Detta inlägg innehåller annonslänkar för Jordklok.
När du väljer tandkräm är det viktigt att vara medveten om vad produkten innehåller. Innehåller din tandkräm ämnen som är bra både för dig eller miljön eller finns det ämnen i den som du helst vill undvika? Visste du att den vanliga tandkräm som går att köpa ute i handeln ofta innehåller en hel del gifter? Det är faktiskt sant. Och en ganska obehaglig sanning.
- Fluor kan ge dig acne.
- SLS kan orsaka hudirritationer och skador på miljön.
- Glycerin skapar en grogrund för bakterier och hindrar dina tänder för att ta upp viktiga mineraler.
- Färgämnen kan trigga adhd, beteendestörningar och inlärningsproblem men även missfärga dina tänder över tid.
- Olika syntetiska sötningsmedel har förknippats med en rad hälsorisker beroende på vilka kemikalier som ingår.
Obs! Ovanstående är oberoende fakta som jag har funnit på olika webbplatser. Om du vill byta ut din tandkräm uppmanar jag dig till att själv söka mer information och bilda dig en egen åsikt.
Recept på hemmagjort tandpulver
Visste du att du faktiskt själv kan göra ett enkelt tandpulver? Det behövs bara två ingredienser som du säkert redan har hemma.
Blanda ihop:
- 2 matskedar bikarbonat
- 1/2 matsked salt
- 5 droppar pepparmyntsolja eller 5 droppar olja av kryddnejlika (valfritt)
Förvara i en glasburk med lock. När du ska borsta blöter du tandborsten och doppar den försiktigt i pulvret. Därefter borstar du som vanligt.
Några exempel på ekologisk tandkräm
Dessa tandkrämer hittar du hos Jordklok. Alla är inte flourfria, men innehåller i övrigt naturliga ingredienser.
Om du vill läsa mer om giftfri munhälsa, kolla in det här!
Vill du läsa mer om giftfri munhälsa så har jag skrivit ytterligare en artikel här: Zero Waste och munhälsa. Så håller du tandtrollen borta utan kemikalier och plast.
Jag har också skrivit en uppföljning på denna bloggpost. Den heter Fluorfri tandborstning. Två år senare.
Jag är tandsköterska och själv mycket intresserad av den här debatten, är själv en person som förespråkar mindre gifter i vardagen etc. Därför jag läser Annas blogg. 🙂 Dock tycker jag att debatten kring fluor ofta är snedvriden och viktig info utlämnas, t ex som att fluor är bra i RÄTT mängd. Det handlar inte om att man måste utesluta fluor. Fluor är en superbra grej för att skydda våra tänder, Det finns stor forskning som talar för. Däremot är det, som mycket annat, ett ämne som ska användas i rätt mängd och aldrig överdoseras. Fluor finns naturligt både i vår kropp och i naturen.
Som rapporten säger ska det informeras bättre om risken att “överdosera”. Dock är min erfarenhet både från insidan och som patient att vi som föräldrar informeras om vikten att ha rätt fluormängd; barntandkräm till barn, göra vattenprov hemma, särskilt om man har egen brunn och hur mycket fluorskölj/tabletter man ska använda riskfritt. Det står även på förpackningarna. Sedan är jag väl medveten om som vårdgivare att långt ifrån alla tar till sig information. Du kan informera år ut och år in, ändå säger patienten att de aldrig hört att man ska vara försiktig med fluorintaget.
Självklart kan man som vårdgivare alltid bli bättre, och det är något vi ständigt SKA sträva efter. Självklart.
Vad är det för källa på gifter i tandkrämer? Flour är väl alla tandläkare överens om att man bör använda. Det finns ju många giftfria tandkrämer med flour också. Kingfisher till exempel.
Så här skriver Tandvårdsskadeförbundet t ex: http://www.tf.nu/nyhet/myndigheterna-borde-varna-for-fluorhaltigt-vatten-och-fluortabletter/