7 thoughts on “Så kan du frysa in mat utan plast! 7 plastfria alternativ.

  1. Glasburkar är väldigt tunga och otympliga tycker jag, så det är inget alternativ för mig. I alla fall inte om man ska frysa in middagar för 2-3 personer.
    I en del butiker finns plastpåsar på fruktavdelningen, som är av någon majsblandning. Det sägs även gå att äta. Har dock inte hittat liknande bland plastpåsar till försäljning.

    Anna, en reflektion över denna kommentar; “Jag vill dock påpeka att jag aldrig uppmanar till att slänga fungerande föremål. Att ”ta farväl” av något betyder för mig oftast att lämna det vidare, via försäljning eller att ge till välgörenhetsaffärer. Det ska jag absolut vara mer tydlig med i samtliga inlägg.” “Jag applåderar dock varje steg mot en klimatsmart, giftfri värld.”
    Om man önskar en klimatsmart och giftfri värld, är det då smart att lämna vidare icke klimatsmarta prylar till andra, kanske mer okunniga om vad som är klimatsmart och inte?

    1. Hej Birgitta! Jag skulle dock inte vilja äta en plastpåse, även om den var gjord “av någon majsblandning”. Men jag vill gärna höra mer om det är så att du eller någon du känner ger sig på att pröva. 🙂 Det där med att lämna vidare saker man själv inte vill använda, det är en fråga som jag själv har dryftat. Jag anser dock att alla måste ta sina egna beslut kring t ex plast (vilket är det material jag oftast lämnar iväg). En del vill absolut fortsätta att använda plast och då tycker jag att det är bättre att de köper plast på second hand (som redan är tillverkad) än att de köper nytt.

      1. Upplandskullan skriver:

        Åh, jag har samma dilemma: ska jag lämna vidare när jag själv ratar det av miljöskäl? Jag har dock kommit fram till samma slutsats som du Anna.
        Men: hur länge håller bröd infruset i handdukar??? Det skulle ju verkligen vara bra, men håller det bara några veckor så funkar det inte för våra bullbak t.ex. som får ligga flera månader innan allt hunnit ätas upp…

  2. Annika Elofsson skriver:

    Först vill jag säga att jag tycker att det här var en intressant inlägg med många fina idéer och synsätt. Miljö är något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat! Bröd i linnehanduk kommer jag nog testa redan i em.

    Sen ska jag nämna att jag är Tupperware konsulent och all plast från Tupperware är giftfri. Att slänga fungerande giftfria tupperware behållare som är anpassade optimala för tex frysförvaring tycker jag låter som ett fruktansvärt resursslöseri och ganska fåfängt.

    Mjölkförpackningar är allt annat än giftfria (finns säkert skillnader i olika mejerier, tex Österbo gårdsbutik som har glasflaskor). Kalla livsmedel är väl ok, mjölk funkar ju, men jag skulle inte ens rekommendera ljumna livsmedel i mjölkförpackningar pga giftutfällningen.

    Och sist men inte minst – aluminiumfolie! Miljöbovarnas miljöbov! Jag försöker tvärt om undvika aluminium in i det sista i mitt hem, pga att det är så kostsamt för miljön. Sen vet jag inte, hamnade bara här så har inte följt dig, det kanske bara är plastsvinn/banta som är målet, inte alls miljö, då är det väl “ok” att använda aluminiumfolie.

    1. Hej Annika, tack för din kommentar. Jag vill dock påpeka att jag aldrig uppmanar till att slänga fungerande föremål. Att “ta farväl” av något betyder för mig oftast att lämna det vidare, via försäljning eller att ge till välgörenhetsaffärer. Det ska jag absolut vara mer tydlig med i samtliga inlägg. Jag utger mig aldrig att vara expert utan är öppen med att jag delar med mig av egna erfarenheter eller från angivna källor. Min åsikt är att alla får göra sina egna val, efter egen vilja och förmåga. Jag applåderar dock varje steg mot en klimatsmart, giftfri värld. Om det för dig innebär att du fortsätter använda dina Tupperwarelådor som du säljer, så har jag inga som helst problem med det. Att det skulle finnas giftfri plast håller jag dock inte alls med. All plast innehåller kemiskt tveksamma substanser. Bara för att något ännu inte är förbjudet betyder det inte att det är giftfritt. Det går mycket snabbare för industrin att uppfinna nya kemiska föreningar än det går för myndigheter att testa och förbjuda dem. Tyvärr. BPA-fritt kan t ex innebära att plasten innehåller likvärdiga BPS (som ännu inte är förbjudet) eller en rad andra ännu inte förbjudna bisphenoler, som dock är hormonstörande/potentiellt bidragande till en rad olika sjukdomstillstånd. För att bara nämna något exempel. Tack för upplysningarna om att inte lägga ljumma livsmedel i mjölkförpackningar. Det ska jag läsa mer om och uppdatera artikeln med. Aluminium är jag precis som du, och som du också kan läsa dig till i bloggposten, själv tveksam till. Lycka till med infrysningen av bröden i handdukar! Mvh, Anna

  3. Riitta Montonen skriver:

    Willys säljer påsar gjorda av sockerrör. Bättre än plastpåsar eller?

    1. Säkert bättre, men samtidigt har jag läst om påsar i nedbrytbar plast som inte alls bryts ner trots lång tid i t ex kompost. Jag skulle nog hellre köpa en papperspåse då om jag inte hade med en egen tygkasse.

Vad tycker du?