bea_zero-waste-home_haftadJag har tidigare skrivit om hur vi inspirerats av Bea Johnson, fransyskan som gör avfallsminimering till något glamoröst och som skrivit boken Zero Waste Home. Bea förespråkar att man startar sin resa mot avfallsminimering med att en gång för alla gå igenom sina prylar för att göra sig av med det man inte behöver. Man rensar bort sitt överflöd helt enkelt.

Dina grejer ska inte äga dig

I minimalistens värld är ett liv utan prylar höjden av lyx. Och det ligger något i det. Det är en lyx att känna att man får plats i sitt hem, att man inte behöver pressa in saker i lådor och skåp eller låta grejer som inte har någon plats ligga framme i högar. Det är också en lyx att inte ägas av sina prylar. Istället kan man fokusera på sina relationer, på att leva och att uppleva, snarare än att oroa sig för att katten ska klösa sönder den vackra men opraktiska sidensoffan eller att någon ska slå sönder finservisen.

Dessutom: när man har kontroll över vad man har i sina skåp och lådor, tar man också bättre hand om sina grejer. Det i sin tur resulterar i mindre slöseri med jordens resurser, mindre nyproduktion och mindre avfall.

Även ett kontrollerat överflöd behöver rensas ur

Att bo i lägenhet med fyra barn blir automatiskt trångt. I en lägenhet har man inte de där utrymmena att stuva undan grejer i som finns i en villa eller i ett radhus: vind, källare, garage, friggebod, trädgårdsskjul etcetera etcetera. Det är på gott och ont. Ont därför att det alltid känns som om man saknar förvaringsutrymmen. Gott därför att man tvingas att med jämna mellanrum rensa i röran och inte kan samla på sig alltför mycket saker.

Trots ett någorlunda kontrollerat överflöd har vi konstant behov av utrensning. Den här gången startade vi där det var mest akut: i lägenhetens enda klädkammare. (Egentligen vet jag knappt om utrymmet kan kallas för klädkammare. Större garderob med dörr är nog mer rättvisande. Oavsett definition: en plats där vi knökat in ytterkläder, skor och diverse annat som inte fått rum någon annanstans). Kolla in före- och efterbilderna här!

garderob_text

En osentimental inställning till prylar hjälper

Vi gick från överfyllt till tomma galgar och kontroll över innehållet på några timmar. Det som inte använts på något år fick stryka på foten. Det hjälpte förstås av vi var motiverade och verkligen ville befria oss från vårt överflöd. Både jag och mannen var synnerligen osentimentala i våra beslut och det var inte mycket vi funderade över. Här nedan går jag i steg för steg igenom vår utrensning.

71644866_4aefa64c06_o

7 steg för att rensa ditt överflöd

  1. Vi började med att ta ut ALLTING ur klädkammaren.
  2. Jag städade ur utrymmet så att det kändes rent och fräscht. Av erfarenhet vet jag att man då blir mindre benägen att slänga in en massa skräp igen.
  3. Sedan delade vi upp innehållet i tre högar: slänga, spara, donera/sälja. Här var vi snabba och osentimentala när vi tog beslut om vad vi ville behålla. Tänker man för länge tenderar man att behålla saker som man egentligen inte behöver. Och då försvinner hela poängen med utrensningen. Var vi inte överens om att överflödet skulle bort? Då får det inte bli några “kan vara bra att ha någon gång”-grejer kvar. Antingen använder man det eller så använder man det inte. JA eller NEJ.
  4. Det som uppenbart var skräp gick direkt ner i en påse, medan donera/sälja-högen fick ligga och vänta på fortsatt sortering. Mer om det snart.
  5. Den minsta högen var tack och lov det vi ville behålla. Vi förvarar familjens säsongs-skor i stora plastbackar på botten av garderoben, och sedan hängde vi in vars och ens jackor så att alla fick några egna centimeter av garderobsstången. Vi vuxna behöll i snitt tre-fyra stycken ytterplagg för hela året medan barnen hade max ett säsongs-plagg var undanstuvat här inne.
  6. Urvuxna ytterplagg som ska sparas till yngre syskon fotograferades i appen StyleBook, veks ihop, märktes upp och packades ner i källarförrådet.
  7. Allra sist tog vi tag i donera/sälja-högen. Jag brukar vara ganska duktig på att själv lägga ut saker på Blocket eller Tradera, men eftersom kläder och skor är det jag tidigare haft allra svårast att sälja, kände jag att jag inte orkade fotografera och lägga upp allt själv. Det var dessutom för mycket grejer som jag inte ville förvara i lägenheten vecka ut och vecka in i väntan på en spekulant. Därför valde vi ut några få, lite värdefullare plagg att själva lägga ut till försäljning och delade sedan upp resten mellan saker vi lämnar på Myrorna och saker som vi låter Sellpy sälja åt oss. Vi har inte testat det tidigare, men det känns smidigt att packa en Sellpy-påse med grejer där värdet av varje sak överstiger 50 kronor och låta Sellpy värdera, fotografera och sköta försäljningen. Man får dock inte mer än 40 % av försäljningsintäkten, vilket är ganska lite egentligen, men å andra sidan slipper man allt omak med att administrera hela försäljningen och kanske ändå tjänar en slant på saker som man i alla fall inte vill ha. Värt att pröva tänkte vi och beställde tre påsar á 70 liter som jag nu har packat fulla med ytterplagg, skor och annat smått och gott som drällde runt i den där garderoben.

Hur ofta rensar du? Och hur mycket? Dela med dig av dina bästa tips i kommentarsfältet nedan!

 Photo credit: Dressing Room Tanvii.com 6 via photopin (license) (license), Laundry day via photopin (license), Chaussures mariage via photopin (license), flying_pig_7Dii1150 via photopin (license)

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.