Har du hört talas om Zero Waste? Det handlar om att man ska nolla sitt avfall eller i alla fall slänga mycket mindre. Minskad konsumtion och återanvändning är hörnpelare rörelsen.
På bloggen morotsliv.com beskrivs fenomenet Zero Waste väldigt bra:
Mottot för Zero Waste är ”Refuse-Reduce-Reuse. Recycle only as a last resort” och fritt översatt blir det ”Vägra-Minska-Återanvänd. Återvinn endast som en sista utväg.” Målet är alltså att leva sitt liv på ett sådant sätt att man inte producerar något avfall eller åtminstone minimerar det till ett absolut minimum.
Bloggen ger också tips på hur man som konsument med små och enkla medel kan minska sin konsumtion och därmed sitt avfall. Morotsliv listar följande exempel på hur man kan anpassa sin vardag till en mera hållbar livsstil.
Hushåll
- Ta med egna återanvändbara tygpåsar när du åker för att handla.
- Återanvänd små tygpåsar för frukt och grönsaker.
- Undvik att köpa produkter med plastförpackningar.
- Använda gamla kuvert eller kvitton när du skriver inköpslista.
- Återanvänd glasburkar för förvaring av småsaker.
- Använd tygdukar i stället för hushållspapper.
Mat
- Handla i lösvikt/bulk när det är möjligt.
- Släng inte mat. Återanvänd matresterna till nya måltider eller frys ned mat som blir över.
- Återanvänd gamla mjölk-, glass- eller smörpaket samt glasburkar att frysa ner mat i.
- Återanvänd glasburkar för förvaring av torrvaror och mat.
- Kompostera oätliga matrester.
- Fyll din egen flaska med vatten när du beger dig hemifrån.
Prylar och kläder
- Köp saker och kläder från loppis.
- Köp endast sådana saker du verkligen behöver.
- Köp hållbara produkter.
- Sälj saker och kläder du inte längre har användning för på loppis eller skänk bort.
Bli plastpåsarnas super-nolla
Hemma praktiserar vi #zerowaste på ett antal områden. Vi har valt att använda tygblöjor till våra bebisar. Där känner jag mig riktigt klimat-stolt. Blöjindustrin och använda blöjor utgör en ENORM del av det avfall en människa producerar. Och för tillfället har vi två barn som inte bidrar till detta sopberg. Det är kanon!
När det kommer till mensskydd så är det också lättare än gemene man (kvinna) tror att praktisera #zerowaste. Jag har skrivit om menskopp och tvättbara bindor här, vilket är långt mer bekvämare och hälsosammare än de engångsprodukter du hittar i handeln.
Jag önskar att jag kunde säga att vi praktiserade #zerowaste när det kommer till mat, men tyvärr nej, det gör vi inte! Även om jag har ambitionen att vi någon gång (nästan) ska komma dit.* Nu blir jag privat, men en sak som jag retar mig på med min man är att han inte äter upp maten som han lägger upp på sin tallrik! Det är riktigt irriterande. Han pratar dessutom sig gärna varm om att vi måste laga MYCKET mat för att den ska räcka till, härjar på om hur MÅNGA (med betoning på många) gram protein (läs RÖTT KÖTT) som vi (HAN) behöver stoppa i sig, och han vill absolut handla mat nästan varje dag (trots att vi har frysen och kylen full av mat som ofta blir så gammal att den måste slängas).
Som alla familjer är vi inte perfekta, och ibland kan det kännas svårt att hålla miljö-motivationen uppe inom ett område där familjemedlemmarna inte engagerar sig, men jag försöker säga till mig själv att det ändå inte är någon anledning till att sluta kämpa för det jag tror på: en bättre värld för våra barn (eller en värld överhuvudtaget till våra barn, typ).
* UPPDATERING 25 januari 2017*
Jag har börjat kompostera vårt matavfall, vilket känns bättre eftersom maten då omvandlas till jord istället för sopor. Dessutom har jag börjat laga mer vegetarisk mat, vilket i sig skapar mindre avfall. Grönsaker och rotfrukter är ganska enkelt att få tag i utan förpackning. Matsvinnet hemma är därför inte längre akut.
Dagens uppmaning, att bli en #supernolla, kommer kanske inte att kunna efterlevas till 100 % hemma hos oss, men jag strävar ändå efter att bli bättre för var dag som går. Lite (mycket) mer kan jag göra! Rom byggdes inte på en dag och allt det där.
Bara för att man inte kör ända in i kaklet så behöver man alltså inte strunta helt i zero waste-tänket. Bli inte nedslagen om du inte direkt (eller ens någonsin) blir en supernolla när det kommer till avfallshantering. Däremot kan du alltid bli en nolla på något område! Att alltid ta med sig en egen påse till affären eller att ha med egen dricka i återvinningbar flaska när en är ute, det är också att efterleva zero waste-tanken. Det är verkligen inte dåligt att bli plastkassarnas eller drickaflaskornas egen #supernolla! Sträck på dig och känn dig stolt. Du har just räddat världen litegrann.