De större snabbköpen är i allmänhet ett eldorado i plast- och kartongförpackade produkter. Om man inte tittade på vad som står på paketen skulle man lika gärna kunna tro att man var i en leksaksaffär som i en matbutik. Förpackningarna slåss om att vara så uppseendeväckande som möjligt för att locka kundens uppmärksamhet. Vart man vänder sig är allt färgglatt och glansigt.

Köp mig! Nej mig! Här borta står jag! verkar förpackningarna skrika i kör.

Men naturligtvis har också förpackningsdesign ett pris. En uppseendeväckande förpackning är inte gratis och kostnaden läggs såklart på konsumentens räkning.

Pappa (det vill säga du) betalar!

Har du tänkt på det, att du får betala för något som du har för avsikt att slänga bort, mer eller mindre direkt när du har kommit hem med det? Hur absurt är inte det egentligen? Varför ska du betala för att någon designar en förpackning som sedan tillverkas (med det avfall en tillverkningsprocess medför), transporteras (kanske över halva jorden) för att därefter fyllas, transporteras till en butik där du betalar inte bara för innehållet utan även för att förpackningen övertalade dig att stoppa den i varukorgen. Sedan bär du hem förpackningen, använder innehållet och kastar bort förpackningen. Därmed har du betalat för att få dig själv att köpa, för att släpa hem emballage och för mödan som krävs för att slutligen avveckla förpackningen.

När man tänker på att det går till så här är det lätt att känna sig lurad. Och med rätta, för det är ju lurad man blir! Man betalar för skräp helt enkelt!

Förpackningsfritt ger dig högre livskvalitet.

IMG_0383

Att köpa något förpackningsfritt i medhavda kärl sätter fokus på själva varan istället för på dess förpackning. Pengarna du sparar på att inte köpa emballage kan du lägga på bättre råvarukvalitet, mer ekologiskt innehåll och andra saker som är kul i livet. Dessutom blir matsvinnet mindre om du kan köpa exakt den mängd du behöver istället för ett helt paket av någonting du bara skulle ha litegrann av.

Något som jag också tycker är viktigt är det estetiska värdet med att handla mat utan plast eller annat emballage. Se på bilden ovan. Inte skulle det väl ha sett lika trivsamt ut med en mängd inplastade varor nedtryckta i två plastpåsar istället?

Börja köpa i lösvikt idag. (Jo, alla kan!)

32464720726_7bbe859bc3_b.jpg

Det är faktiskt inte omöjligt att börja handla delar av sina matvaror i lösvikt, (och därmed minska hushållets förpackningsåtervinning väsentligt), även om man inte har tillgång till en förpackningsfri affär. Här är saker som du ganska enkelt kan köpa i lösvikt på vanliga (lite större) butiker. Det gäller bara att du är förberedd och har med dig egna påsar och kärl.

 • frukt
 • grönsaker
 • rotfrukter
 • nötter
 • frysta bär
 • frysta räkor
 • kött
 • fisk
 • bröd
 • bakverk
 • te
 • kaffe

Läs mer om förpackningsfria matvaruinköp här: Så handlar du förpackningsfritt i Sverige. 10 sätt att zero waste-shoppa utan tillgång till lösviktsbutik.


Photo credit: Victor Semionov Shopping Vegetables via PhotoPin.com

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.