobelkommitténs förkunnande av litteraturpriset. Jag säger som Gert Fylking men utan ironi: Äntligen!

Photo credit: www.foodpharmacy.se, Luke Skywalker via photopin (license)