Våren är här med sina många tillfällen att gå på kalas. Konfirmation, studentuppvaktningar och bröllop kan vissa år hagla tätt, för att inte nämna födelsedagsfiranden för alla dessa vårbarn som kommit till världen nio månader efter föräldrarnas sommarsemester. Och sedan får vi förstås inte heller glömma Mors dag, denna heliga sista söndagen i maj.

Om man i sann zero waste-anda vill ge bort något utan att skapa skräp, vad ska man då hitta på? Kemtvätten tipsar här om bra och skräpminimerade presenter för alla typer av mottagare och tillfällen.

1. Upplevelsepresent

gryningsritt_i_city_a1_9.jpeg

Till en ung släkting gav jag nyligen bort möjligheten att gå på att gå på vatten. Jag förstår att det låter som om det finns vissa religiösa inslag i presentvalet, men vad det faktiskt handlar om är att hen ska få stiga in i en gigantisk badboll som det sedan går att ta sig fram över vatten med. En kul grej som förhoppningsvis skapar fler glada minnen än skräp.

Det viktigaste med upplevelsepresenter är naturligtvis att de ska passa mottagaren. Du kanske inte ska ge bort en rymdresa med Virgin Galactic till din flygrädda mamma på Mors dag, utan till exempel satsa på en avslappnande och hälsofrämjande saltrumsbehandling istället.

Upplevelsepresenter är inte bara avfallsminimerade, de är dessutom även perfekta att skicka till någon som bor långt bort eftersom du kan välja digital leverans av upplevelsen istället för en fysisk box. Många renodlade upplevelseföretag verkar också på ett flertal stora och medelstora orter i landet, men det finns mindre näringsidkare som sysslar med happenings av olika slag på de flesta håll i Sverige. Använd google om du inte spontant kommer på någon lokal aktör.

Själv skulle jag vilja göra en gryningsritt i city. Där jag bodde tidigare kunde jag ligga i min säng och höra polishästarnas klapper mot asfaltsbeläggningen när de var på väg hem mot stallet efter en fredagsnatt i tjänst. Med det ljudet i öronen känns inte Stockholm som en storstad alls, utan som en plats där djur och natur faktiskt kan samsas väl med det urbana. Att få rida genom stan en tidig morgon när solen precis gått upp och ingen annan är ute skulle vara så otroligt coolt. Tyvärr krävs ridvana för en sådan här grej och min erfarenhet av hästar sträcker sig ungefär lika långt som till att ha skumpat runt på ryggen på ridskolehästar som gick i samma spår oavsett vem (eller ens någon) som satt på deras rygg.

2. Ekologisk tvål

När jag var liten gav jag alltid mamma en tvål på Mors dag. Pappa och jag valde ut en ny varje år på Domus kosmetikavdelning och det skulle förstås vara en som satt fast på a2221-461-tval-olivolja.pngsnöre för att den skulle kunna hänga i duschen.

En tvål till mor, eller till någon annan som tvättar sig ibland, är fortfarande ingen dålig idé. Idag skulle jag dock välja en  olivoljetvål utan kemiska ingredienser. Till exempel Patounis handgjorda tvål av ren jungfruolivolja eller Loelles ekologiska Arganoljetvål med antiinflammatoriska egenskaper. Båda tvålarna har komposterbara pappersomslag och är perfekta för resan eftersom de inte riskerar att läcka i resväskan. Dessutom kan fast tvål tas med i handbaget på flyget eftersom den inte innehåller vätska.

3. Avfallsminimerad kaffebryggning

kitchencraftJag älskar min slow brew-kanna i stengods från Stelton som jag har sytt ett evighetsfilter i bomull till. För den som inte gillar att pyssla själv finns dock nu en snygg slow brew/pour over i glas och rostfritt från Kitchen Craft. Den har ett evighetsfilter i metall och kannan är utformad så att den lyfter smaker och aromer samtidigt som det inte blir något skräp i form av engångsfilter. El behövs inte heller, bara varmt vatten som du sakta häller över kaffet i cirklar. Du hittar den bland annat här.

4. Digital läsning

nextory.jpeg

Tänk dig att ha tusentals böcker tillhands, var du än är. Med dagens teknik kan du läsa vad som helst, när som helst, och du behöver inte släpa tungt. Nextory är en tjänst som har både ljudböcker och e-böcker. Du kan alltså både lyssna och läsa, beroende på vad du känner för eller vilken situation du befinner dig i. Perfekta presenten till bokslukaren eller den som har allt och inte får plats med en endaste liten pocketbok till i sitt fullproppade hem.

5. Plastfri matlagning

skeppshultGjutjärnspannan från Skeppshult är inte bara en klassiker som lär hålla för evigt utan även lite till. Dessutom släpper den istället för plastpartiklar (som Teflonpannor avger i maten) ifrån sig nyttigheter. På lång sikt får du faktiskt ett extra järntillskott av mat som tillagas i gjutjärnspanna. Jag har exakt en sådan här och den är helt grym! Bästa bröllopspresenten eller studentpresent till hen som snart flyttar hemifrån.

Vill du läsa mer om kalas i avfallsminimerad anda, hur du slår in paket zero waste och vad du kan duka med?

Kolla in Välkommen på zero waste-kalas! Hur du firar en plast- och skräpfri födelsedag.


Photo credit: upplevelsepresent.se, readly.se

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.