Faktum är att det går enkelt att hitta miljövänliga och hälsosamma sätt att frysa in mat utan plast. Du kommer strax få alternativen till en plastfri frys presenterade för dig.
Vi som har plastbantat vet hur härligt det känns att ta farväl av gamla plastmatlådor, Tupperwareburkar och fryspåsar. Dock tenderar frysen att vara den plats där plasten etsar sig kvar längst. Vad ska man annars frysa in mat i? undrar många. Läs vidare – här kommer 7 alternativ till hur du kan frysa in mat utan plast!
Det är en god idé att frysa in mat utan plast! Här är varför.
Visst kan det upplevas smidigt att frysa in mat förpackad i plastpåsar eller plastlådor. Det är en enkel och snabb lösning att slita fram en fryspåse när man snabbt vill kasta in något i frysen. Men det behöver inte alls vara mindre bekvämt att frysa in mat utan plast. Det handlar egentligen bara om att etablera en ny vana.
Det bekväma med plast innebär faktiskt även en hel del obekväma följder. Läckage av kemikalier (särskilt bisfenoler) som riskerar att överföras från plasten till maten är en, men också avfallsproblematiken som följer med all plastanvändning.
Plastfilm av typen gladpack går till sopor/återvinning efter en enda användning, och även om man diskar ur plastpåsar och återanvänder dem så varar de inte för evigt. Inte heller plastlådor står emot tidens tand särskilt väl. Trots plaståtervinning, så slutar plast förr eller senare alltid som avfall, omöjlig att återvinna igen.
Det är enklare än vad du tror att frysa in mat utan plast
Det är en mer klimatsmart och hållbar lösning att frysa in mat utan plast, både ur ett hälso-, miljö- och kvalitetsperspektiv. Du kanske tänker att det är svårt, men det är faktiskt enklare att frysa in mat utan plast än vad man inledningsvis kan tro. Mycket av det som ersätter dina plastlådor och plastpåsar har du säkert redan hemma.
Kolla gärna in hur det ser ut i min frys: En snabbtitt in i min frysbox. Så organiserar jag frysen enligt japanska principer.
ETT. Glasburkar
Det går alldeles utmärkt att frysa in mat i glas. Glas tål gott och väl att stoppa i frysen utan att spricka. Det enda du ska tänka på är att lämna ett par centimeter luft högst upp i burken eftersom maten utvidgar sig när den är fryst.
Du kan använda vanliga återvunna burkar med skruvlock eller köpa förvaringslådor av den här typen.
Jag använder glasburkar till merparten av det jag stoppar i frysen. Till exempel är det så bekvämt att ladda ett antal glasburkar (av typen dem på bilden ovan) med lunchmat, stoppa in dem i frysen och senare bara rycka en burk i flykten på väg till jobbet. En glasburk är smidig att bära med sig, den går utan problem ner i min vanliga handväska. På vägen hem, om jag stannar till för att handla, kan jag använda samma rengjorda burk för att shoppa lösviktskaffe eller nötter eller påläggsskinka från charken.
TVÅ. Linnehanddukar
Du kan med fördel vira in bröd i en linne- eller bomullshandduk i frysen. Jag fryser ofta in bröd utan plast på det viset. Det är perfekt när du har bakat eller köpt färskt bröd och vill hålla det färskt längre. Ett knep är att skära upp brödet i skivor innan du fryser det. Sedan slår du in så många som du vanligtvis tar fram per tillfälle i separata paket.
Lin är också ett material som också passar för att förvara färskt eller tinat bröd. Linet absorberar fukt väl och håller därför brödet fräscht i en dag eller två utan att det blir torrt.
Du hittar ofta linnehanddukar på second hand. De blir liksom aldrig utslitna. Handduken ovan har varit min farmors och har använts av familjemedlemmar i generationer. Den är fortfarande mjuk, tät och i ett skick som om tiden inte fanns.
Har du ingen släktklenod eller återbruksbutik i närheten? I så fall kan du till exempel välja bland flera fina kvaliteter här. Linnehandduken kommer vara värd sitt pris, särskilt den dag ditt barnbarn sveper in sitt bröd i den.
TRE. Förpackningsfritt
Viss mat kan du frysa in utan förpackning alls, tvärtom vad många tror. Ett exempel är frukt och grönt. Tomater, persikor och bananer funkar alldeles utmärkt att frysa som de är.
När jag fryser in till exempel svarta bönor, bär eller brödkrutonger, så sprider jag först ut dem på en bricka som jag ställer i frysen. Jag flyttar över dem i glasburkar när de har frusit till ordentligt. Då har varje del frusit styckevis istället för i en stor klump, och jag kan därför senare ta bara den mängd jag behöver ur burken utan att behöva tina upp hela innehållet. Det är ett smart knep på hur man kan frysa in mat utan plast och det är ett sätt som också minskar matsvinnet.
FYRA. Rostfritt
Ett riktigt bra alternativ till att frysa in mat utan plast är att använda lådor i rostfritt stål. Rostfritt läcker inga kemikalier, håller i all evighet och du kan tina upp maten i sin förpackning direkt i ugnen om du vill. Vill du hitta fryssäkra lunchlådor som dubblar som förvaring i frysen så kan du titta här.
FEM. Papper
Jag har ännu inte prövat det själv, men det ska tydligen även gå bra att frysa in mat i papper under kortare perioder, (två till tre veckor). Vira dock gärna in maten du ska frysa in i flera lager. Ju fler lager desto längre hållbarhet.
SEX. Silikon
Silikon är inte plast! Med hjälp av en iskubsform i silikon kan du frysa in smakportioner av bebismat (lägg över dem i burkar när de frusit till ordentligt), färska örter i olja (som du slänger direkt i pannan för fin smak när du steker) eller hemgjord buljong.
SJU. Aluminiumfolie för att frysa in mat utan plast (och frågetecknen kring den)
Det går naturligtvis alldeles utmärkt att frysa in mat i aluminiumfolie. Problemet med folien är dock att det finns tveksamheter kring hur folie tas omhand vid återvinningen. I Stockholm där jag bor finns till exempel inget smältverk för aluminium, utan man sorterar ut aluminium vid den vanliga metallåtervinningsstationen och skickar för omsmältning i Småland. Och där tar man bara hand om förpackningar. Allt annat går iväg till den reguljära skrothandeln.
Därmed riskerar aluminium att istället gå till deponi, enligt de källor jag funnit om ämnet. Jag gissar att deponi är detsamma som soptipp, men någon får gärna rätta mig om jag har fel. Och med tanke på att jag inte kan hitta några raka besked om eller hur den aluminiumfolie som vi lägger i återvinningen faktiskt blir hanterad, så har jag därför tills vidare valt bort folie som ett alternativ till att frysa in mat utan plast.
Sist men inte minst. Vi avslutar med en varning, nog så viktig att vara uppmärksam på när man som du och jag ansvarar för kalla utrymmen:
Vilka är dina bästa tips för att frysa in mat utan plast?
//Anna
Photo credit: mediaexpression.nl thefreezerstaresatme via photopin (license), Emily Barney Frozen Strawberries via photopin (license), jordan.tread.away via photopin (license)
Glasburkar är väldigt tunga och otympliga tycker jag, så det är inget alternativ för mig. I alla fall inte om man ska frysa in middagar för 2-3 personer.
I en del butiker finns plastpåsar på fruktavdelningen, som är av någon majsblandning. Det sägs även gå att äta. Har dock inte hittat liknande bland plastpåsar till försäljning.
Anna, en reflektion över denna kommentar; “Jag vill dock påpeka att jag aldrig uppmanar till att slänga fungerande föremål. Att ”ta farväl” av något betyder för mig oftast att lämna det vidare, via försäljning eller att ge till välgörenhetsaffärer. Det ska jag absolut vara mer tydlig med i samtliga inlägg.” “Jag applåderar dock varje steg mot en klimatsmart, giftfri värld.”
Om man önskar en klimatsmart och giftfri värld, är det då smart att lämna vidare icke klimatsmarta prylar till andra, kanske mer okunniga om vad som är klimatsmart och inte?
Hej Birgitta! Jag skulle dock inte vilja äta en plastpåse, även om den var gjord “av någon majsblandning”. Men jag vill gärna höra mer om det är så att du eller någon du känner ger sig på att pröva. 🙂 Det där med att lämna vidare saker man själv inte vill använda, det är en fråga som jag själv har dryftat. Jag anser dock att alla måste ta sina egna beslut kring t ex plast (vilket är det material jag oftast lämnar iväg). En del vill absolut fortsätta att använda plast och då tycker jag att det är bättre att de köper plast på second hand (som redan är tillverkad) än att de köper nytt.
Åh, jag har samma dilemma: ska jag lämna vidare när jag själv ratar det av miljöskäl? Jag har dock kommit fram till samma slutsats som du Anna.
Men: hur länge håller bröd infruset i handdukar??? Det skulle ju verkligen vara bra, men håller det bara några veckor så funkar det inte för våra bullbak t.ex. som får ligga flera månader innan allt hunnit ätas upp…
Först vill jag säga att jag tycker att det här var en intressant inlägg med många fina idéer och synsätt. Miljö är något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat! Bröd i linnehanduk kommer jag nog testa redan i em.
Sen ska jag nämna att jag är Tupperware konsulent och all plast från Tupperware är giftfri. Att slänga fungerande giftfria tupperware behållare som är anpassade optimala för tex frysförvaring tycker jag låter som ett fruktansvärt resursslöseri och ganska fåfängt.
Mjölkförpackningar är allt annat än giftfria (finns säkert skillnader i olika mejerier, tex Österbo gårdsbutik som har glasflaskor). Kalla livsmedel är väl ok, mjölk funkar ju, men jag skulle inte ens rekommendera ljumna livsmedel i mjölkförpackningar pga giftutfällningen.
Och sist men inte minst – aluminiumfolie! Miljöbovarnas miljöbov! Jag försöker tvärt om undvika aluminium in i det sista i mitt hem, pga att det är så kostsamt för miljön. Sen vet jag inte, hamnade bara här så har inte följt dig, det kanske bara är plastsvinn/banta som är målet, inte alls miljö, då är det väl “ok” att använda aluminiumfolie.
Hej Annika, tack för din kommentar. Jag vill dock påpeka att jag aldrig uppmanar till att slänga fungerande föremål. Att “ta farväl” av något betyder för mig oftast att lämna det vidare, via försäljning eller att ge till välgörenhetsaffärer. Det ska jag absolut vara mer tydlig med i samtliga inlägg. Jag utger mig aldrig att vara expert utan är öppen med att jag delar med mig av egna erfarenheter eller från angivna källor. Min åsikt är att alla får göra sina egna val, efter egen vilja och förmåga. Jag applåderar dock varje steg mot en klimatsmart, giftfri värld. Om det för dig innebär att du fortsätter använda dina Tupperwarelådor som du säljer, så har jag inga som helst problem med det. Att det skulle finnas giftfri plast håller jag dock inte alls med. All plast innehåller kemiskt tveksamma substanser. Bara för att något ännu inte är förbjudet betyder det inte att det är giftfritt. Det går mycket snabbare för industrin att uppfinna nya kemiska föreningar än det går för myndigheter att testa och förbjuda dem. Tyvärr. BPA-fritt kan t ex innebära att plasten innehåller likvärdiga BPS (som ännu inte är förbjudet) eller en rad andra ännu inte förbjudna bisphenoler, som dock är hormonstörande/potentiellt bidragande till en rad olika sjukdomstillstånd. För att bara nämna något exempel. Tack för upplysningarna om att inte lägga ljumma livsmedel i mjölkförpackningar. Det ska jag läsa mer om och uppdatera artikeln med. Aluminium är jag precis som du, och som du också kan läsa dig till i bloggposten, själv tveksam till. Lycka till med infrysningen av bröden i handdukar! Mvh, Anna
Willys säljer påsar gjorda av sockerrör. Bättre än plastpåsar eller?
Säkert bättre, men samtidigt har jag läst om påsar i nedbrytbar plast som inte alls bryts ner trots lång tid i t ex kompost. Jag skulle nog hellre köpa en papperspåse då om jag inte hade med en egen tygkasse.