En ny EU-förordning som började gälla den 1 juni i år tvingar handeln att ta till krafttag mot engångsplast genom att belägga kedjor med krav på att informera om hur plastbärkassar påverkar miljön, vilka fördelar som finns med en minskad förbrukning av plast och vilka åtgärder som kan vidtas. Dessutom måste företag som tillverkar plastkassar i Sverige rapportera statistik till Naturvårdsverket.

Naturvårdsverkets mål är att minska förbrukningen till max 90 kassar per person och år till december 2019 och max 40 kassar per person och år 2025. Dagens EU-snitt ligger på 198. I Sverige innebär det i dagsläget en total förbrukning av nästan två miljarder plastpåsar som på åtta år ska minskas med 80 procent.*

Så här agerar kedjorna på plastpåseförordningen.

den-gröna-påsen2KappAhl, Lindex och H&M har tagit initiativet till One Bag Habit dit även Gina Tricot, Joy, Lagerhaus och MQ har anslutit sig.

Initiativet vill bidra till minskad konsumtion av påsar och en ökad medvetenhet om påsars negativa miljöpåverkan. Därför tar medlemmarna betalt för sina påsar och skänker överskottet från denna försäljning till olika ändamål som stöttar och driver hållbar utveckling inom sociala eller miljörelaterade projekt.

Medlemmarna erbjuder återvinningsbara påsar gjorda av mer hållbara material. Överskottet från påsförsäljningen ska gå till olika ändamål som driver hållbar utveckling.

Hög tid att alla börjar plastbanta på allvar.

061Indiska har tagit ett liknande initiativ och erbjuder kunderna en Borrow Bag, en tygpåse av ekologisk bomull, i utvalda butiker.

Redan för två år sedan övergick Indiska, som första retailkedja, till att ta betalt för plastbärkassar för att skapa incitament för kunder att välja andra alternativ och där överskottet av intäkterna skänktes till miljöfrämjande verksamheter.

– Det är hög tid att vi alla börjar ”plastbanta” på allvar och för att åstadkomma det behöver vi som företagare erbjuda konsumenter ett alternativ till plastbärkassar. Tanken med Borrow Bag är att bryta omedvetna konsumtionsmönster och i dess ställe etablera en ”re-use kultur”. Det handlar om att skapa ett mind set där vi alla bidrar till en hållbar miljö. Små medel ger stora effekter om vi gör det tillsammans, säger Maria Elfors, Hållbarhetschef Indiska.

Stoppa engångsplasten nu!

Juni är en månad där den globala plastkonsumtionen är i fokus på många håll. The Marine Conservation Society lanserar sin “plastic challenge”, vilket går ut på att undvika engångsplast och plastförpackningar för en dag, en vecka eller en månad. Läs mer om utmaningen här: Hur länge kan du undvika engångsplast? Var med i sommarens plastutmaning och byt till plastfria produkter som gör stor skillnad.

Vill du få tips och idéer om vad du kan ersätta engångsplastpåsar med? Kolla in 6 klimatsmarta alternativ till plastpåsar. Och varför du måste hjälpa till att stoppa plastföroreningarna i haven nu.

Vad tänker du om den nya EU-förordningen? Kommer du börja ta med en egen påse till butiken när du handlar? Eller gör du det redan? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan.


*Särskild uppskattning riktas till Thomas för mer än 15 års tålmodigt upprepande av formeln för procentuträkning. Oavsett om det är julafton, mitt i din Jorden runt-resa eller kring midnatt en arbetsdag som jag behöver matematisk support så säger du aldrig rakt ut vad du egentligen tänker om min numeriska inlärningsförmåga. TACK.