1. Matskålar – välj återanvändning
Det finns en uppsjö av matskålar, foderautomater och vattenfontäner på marknaden, och det är lätt att tro att det krävs något alldeles speciellt för att husdjuret ska kunna äta och dricka. Men i själva verket har du förmodligen redan skålar hemma som kommer fungera alldeles utmärkt för din fyrfota vän. En större hund kan till exempel dricka vatten ur en rostfri bunke. Till vår katt använder jag två mindre gratängformar i keramik. Det som är viktigt när det kommer till katter är de ska kunna äta utan att morrhåren stöter i skålens kanter alltför mycket eftersom att det är obehagligt för dem.
Vill man dock ha något enhetligt till sitt husdjur i naturmaterial så har till exempel Kerbl en matbar tillverkad av återvunnet material som också fungerar som foderförvaring. Fungerar förmodligen bäst för lite större hundar som då kan stå och äta. En bonus är att lådan har ett skjutlock som går att låsa för att undvika att hunden öppnar locket och förser sig själv med tidig middag…
2. Och maten då? Ska man välja ekologiskt för ett klimatsmart husdjursliv?
Precis som till människor så finns nu en massa möjligheter att även låta husdjuret äta ekologiskt, eller på annat sätt klimatsmart. Som vanligt får man överväga för- och nackdelar, som ekonomi, hälsofördelar och var fodret tillverkas (det vill säga vilken klimatpåverkan frakten ger).
Vi frågade uppfödaren vad vår kattunge var van vid för mat, och har köpt samma sort därefter. Katten äter därmed bäst (och dyrast!) i hela familjen. Det är ett torrfoder som heter Appetitt och är tillverkat i Norge. Fodret innehåller krill från Antarktis som ger katten viktiga omega-3-fettsyror, beta-glukaner (som är ett undermedel utvunnet ur jäst) och även naturliga antioxidanter, vitamin E och glukosamin.
Om du vill låta ditt husdjur äta huvudsakligen ekologiskt, veganskt, spannmålsfritt eller klimatneutralt är förstås helt upp till dig, men idag finns alltså möjligheten för den som vill att även låta fodret bli en del av ett klimatsmart husdjursliv.
En intressant nyhet är till exempel fodret från Planet Pet Society. Det är ett premiumfoder för hund- och kattägaren som värnar om vår miljö. Djuret får ett smak- och näringsrikt torrfoder utan att man gör ett för stort avstamp på miljön. Planet Pet fokuserar på att tillverka foder baserat på bland annat sådant som vi människor väljer att slänga i soporna. De använder ingredienser som fiberrik äppelmassa från juiceproduktion, kycklingrester från den mänskliga köttindustrin samt ärtprotein. 95% av innehållet kommer dessutom från lokala gårdar.
3. Kosttillskott för de seniora husdjuren – det är klimatsmart att värna ditt äldre djurs hälsa
Har du ett husdjur som börjar bli lite till åren? Kanske märker du att djuret haltar ibland eller inte vill ställa sig upp i onödan. Det kan betyda att det seniora djuret har fått problem med sina leder, och precis som vi människor behöver det lite extra hjälp. Svensktillverkade Topformula Glukosamin är ett bra alternativ om du vill ge ditt husdjurs leder lite extra omtanke. I djurstudier har glukosamin kunnat minska nedbrytningen av brosket som sker naturligt i den åldrande kroppen. Det finns även ett kosttillskott som heter Grönläppad Mussla som också passar djur med artros och stela leder.
4. Nedspolbart och miljövänligt kattströ för ett klimatsmart husdjursliv
En sak var jag helt säker på redan från början: jag ville inte köpa någon parfymerad kattsand som man var tvungen att kasta i sophinken. På nätet hittade jag ett strö av ekologiskt och biologisk nedbrytbart majsgranulat. Ströet bildar både klumpar när katten kissar och går att spola ner i toaletten (alternativt lägga i komposten). (Obs! Kompostera aldrig ditt djurs avföring eftersom det kan innehålla bakterier som inte är bra att sedan lägga i en rabatt där du odlar ätbart). Det strö som vi använder heter Majstor Majsströ Kattsand och man kan köpa det online hos bland annat VetZoo.
5. Fundera på om du behöver kattkudde och hundbädd
Jag erkänner – vi köpte en kattsäng till katten. Och hon sover i den ibland. Men! Hon sover också lika gärna i en fåtölj, på en hopvikt filt i fönstret och fotändan av familjens sängar. Till en katt är det alltså inte nödvändigt att köpa en bädd – den sover lite var den vill. Gärna i ett soligt fönster där den både kan se ut och ha lite koll på vad som händer i rummet. En fönsterbädd som värmer upp sig själv med hjälp av kattens kroppsvärme är därför inte så dumt. Den här fönsterbädden från Kerbl kan säkert uppskattas av en värmeälskande katt. Passar perfekt om det drar lite från fönstret eller om fönsterbrädan är gjord av kall sten eller marmor.
För en hund däremot kanske en korg kan vara praktisk. Denjo dogs har till exempel en hundsäng med klädsel i OEKO-TEX® certifierad möbeltextil och stoppning av återvunnen polyester. Samma sak med Beco Bed – en serie miljövänliga hundbäddar tillverkade i en mix av naturlig hampa och bomull. Stoppningen är tillverkad av återvunna Petflaskor.
6. Hundbajspåsar för ett klimatsmart husdjursliv – finns det ens?
Jag är inget fan av plast, men jag är heller inte förtjust i hundägare som inte plockar upp efter sin hund. Därför förespråkar jag hundbajspåsar i återvunnen och nedbrytbar plast. Till exempel biopåsarna från Green Bone. De är fullt nedbrytbara. En vanlig bajspåse tar naturen 1000 år att bryta ner, medan en biobajspåse från Green Bone endast tar två år.