För en tid sedan fick jag möjlighet att testa Hesta Organics tvättbara mensbindor.

Bindorna är GOTS-märkta, vilket innebär att de är både ekologiska och har tillverkats via en socialt hållbar tillverkningsprocess och produktionskedja.

Detta innebär förstås att bindorna är fria från skadliga kemikalier så som pesticider, formaldehyd och dioxin.

Det finns många tungt vägande skäl till att välja återanvändningsbara mensskydd och 8 av skälen listar jag i den här artikeln, som jag tycker att du ska läsa vid tillfälle.

Noll kemikalier = det bästa antalet

gotsDet som känns så skönt med tygbindor i allmänhet och Hesta Organic i synnerhet är att jag inte behöver tänka på eller oroa mig för otrevliga kemikalier i närheten av kroppens mest känsliga delar.

Det innebär också att jag inte behöva råka ut för klåda, irritation, onödigt mycket mensvärk eller infektioner som beror på kemikalier i engångsmensskydd.

Bättre fästanordning

Jag har testat några olika märken av tygbindor tidigare, och problemet med dem är att de inte sitter riktigt säkert i trosan utan glider omkring med risk för läckage. Skälet till det är att knäppningen är något för stor för att fästas omkring en normalbred trosgren.

Trosskydden och bindorna från Hesta Organic har en något snävare fästanordning, vilket gör att de sitter tajtare kring grenen och att bindan hålls bättre på plats.

Lager och vingar

Tygbindorna från Hesta Organic består av tre lager ekologisk bomull, därefter ett miljövänligt PUL-tyg som andas men inte släpper igenom fukt. Det PUL-tyg som Hesta använder är ett miljövänligt, läckagesäkert material utan hormonstörande ämnen som bisfenol A och ftalater. Det har även testats för tungmetaller utan att ge utslag. PUL-tyget klarar även att tvättas i 90 grader och irriterar inte huden ens vid direktkontakt. (Nu är dock PUL-tyget ett mellanlager och det enda tyg som kommer i kontakt med din kropp är det GOTS-märkta bomullstyget.

hestapad.jpeg

En nackdel är dock att vingarna saknar PUL-foder, vilket är lite besvärligt under de första dagarna då en blöder mycket. Vingarna som ska skydda troskanten släpper ganska lätt igenom blod, vilket gör att trosorna blir ofräscha och måste bytas oftare.

Storlekar och varianter

Mitt Hesta-kit kom i fem olika storlekar. Det betydde att jag kunde ta exakt den binda som passade för dagens mängd mens. Några av bindorna var dock så lika i storlek att jag nästan fick svårt att avgöra vilken jag skulle ta. Det är bra att det finns valfrihet, men i Hestas fall hade det nog funkat att ta bort en av mellanstorlekarna ur sortimentet. Ibland kan variation snarare förvirra än underlätta.

Organic-Reusable-Cloth-Pads-First-Period-Gift03.jpeg

Hesta har även startförpackningar för unga som har eller ska få sin första mens. En jättefin present istället för en inplastad förpackning maxibindor som kan skrämma slag på vilken livmoderbärare som helst.

Zero Waste

Eftersom jag försöker stoppa allt personligt bruk av engångsartiklar är tygbindor tillsammans med menskopp det naturliga valet för att minimera avfallet och samtidigt gynna både hälsa, plånbok och miljö.

Hesta Organics tygbindor förpackas också utan plast i en återvinningsbar pappkartong, vilket känns genomtänkt och med uppriktig omsorg om miljön.

Hestas sociala ansvar

I underutvecklade länder får flickor många gånger stanna hemma från skolan när de har mens, antingen på grund av att de saknar mensskydd eller på grund av olika tabun kring menstruation.

För att ändra och förbättra förutsättningarna för flickor i framförallt Kenya, sponsrar Hesta Organic organisationen Huru International som delar ut ett Huru Kit bestående av tygbindor, tvål och livsviktig information om sexuell- och reproduktiv hälsa samt HIV/AIDS förpackade i en tygpåse.

Girls-Displaying-Huru-Kits-12.jpeg

It is very simple to give a young girl the freedom she needs to get the education she deserves.

Hesta Organic om Huru Internationals arbete med att dela ut tygbindor till flickor i Kenya.

Personligen köper jag främst från företag som förutom att tillverka bra produkter på ett hållbart sätt också tar ett socialt ansvar. Jag vet inte hur stor andel av sin vinst som Hesta Organic sponsrar Huru International med, men jag tycker att det är föredömligt att de arbetar för kvinnors rätt till utbildning och därmed också frihet genom att stötta och sprida ordet om en organisation som gör skillnad, en tygbinda i taget.

top_logo

Betyg

Kemikalieaspekt *****
Miljömärkningar *****
Bekvämlighet *****
Storlekar *****
Läckagesäkerhet ****
Socialt ansvar ****

Tygbindorna från Hesta Organic får snittbetyg 4,7 av 5 möjliga. De krymper något i första tvätten och blir möjligen inte fullt lika släta efter tvätt och torktumling som när de kommer i originalförpackningen, men de är lika fräscha och mjuka även efter tvätt i 60 grader. (I och för sig rekommenderas inte torktumling utan att man sträcker dem i vått tillstånd och därefter hängtorkar. Det ska jag villigt erkänna att jag inte har gjort).

Jag är väldigt nöjd med dem och kan rekommendera dem framför andra märken som jag har prövat eftersom deras fästanordning är så mycket bättre än flera konkurrenters.

Så här köper du Hestas tygbindor

Tygbindorna från Hesta Organic tillverkas i USA, men företaget levererar över hela världen. Hemsidan är lättmanövrerad och innehåller dessutom mycket viktig information om återanvändningsbara mensskydd och varför de är bra för hälsa, plånbok och miljö.

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.