Om man går in i en vanlig leksaksaffär är det lätt att känna att plastbantning av barnens leksaker är en omöjlighet. Nästan allt är ju av plast!

Det finns dock en hel del butiker på nätet som säljer jättefina leksaker i naturmaterial och ofta med eko- och Fair Trade-märkning. Jag har handlat på Good for Kids (före detta Rekolek), men även Ekokul och Ekoleko är bra webbshoppar med schysst leksaksutbud.

Här nedan visar jag några av de plastfria leksaker som det leks mycket med här hemma:

  1. Pärlor. I bakgrunden syns också en stapelgubbe (Brio vintage) och en speldosa i metall.
  2. En klangbräda från Kids Wood, mobiltelefon från PlanToys som också är ett förstoringsglas, samt en böjbar träkrokodil från TGR.
  3. En riddarsköld i trä från Myrorna som vi själva har målat med vattenfärger och vaxat in med bivax. Liknande sköldar har Krabat.
  4. Dockhus i papp från Djeco, brandbil från PlanToys och hemmamålade trägubbar (trärena gubbar kan köpas på Slöjddetaljereller Panduro).
  5. Hemvirkade kakor och bakelser på ett mässingsfat som jag hittade på Myrorna.
  6. Hemvirkade och sydda dockor och gosedjur.

 

7. Djur i trä från tyska Holztiger. Här syns dinosaurieflocken. Dessa är inköpta på Good For Kids. Vi har en mängd olika djur som vi har köpt på samma ställe och fyller kontinuerligt på djurflocken vid födelsedagar och jular. Varje djur kostar en del, men det är en god investering. Barnen älskar dem och de inkluderas dagligen i olika slags lekar.

8. Duplo. Ok, det är plast. Men i alla fall den bättre sortens plast, det vill säga den hårda utan mjukgörare i. Hård plast släpper inte ifrån sig lika mycket gifter som en mjukare plastsort. Det byggs som sagt mycket här hemma. Här är ett gäng hästar.

9. Sist min inte minst: pussel. Träpusslet med Pippi, Tommy och Annika har jag hittat på Myrorna. Där köper jag nästan alltid pussel till barnen. Om man bara orkar räkna bitarna så att ingen fattas så är det väldigt prisvärt. Med tanke på den mängd pussel och spel som Myrorna får in så brukar de slumpa bort dem för en tjugolapp styck.

Photo credit: Vintage children’s blocks via photopin (license)

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.