För mig har innehållet i ketchup varit ungefär lika höljt i dunkel som receptet på Coca Cola. Tomater, javisst, men sedan då? Ketchup är inte tomatsås, utan har en syrligare, mustigare smak. Det är möjligt att jag slår in öppna dörrar för alla andra utom mig själv, men efter lite Pinterestande vet jag nu att ketchupens hemlighet ligger i vinäger och kryddnejlikor.

I helgen gjorde jag en sats riktig ketchup. Att göra barnfamiljernas stapelvara från grunden känns så mycket bättre. Nu kan jag låta barnen splasha på hur mycket ketchup de vill på maten och känna mig trygg i att de slipper både socker och konserveringsmedel.

 

Billigare än köpeketchup blir det förstås inte. Två kilo tomater räcker till 3-4 halvstora glasburkar färdig ketchup. Men min tanke är att i framtiden inte göra ketchup mitt i vintern när tomaterna är som dyrast och blekast, utan på sensommaren när det går att köpa solmogna tomater till bra pris på bondens marknad eller rent av plocka sina egna.

Precis som med de fermenterade rotfrukterna som jag gjorde i höstas, så är det en god idé att köpa grönsaker efter säsong om man vill få bästa kvalitet till lägsta pris. Tomatsäsongen är inte nu i januari, men jag blev så exalterad över tanken på egengjord ketchup att jag helt enkelt var tvungen att testa!

Här kommer receptet!

Ingredienser i riktig ketchup

  • 2 kilo tomater
  • 1 gul lök
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 1 msk salt
  • 1 msk vegetabilisk allkrydda
  • 2,3 dl vinäger

Gör så här:

  1. Lägg tomaterna i en gryta med vatten och låt koka i 2-3 minuter eller tills du ser att tomaternas skinn börjar spricka.
  2. Ta upp och skala av skinnen.
  3. Hacka löken och skär de skalade tomaterna i mindre bitar.
  4. Lägg lök och tomater i en gryta och låt sjuda på ganska låg värme i 10 minuter.
  5. Mixa löken och tomaterna med en mixerstav till en jämn puré.
  6. Häll i vinäger, salt, kryddnejlikor och allkrydda och rör om.
  7. Låt ketchupen sjuda sakta utan lock i flera timmar. Såsen ska reduceras till ungefär hälften för att bli tjock och lite seg. När den har fått ketchupkonsistens är den klar!
  8. Fyll ketchupen på glasburkar eller flaskor.

Ketchupen håller flera månader i kylskåp men går även att frysa. När du fryser i glasburk ska du dock inte fylla burken ända upp, utan lämna några centimeter för ketchupen att utvidgas när den fryser.

Och ja, barnen kommer undra varför ketchupen är brun och inte röd som de är vana vid. Då är det dags att ta snacket om färgämnen, men det överlåter jag till dig att klara av på egen hand! 😉

Lycka till!


Photo credit: stratman² (2 many pix and busy) Catching up with ketchup (** Explored) via photopin (license)