Oil pulling har varit grejen bland eko-aktivister på nätet ett tag nu. Till skillnad från endel andra som testat och recenserat så tycker jag att det är helt okej att köra runt olja i munnen i 20 minuter. Det känns faktiskt riktigt fräscht efteråt och dessutom sägs proceduren ge  många andra fördelar än enbart förbättrad tandhälsa.

Oil-Pulling-and-the-HypeOil pulling, eller oljesköljning som det kanske heter på svenska, kan typ bota vilken åkomma som helst om man ska tro förespråkarna. Jag ska inte ens försöka räkna upp allt som denna undergörande procedur påstås bota, utan vill du veta mer rekommenderar jag att du helt enkelt Googlar eller Pinterestar på Oil Pulling för att se om det kan hjälpa dig med de kroppsliga (eller andliga) besvär du har. Själv satsar jag på renare och vitare tänder (märkte att redan efter någon vecka så var gamla beläggningar spårlöst försvunna) och att det ska hjälpa mig att hålla min vuxenacne i schack.

Jag sköljer med kokosolja, men enligt ayurvedisk tradition använder man sesam- eller solrosolja. Allt det här kan du köpa i vilken matvarubutik som helst. Välj dock gärna en ekologisk variant.

Så här gör man:

  1. Skölj på fastande mage. Enligt traditionen ska man börja dagen med att skölja och det finns de som vittnar om att en oljesköljning piggar upp bättre än kaffe. Personligen har jag inte tid att skölja på morgonen när det är bråttom iväg till jobbet med stressiga lämningar i skolan och på dagis. Jag sköljer när ungarna sover. Helst när mannen sover också. (Finns det någon som håller med mig om att livet börjar först när resten av familjen sover?)
  2. Ta en matsked av din olja och börja köra runt den i munnen. (Om det är under 26 grader kan kokosoljan vara i fast form när du tar den från burken, men den smälter snabbt i munnen). Sila fram och tillbaka mellan tänderna.
  3. Försök att göra det här i 20 minuter, men i början kan det kännas svårt att orka så länge. Jag brukar läsa en tidning eller surfa på nätet under tiden. Eller som nu – skriva en bloggpost.
  4. Spotta ut oljan. Om du liksom jag sköljer med kokosolja så sägs det att den kan klegga igen rören om man spottar ut den i handfatet. För att vara på den säkra sidan finns det de som spottar ut oljan i papper och kastar i soporna. Själv tar jag en gyllene medelväg och spottar ut i toan. Välj själv hur riskpreferent du vill vara. Det är dina rör (eller din strid med din hyresvärd). Huvudsaken är att du inte sväljer det som har sköljts runt i din mun eftersom det innehåller gifter som du nu blir av med. (Somliga kallar oljesköljning för en giftmagnet).
  5. Skölj munnen ordentligt med vatten och borsta tänderna som vanligt. Jag borstar med hemmagjord tandkräm utan flour och andra kemiska tillsatser. Jag kommer att skriva mer om det snart.

Stay tuned. Keep on pulling och allt sånt där.

Photo credit: Coconut Oil via photopin (license)

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.