För ett par år sedan när jag påbörjade min kemikaliereducerande resa, var en av de första sakerna jag gjorde att ge upp fluortandkräm. Fluor är ett gift och många säger att det är en helt onödig ingrediens i god tandvård. Du kan läsa mer om det här. Jag bestämde mig därför för att ge fluorfri tandborstning  ett försök.

Istället borstade jag mina tänder med en pasta enligt nedanstående recept:

  • Hälften bikarbonat + pepparmintsolja + salt

  • Hälften kokosolja

    Blanda ingredienserna till en jämn smet. Borsta som vanligt.

Jag testade också att köpa ett speciellt tandpulver på hälsokosten som fungerade ungefär likadant. Det kändes fräscht, dagar och månader rullade på utan fluor. Efter något år blev jag gravid och då kändes det också bra att inte tillföra kroppen några gifter. Men samtidigt så tänkte jag en del på att det händer något med saliven när man är gravid vilket gör att det är lättare att få hål i tänderna. När jag dessutom fick ilningar och tandvärk så var jag helt övertygad om att jag hade förstört mina tidigare hål-fria tänder och skulle ha hål överallt vid nästa undersökning. Jag var så säker på det att jag faktiskt inte vågade gå till tandläkaren!

300/365 - 28 October: Close up toothbrush

0 hål = sant

När tvillingarna var något halvår gamla tog jag mod till mig och beställde tid hos Folktandvården. Jag hade då så smått börjat borsta med fluor igen för att rädda det som räddas kunde. Döm om min förvåning när jag efter undersökningen hos tandläkaren inte haft tio hål utan noll hål! I mitt fall spelade fluor alltså ingen som helst roll.

Du kanske tror att jag är helt manisk med tandborstningen. Jag vågar knappt säga det, men jag är rätt slarvig. Jag kör runt i munnen med borsten ett par gånger om dagen, men det är inga tre minuter som jag inbillar barnen att man ska borsta. Det är snarare tio sekunder. (Nej barn, ni ska inte läsa mammas blogg!)

Men ändå: inga hål!

Din tandhälsa avgörs av dina arvsanlag

Jag har nu läst att tandhälsa har mycket med genetik och mindre med fluorsköljande att göra. Uppenbarligen har jag dragit en av högvinsterna i munhälsans lotteri. Good for me, jag kan alltså med gott samvete utesluta fluor i min kropps kemikaliecocktail. Alltid något.

Nya rön kommer hela tiden. Amerikanska tandläkarförbundet har till exempel nyligen gått ut med uppgiften om att användning av tandtråd och mellanrumstandborstar inte heller gör varken från eller till för uppkomsten av karies. YAY! säger en icke-flossare som jag.

photo credit: Neon toothbrush via photopin (license), 300/365 – 28 October: Close up toothbrush via photopin (license)

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.