– Du behöver inte deo, säger jag.
– Vad ska jag använda istället? frågar du.
– Inget! Det räcker med att du tvättar dig.

Goda och dåliga nyheter

Sanningen är den att svett i sig inte luktar.

Det är först när svetten kommer i kontakt med bakterier som något händer. Men eftersom vanlig deodorant tar kål på hudens naturliga flora, så gör kommersiell deo att de dåliga bakterierna frodas och därmed framkallar dålig lukt.

Din snabbköps-deo tar alltså bara temporärt bort svettlukten, och försäkrar dig egentligen bara om en sak: att du kommer att fortsätta stinka. Med köpe-deo hamnar du i en ond cirkel där du måste fortsätta att köpa deo. Som sedan gör att du luktar…

Smart affärsidé för tillverkaren, men dåliga nyheter för dig.

De goda nyheterna innebär dock att om du slutar att använda kommersiell deo, så kommer hudens naturliga, goda bakterieflora att återställa sig. Det tar några veckor och kan variera från person till person, men det innebär att din svett inte kommer stinka längre.

“With Ban, you’re more than a woman. You’re a lady“.

12291324955_8f91a8c725_o

A woman’s perspiration. The kind that offends. WTF?!!

Visserligen med några årtionden på nacken, men med den här typen av reklam, (även i modern tappning matas vi fortfarande med liknande budskap), så är det inte konstigt att vi sedan tidig pubertet rollar oss med än den ena än den andra kemiska deon, för att stoppa all naturlig lukt som någonsin kan finnas där.

Trots att det inte finns någon verklighetsförankring i påståendet att “en kvinnas svett väcker anstöt”, (eller att mäns gör det), så är vi idag drabbade av någon slags kollektiv luktpanik utan att det finns någon egentlig anledning till det. Vi köper utan att tveka en marknadsföringsbluff som spelar på människors osäkerhet i en värld där nästan alla naturliga lukter har ersatts av artificiella, tillrättalagda dofter.

Min oplanerade deo-detox

Jag slutade med kommersiell deo under min senaste graviditet därför att jag inte ville utsätta de växande bebisarna i min kropp för kemikalier.

Ett tag gned jag in armhålorna med bara kokosolja, och det funkade rätt bra, eftersom oljan i sig är antibakteriell och gör så att det som får svetten att lukta, det vill säga kontakt med bakterier, försvinner.

Men sedan föddes mina tvillingar och då förvandlades livet till ett kaos med noll tid för mig själv i badrummet. När jag fick min första egna minut typ åtta månader senare, insåg jag att jag inte hade använt deo under hela spädbarnsperioden. (Jag hade inte ens haft tid att tänka den medvetna tanken “och så lite deo på det här”, så det var på sätt och vis en förvånande upptäckt). Men mest förvånande var att jag insåg att jag inte luktade svett längre. Jag var avgiftad.

Tidsbesparande och klimatsmart

Avgiftar du dig själv från deo räcker det alltså med att du tvättar dig under armarna på morgonen. Smart, tidsbesparande, ekonomiskt. #Klimatsmart helt enkelt!

Ett litet PS till dig som inte känner dig helt redo för en deo-detox

Tycker du att det känns för riskabelt att över en natt gå deo-commando? Men att du i alla fall vill ha något som är naturligt att rolla armhålorna med? För dig finns det deodoranter som bara består av mineralsalt. Innehåller inga kemikalier alltså och de sägs funka bra mot de onda luktframkallande bakterierna. Du kan även testa att göra egen deo. Kolla in receptet här: Kemikaliebanta badrummet. Så här gör du din egen deo.

Photo credit: 攝影學園外拍 – mikiyo-DP1 – 16 via photopin (license), 1964 Ad, Ban Deodorant for Women’s Perspiration via photopin (license)

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.