I en fyrabarnsfamilj och med en latteberoende mamma går det åt mycket mjölk. Det innebär många kartonger som går i återvinningen varje månad. Jag vet inte exakt hur mycket mjölk vi gör av med i veckan, men det är inte otroligt om det rör sig om upp emot 10 liter.

I det här inlägget presenterar jag ett alternativ till vanlig komjölk, som du gör själv och som sparar dig både avfall och pengar. Avgör själv om du tycker att den kan ersätta mjölk som måltidsdryck, men helt klart är att havremjölk är perfekt både till kaffet och i matlagningen.

Hur avfallsminimerar man mjölk?

Jag har tidigare ifrågasatt det vettiga i de förpackningstunga bregott-paketen. Bredbart smör gör jag numera själv enligt receptet här, och det minskar avfallsmängden en hel del. Med tanke på vår mjölkkonsumtion så är även mjölkförpackningar en alltför stor del av vår totala kartongåtervinning, och vad det gäller mjölk så har jag länge funderat över en förpackningsminimerad lösning.

När Ica Kvantum i Liljeholmen annonserade att de skulle börja sälja mjölk på återanvändningsbar glasflaska blev jag därför först eld och lågor, men min entusiasm svalnade något när jag förstod att deras mjölk skulle kosta uppemot 20 kronor litern. Det funkar kanske för den som har en droppe mjölk i kaffet och en skvätt någon gång i matlagningen, men det känns inte hållbart för oss som storkonsumerar mjölk.

Få loss pengar i hushållsbudgeten

In på scenen kom då receptet på havremjölk, gjort på havregryn, matolja, lite salt och vatten. Jag är ju sedan tidigare väldigt förtjust i Oatley’s iKaffe, gjord på just havre, så jag kände att det var värt att ge hemmagjord havremjölk en chans.

Dessutom landar priset för hemmagjord mjölk på 3-4 kronor litern, även när man använder ekologiska råvaror, och det blir i sig en stor besparing för hushållsbudgeten. Pengar som man kan fördela om och lägga på en bit ekologiskt kött till exempel.

För ett tag sedan började jag analysera vilka förpackningar som stod för majoriteten av vår återvinning, (det innebar i praktiken att jag rotade i vår återvinningslåda), och funderade på hur vi skulle kunna minska inköpen av just dessa varor utan att göra avkall på själva livsmedlet. Det resulterade i att jag sa adjö till bregott-lådan och började göra eget bredbart smör (recept på bloggen), men också att jag började överväga olika alternativ till mjölken som vi storkonsumerar. För en tid sedan testade jag därför att göra hemgjord havremjölk. Enkelt och oerhört ekonomiskt, men kanske inte något som helt kan ersätta mjölk som måltidsdryck. Dock perfekt i kaffet och matlagningen. Imorgon kommer receptet på bloggen. Hur ser det ut hemma hos dig? Vilka förpackningar förbrukar du mest av? #zerowaste #zerowastelifestyle #återvinning #förpackningsfritt #diy #havremjölk #gogreen #vegan #oatmilk #homesteading #gogreen #earthiscalling🌍

A post shared by Annas kemtvätt ZeroWaste Sthlm (@annaskemtvatt) on

Så här gör du

Du behöver följande utrustning:

Du kan skriva ut eller spara receptet nedan:

Skriv ut
Hemmagjord havremjölk

Portioner: 1 liter
Ingredienser
  • 3 dl havregryn
  • 1 liter vatten
  • 2-3 msk rapsolja, kokosolja eller annan matolja
  • 1 nypa vaniljpulver eller 1-2 tsk honung. (Valfritt, men rekommenderas för mildare smak)
Gör så här
  1. Mixa havregryn, vatten, olja, salt och eventuellt honung ett par minuter. Med en bra blender eller stavmixer är det lätt att få till en skummig, krämig havremjölk.
  2. Sila mjölken och krama ur all kvarvarande vätska med händerna.

  3. Blanda ner vaniljpulver om du vill ha lite mildare smak (och om du inte redan har tillsatt honung).

  4. Späd med 2 dl vatten om du vill ha en tunnare mjölk.

  5. Tappa upp på glasflaska eller burkar.

 

img_85801

Här får en av mina tunna lösviktspåsar dubbla som havremjölkspåse. (Den är givetvis nytvättad). Att göra mjölk med hjälp av påse är lite grann som att mjölka en ko. Det gäller att krama ur vätskan ordentligt för att få fram all den krämiga mjölken.

Om hållbarhet och glutenfritt

Mjölken håller cirka tre till fem dagar i kylen. Skaka den innan användning eftersom havren sjunker till botten när mjölken står en stund. Vill du göra glutenfri mjölk ska du se till att du väljer havregryn på ren havre.

havre

Photo credit: www.runningtothekitchen.com

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.