2017 har varit ett utvecklande år för Annas kemtvätt. Fokus har legat på att se hur lite avfall vår fyrabarnsfamilj som bor i lägenhet mitt i stan kan producera. Det har varit en spännande resa på många sätt. Vi har reducerat våra engångsprodukter, minskat vårt matsvinn, börjat kompostera både inne och ute och framförallt blivit mer medvetna om var vårt skräp kommer ifrån och vad vi kan göra för att undvika det. Vi har blivit lite mer klimatsmarta, helt enkelt!

Jag har inte helt och hållet lyckats nolla vårt avfall enligt den strängaste definitionen av zero waste, eftersom jag fortfarande handlar mat i vanliga butiker. Per automatik innebär det förpackningar av olika slag. Dock återvinner jag alla förpackningarna och skickar mycket lite sopor till förbränning (cirka en påse varje eller varannan månad). Jag är väldigt nöjd med att vi lyckas med våra klimatsmarta ambitioner utan att försaka något av det moderna livets bekvämligheter. Jag tycker att vår familj har tagit avgörande steg mot en modern avfallsminimerad och klimatsmart livsstil – steg som numera känns helt och hållet införlivade i vår vardag.

Nästa klimatsmarta utmaning

Jag har funderat mycket på hur vi går vidare härifrån och vilken målsättning vi ska ha under nästa år. Efter att ha bollat en del tankar fram och tillbaka kom jag fram till att en naturlig utveckling efter kemikaliereducering, plastbantning, klimatsmarta shoppingvanor och avfallsminimering är att odla egen mat (trots att vi bor i stan), och att hålla oss så friska som möjligt på naturlig väg. Vi kommer att satsa stort på det under 2018, men självklart kommer jag också att fortsätta publicera den typ av klimatsmarta praktiska tips som du är van vid på Annas kemtvätt.

klimatsmarta planer

Cityodling i Brooklyn, New York. Jag kopierar rakt av!

 

Året får avslutas med några listor:

Mest lästa inlägg 2017

Höjdpunkter 2017

Tack alla klimatsmarta vänner!

Sist men inte minst vill jag tacka dig som läst, följt, kommenterat och lajkat Annas kemtvätt, antingen här eller i sociala medier. Utan respons från fina läsare hade det inte varit meningsfullt att driva bloggen framåt. Vi ses igen 2018!

Och du, om du inte har gjort det ännu så rekommenderar jag dig att kolla in det här inlägget för en kickstart av ditt klimatsmarta 2018:

Ditt klimatsmarta år – en månad i taget.

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.