Minns du när man som liten slog in skolböckerna i fint papper? Det kändes alltid lite speciellt att på sensommaren välja ut ett papper som man sedan skulle leva med hela skolåret. Jag minns att jag hade vitt papper med hästar i första klass (blir fortfarande lite skolstartspirrig när jag tänker på det) och cerist papper med exotiska papegojor när jag började fyran (det var i mitten av 80-talet och starka neonfärger var helrätt).

Lustfylld start på höstterminen

Förutom att det skyddar böckerna från slitage, så är inslagna skolböcker ett sätt att kicka igång barnens motivation inför och under det nya skolåret. Visst är det roligare att ta upp en fin bok ur bänken även om den nu inte tillhör favoritämnet?

Styla din skolstart miljösmart

Fina miljömärkta inslagningspapper hittar du i många snygga mönster till schyssta priser hos till exempel Lagerhaus eller Åhléns. Eller gör som bloggen The Sweetest Occasion i bilden högst upp, slå in dina böcker i gråpapper och stämpla titlar eller namn på dem. Supersnyggt!

Låt barnen vara med och välja papper och etiketter och slå in böckerna tillsammans vid köksbordet en kväll under den första skolveckan. Följ stegen i guiden nedan så blir det snyggt och lätt!

inslagningsguide

Gör så här:

  • Klipp ut en bit presentpapper med cirka 5 cm marginal runt om bokens kant när det är uppvikt.
  • Vik in papprets kortsidor och tejpa fast på insidan av bokens pärm.
  • Fäll ihop boken och klipp ut pappersfliken som hamnar nedanför bokens rygg, både uppe och nere.
  • Öppna upp boken igen och vik in en trekant i pappret som är i hörnen av bokens pärm. Vik sedan in alla resterande delar och tejpa fast.

Tips!
Sätt ett färg- eller mönstertema för dina böcker i olika ämnen. Alla matteböcker kanske får gå i blått och historieböckerna i gult. Avsluta med en fin etikett att skriva namn, klass och boktitel på.

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.