På den här bilden som fotograf Rosie Alm tog på mig i våras ser jag ut som om solen alltid skiner och det inte finns ett enda problem i hela världen. Det är trevligt att ha en sådan bild av sig själv att titta på de andra 364 dagarna om året då tillvaron ter sig lite mindre happy go lucky.

Eftersom 88 % av er som följer mig på Instagram är kvinnor, så är jag rätt säker på att många känner igen sig i att det kan vara rätt tufft att som kvinna få ihop tillvaron många gånger.

Att vara kvinna, mamma, sjukvårdare, städare, organisatör, assistent, kock, beteendeterapeut, nattvakare, partner och förvärvsarbetande på samma gång är hårt jobb. Samtidigt som omgivningen gärna skuldbelägger en kvinna för att vara allt det där. Eller skuldbelägger en kvinna som inte är allt det där. You know the drill…

Men trots allt så orkar vi (eller i alla fall uthärdar vi), håller ihop och fixar det – ibland därför att vi inte har något annat val. På samma sätt verkar det vara med klimatfrågorna.

Läs också: Du, den dubbelarbetande morsan. Världen väntar på att du ska rädda den!

Dalai Lama sa en gång att “The world will be saved by the western woman”. Han har en poäng där. Vi västerländska kvinnor är i allmänhet tillräckligt fria, tillräckligt välutbildade, tillräckligt trygga, tillräckligt mätta och tillräckligt angelägna om att inte misslyckas för att vi ska tycka det är självklart att vi ska ansvara för att rädda en planet också.

Men Dalai Lamas uttalande ger fortfarande inget svar på den stora frågan som så många funderar över: hur många män gör grejer i sin vardag för att rädda jorden? Och – varför hörs de inte på samma sätt som kvinnor?

På sociala medier talas det mycket om varför merparten av dem som engagerar sig på gräsrotsnivå i miljöfrågor är kvinnor. Jag har länge funderat på precis just den grejen, men inte kommit fram till något rimligt svar. Här är ett axplock av de kommentarer jag fick när jag postade frågan i det här inlägget på Instagram nyligen:

Hur tänker du kring det här? Ligger det något i kommentarerna ovan? Eller finns det andra orsaker till att männen inte syns och hörs lika mycket och frekvent i frågan? Är du händelsevis man själv och sitter inne med svaret? Snälla, skriv ett par ord i kommentarsfältet här nedan!

Fler kvinnor om klimatkampen

Idag skriver The Sustainable Society om jämställdhet inom klimatfrågorna.

Husligheter: “Hur blev klimatet den nya kvinnokampen?”

Ekoenkelt: “Klimatfrågan ur ett jämställdshetsperspektiv”

Emma Sundh: “Är du en terminator eller en fjant med en combover?”

Think Organic:“Hur blev klimatet en kvinnofråga?”

Fair living: “Kvinnor är nyckeln till en hållbar framtid”