Vet du vad steg 1 är för mig när jag behöver något? Jag går en sväng till bostadsrättsföreningens soprum. Det funkar ungefär så här:

  1. Känner att det är lite mörkt i hörnet. Där står ett par schyssta lampor!
  2. Skulle vara snyggt med något grönt på fönsterbrädan? Vad sägs om en frisk stor växt?
  3. Behöver frakta några tunga grejer. En dramaten-vagn förstås!
  4. Har ett gäng sticklingar som behöver skydd. Ett miniväxthus blir väl bra?
  5. Ska ha gäster. Är i behov av extra sittplatser. Sittbänk, bara att ta med.
  6. Önskas: lite ljus i mörkret. Jamen, då snackar vi väl ljuslykta i storformat? Finns i tråg nr 3.

The list goes on…

STOPP NU.

Alltså grannar, jättesnällt att förse mig med typ precis allt jag behöver. Men allvarligt. Ni kan inte hålla på och slänga bort grejer så här! Var och varannan vecka har någon av er dumpat typ hela sin garderob i sopkärlen och ni verkar byta elektronik som andra människor byter strumpor. Vårt soprum liknar ett altare för överflöds-konsumtion i sin mest dekadenta form.

Kan vi bryta det här mönstret på något sätt?

Kan vi åtminstone enas om att vi börjar sälja på Blocket, skänka till Myrorna eller masa oss iväg 300 meter till H&Ms textilinsamling med kläder som vi inte vill ha?

För det är inte riktigt okej att vi kastar nya och fullt fungerande grejer när vi… ja, inte vet jag, typ har tröttnat på dem. Eller när vi vill få plats för ny konsumtion.

Overshoot Day och globalt konsumtionsstopp.

I år kom Overshoot Day ännu tidigare än förra året. I början av augusti hade vi människor förbrukat maximalt antal resurser som jorden själv klarar av att återskapa på ett år.

Egentligen borde det betyda att vi skulle stänga ner jorden från nu fram till årsskiftet, och så skulle du och jag och alla andra sitta och leva på det vi hade sparat, utan nylagad el eller varmvatten eller bränsle till SUV:en.

Men eftersom det inte går att ge hela jordens befolkning konsumtionsstopp så fortsätter vi bara som om ingenting har hänt. Fastän någonting verkligen har hänt!

Maskarnas segertåg.

Vi stoppar alla huvudet i sanden och bidrar till klimatkrisen. Du kanske shoppar dig något nytt. Jag köper en billig köttbit eller tar bilen när jag lika gärna kunnat låta bli.

Det sägs att människan är världens dummaste art. Vi vet att vi förstör våra egna chanser till överlevnad, men vi bryr oss inte om det utan begår istället något slags kollektivt självmord.

Min son kom hem häromdagen och berättade att han läst att den första människan som blir 200 år redan har fötts. Men var ska hen leva då? Knappast på den här planeten, om vi fortsätter som nu.

Kanske är det lika bra att vi utrotar oss själva. Så kan smartare arter som bin och maskar ta över sedan. De vet i alla fall vad de pysslar med.

Vi bestämmer själva hur det ska bli. Och vi får själva göra något åt det. Hur vill DU ha det?

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.