Ett kvitto är ett litet papper, men med tanke på att det i Sverige årligen skrivs ut närmare 1,5 miljarder kvitton på papper, så genererar kvittoutskrifter en stor mängd avfall som till råga på allt inte kan återvinnas. Anledningen är att kvitton printas på särskilt så kallat termopapper som behandlats med kemikalien bisfenol A (BPA).
Förutom att bisfenol A gör att kvittot inte går att återvinna, är det också ett hormonstörande ämne, vilket misstänks kunna orsaka missfall eller ge effekter som skador på hjärna och nervsystem hos foster och små barn även vid låg exponering. Studier har även visat att bisfenol A kan ha en påverkan på beteende och reproduktion samt öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och cancer.
I dagarna har visserligen EU-kommissionen beslutat att förbjuda bisfenol A i termopapper för att särskilt skydda gravida kvinnor som hanterar kassakvitton i jobbet, men förbudet införs inte förrän 2020. En ytterligare utredning måste dessutom tillsättas för att granska om företagen som tillverkar termopapper istället kommer att gå över till det liknande ämnet bisfenol S, och om det då kommer behövas åtgärder för att begränsa även användningen av detta ämne.*
Giftfria kvitton verkar alltså ligga en bra bit framåt i tiden.
Skräp som genereras mot min vilja
Eftersom jag aktivt har beslutat mig för en avfallsminimerad livsstil, vill jag inte ha ett fysiskt kvitto när jag handlar mat eller småsaker. Visst, det kan ibland vara bra att checka av mot kvittot att kassören inte har slagit in fel priser, men oftast hinner jag se att det stämmer redan på kassaapparatens display. Inte heller returnerar jag konsumtionsvaror, varför kvittot också blir överflödigt. Därför tackar jag 99 gånger av 100 nej till ett kvitto när jag betalar. Kassören tar då kvittot och slänger det i sin egen sopkorg bakom disken.
Resultatet: Jag behöver inte hantera skräpet personligen, men jag genererar ändå skräp som går i soporna bara genom att checka ut i kassalinjen. Det känns inte bra.
Framtidens klimatsmarta kvitton
Jag har grävt lite på nätet för att se om det finns någon hållbar lösning på kvittoproblemet. Och ja, det finns det, i form av en app för digitala kvitton.
Idén med Sparakvittot.se är att du kan spara alla dina kvitton digitalt på ett och samma ställe. Vissa butikskedjor som till exempel Polarn och Pyret, JC, Dormy och Brothers har redan anmält sig att samarbeta med Sparakvittot, och hos dem kan du få kvittot direkt i mobilens app istället för i handen. Du kan även scanna in befintliga kvitton från andra butiker eller mejla digitala kvitton som läggs in i kvittolådan på ditt konto. Enkelt och smidigt för framtida reklamationer eller returer.
Appen är gratis, så ladda ner den idag. Du gör miljön en tjänst, ett kvitto i taget.
#ZeroWaste
*EU-kommissionens beslut innebär att bisfenol A inte ska få förekomma i halter över 0,02 procent i termopapper. Förslaget röstades igenom av medlemsländerna i EU:s Reach-kommitté i somras, och nu har EU-kommissionen fattat beslut om att införa förbudet i en bilaga till EU:s kemikalielagstiftning. Beslutet har även publicerats i EU:s officiella tidning.
Det var Frankrike som tog initiativ till förslaget om en begränsning av bisfenol A i termopapper. Sverige har aktivt stöttat förslaget. Bisfenol A är ett misstänkt hormonstörande ämne som används vid tillverkning av polykarbonat- och epoxiplaster och även som färgframkallare i bland annat kvittopapper. Ämnet påträffas i nästan alla urin- och blodprover från människor.
Sedan 2011 är bisfenol A förbjudet i nappflaskor i hela EU. I Sverige är bisfenol A förbjudet i lack och ytskikt i matförpackningar för barn upp till tre år. Sedan den 1 september 2016 är ämnet även förbjudet att använda vid så kallad relining av dricksvattenrör i Sverige.
EU-kommissionen ger också i uppdrag till EU:s kemikaliemyndighet Echa att utreda i vilken grad företagen går över till termopapper med det liknande ämnet bisfenol S, och om det behövs åtgärder för att även begränsa användningen av bisfenol S.
Kemikalieinspektionen undersöker på uppdrag av regeringen om det finns behov av att införa åtgärder i Sverige för att minska risker med användningen av andra bisfenoler. Uppdraget ska redovisas för regeringen senast i september 2017.
Källa: Kemikalieinspektionen 2016-12-19
Photo credit: Greyframe Shopping Blues via photopin (license)
Hade också gärna sluppit alla dessa kvitton! Dock lämnar jag tillbaka och klagar på ALLT jag inte är nöjd med och det händer minst 1/månad att jag lämnar tillbaka mat som var dålig till affären. Jag får alltid en ny vara eller halva beloppet tillbaka.
Jag tänker att det även är bra för handlaren att få veta vilka grönsaker exempelvis som möglar på en dag.
Konsumentmakt! Tummen upp för dig.
Dock så gäller inte ett inscannat/mailat kvitto om inte butiken godkänt ett samarbete 😕
Trist på en så bra lösning!