Tiden springer iväg och nu när det känns som om vi precis har kastat ut granen är det plötsligt bara några veckor kvar innan det är dags för nästa kommersiella jippo: nämligen Alla Hjärtans Dag. All världens handlare kommer då uppmana dig att köpa presenter, skicka vykort eller ge en blomkvast till människor du tycker om. Därför tänker jag utmana dig att i en anda av #ZeroWasteChallenge2017, istället ge gröna, levande och därmed avfallsminimerade gåvor till kärlekarna i ditt liv.

Beroende på vilken typ av relation som du vill ge din uppmärksamhet, så kommer här några olika gröna förslag.

1. När det är för evigt

plent-valentines-diy-paper-bags-pastelsVisst är det fint att få en bukett blommor. Men med tanke på hur långa flygtransporter det ofta är innan blommorna kommer till din lokala handlare, hur mycket giftiga bekämpningsmedel som används för att hålla blommorna fräscha plus hur dåliga arbetsförhållanden det är för många odlare, så kan jag tänka mig att ge upp snittblommor. I Sverige finns dessutom knappt ekologiska blommor att få tag på. Så varför inte ge en krukväxt eller litet träd istället? Något som fortsätter att växa och som påminner om kärlekens kraft året om, eller i bästa fall för evigt.

Har du fem minuter över kan du ställa växten i en papperspåse, skriva något vitsigt eller gulligt på påsen och vips har du en kruka! Precis som Rachel Brewer hos Paper & Stitch har gjort ovan.

2. När kärleken spirar

let-love-grow-small-e1424811406376

När det kommer till grön kärlek är Detroit Zoo en inspiratör. Vid förra årets Alla Hjärtans Dag-event fick gästerna med sig en present hem i form av suckulentsticklingar planterade i återvunna glasburkar fyllda med kompost från djurens spillning. (Jag gissar att det växte så det knakade).

En liknande växt kan du själv ge bort. Sätt ett skott i vatten i början av februari så hinner det få rötter till den 14:e. Själv har jag små plantor av Paradisträd på gång i köksfönstret. Dem ska jag plantera i bokashi-jord direkt från min egen jordfabrik. Snacka om ett kärlekens kretslopp!

3. När du vill så ett frö hos en du gillar

seedheartKanske finns det någon du gillar, men är osäker på om hen tänker i samma banor som du. Vad är då bättre än att ge bort en påse fröer som symbol för den känsla som du vill ska slå rot och gro hos mottagaren av din gåva?

Inhabitat visar hur man gör planteringsbara hjärtan i återvunnet papper fyllda med fröer. Har du tid att pyssla är det ett diskret sätt att säga att du vill att kärleken ska växa mellan er.

4.  När du inte nöjer dig med bara blommor

Känns inte blommor tillräckligt? Lägg då istället till lite bin, och väl ett naturens under. Skulle du av en händelse råka vara i närheten av Detroit Zoo på Alla Hjärtans Dag vill jag slå ett slag för eventet Love Gone Wild. Över hors d’oeuvres och drinkar får du och din plus one en underhållande inblick i hur parkens djur “gör det vilda”. Eventet går dessutom i avfallsminimeringens tecken eftersom Detroit Zoo strävar efter att helt nolla sitt avfall 2020.

evnt-logo-love-gone-wild.jpeg

Vilka är dina planer för en avfallsminimerad Alla Hjärtans Dag? Berätta i kommentarsfältet nedan!


Photo credit: http://purplearea.blogspot.se/2015/01/formex-varen-2015-grona-toner.html

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.