Många tänker att det är lättare att föra ett miljövänligt leverne om de skulle bo på landet. En klimatsmart livsstil är mer sällan förknippad med ett urbant boende.
Faktum är att det är nästan lika enkelt att leva hållbart i stan än på landet. På vissa sätt är det till och med enklare. Kemtvätten delar här åtta sätt att leva urbant och klimatsmart på samma gång.
1. Åk kollektivt
Bor du i stan har du god tillgång till kollektivtrafik. Utnyttja den! Behöver du bil finns det sannolikt tillgång till olika varianter av att dela bil med andra: alltifrån bilpooler till biluthyrare till bildelningstjänster som ger dig omedelbar tillgång till bil när och var du behöver den. Att cykla i stan är också ett alternativ. Det blir lagom långa sträckor och cykelmöjligheterna är i många städer goda.
2. Kompostera inomhus
Du behöver inte alls ha tillgång till trädgård för att kompostera ditt matavfall. Det räcker faktiskt med en bokashi-hink och en stor låda i plast eller metall som du kan förvandla till jordfabrik. I den lufttäta bokashihinken fermenteras matresterna, varför de inte luktar annat än syrligt. Efter några veckor i hinken kan man blanda innehållet med lika mängd jord (till exempel från gamla krukväxter) och på en månad har sedan hela klabbet förvandlats till supernäringsrik kompost som dina krukväxter kommer att älska. Lakvattnet som man kontinuerligt tappar ur bokashi-hinken via en kran är också fantastisk växtnäring. Mina orkidéer har blommat konstant hela vintern tack vare detta.
3. Minska ditt bruk av engångsprodukter
Sluta köpa pappersservetter, hushållspapper, engångsmensskydd, engångsblöjor, pappersnäsdukar, vatten på plastflaska, plastbestick och engångstallrikar. Satsa på att ersätta dem med återbrukbara alternativ istället. I artikeln 10 områden där jag (nästan) nollat mitt avfall under året som gått kan du läsa mer om hur du minskar ditt användande av engångsprodukter.
4. Cityodla
Det går alldeles utmärkt att odla grönsaker i fönstersmygen, eller att köpa en växtlampa för att ge växter längre in i rummet tillgång till dagsljus. Många odlar hela behovet av kryddor och sallad i lägenhetens fönster.
Har du dessutom balkong kan du under våren och sommaren förvandla den till en stadsodling. Att odla i stan är viktigt för att insekter ska ha något att leva av så att de i sin tur kan bli mat av fåglar. Humlor och bin måste också lockas in i städerna med hjälp av vackra blommor, för att de ska fortsätta att pollinera stadens växter.
Har du tur finns det även en odlingsförening nära dig som har tillåtelse att odla på stadens mark. Gå med där så får du dessutom nöjet att odla tillsammans med andra. Finns det inget sådant initiativ där du bor kan du ta kontakt med kommunen och föreslå att du kan starta en odlingsförening mot att de upplåter en jordplätt någonstans och kanske även står för startkit i form av pallkragar och jord.
5. Sopsortera
Släng så lite som möjligt i soptunnan. Plast, metall, glas, batterier och papper kan du ta med dig till en närliggande återvinningsstation. Om du även inomhuskomposterar blir det inte mycket rena sopor att tala om. Utmana dig själv i hur sällan du behöver gå till soprummet. Kanske kan du klara dig ytterligare ett par dagar nästa gång innan det är ett absolut måste.
6. Köp second hand
Utbudet av andrahandsaffärer men också på köp- och säljsajter som Blocket är mycket större i städer än på mindre orter. Ta vara på möjligheten och valfriheten att kunna hitta nästan vad som helst på den lokala andrahandsmarknaden samtidigt som du slipper dåligt klimatsamvete när du shoppar. Passa samtidigt på att sälja av det du inte behöver. På så sätt bidrar du till att föda andrahandsmarknaden med det som ändå bara ligger och dammar i ett skåp.
7. Besök Bondens marknad
I städerna brukar lokala bönder komma in till torget under våren, sommaren och hösten och sälja sina varor. På det här sättet har du tillgång till närproducerad mat utan att behöva ge dig av långväga. Att supportra dina lokala odlare är både klimatsmart, hälsosamt och snällt mot plånboken.
8. Stötta din lokala delningsekonomi
Gå med i en grupp där ni lånar och lånar ut verktyg, barngrejer eller annat som inte används så mycket och därmed lika gärna kan delas med andra. Skaffa också ett bibliotekskort och se till att utnyttja det så mycket som möjligt. På många bibliotek kan man numera inte bara låna böcker utan även filmer, ljudböcker och annan multimedia. Bibliotek brukar dessutom ofta vara välvilligt inställda till att köpa in böcker som låntagarna efterfrågar.
Har du egna tips på hur fler kan leva klimatsmart i stan? Dela gärna.
Bilder lånade från metromode.se, gefle.se, ikea.se, svenskkollektivtrafik.se, tanumskommun.se, ica.se