Svenskarnas köttkonsumtion har ökat med 70 procent sedan 1960. Men behöver vi verkligen äta så mycket kött som vi gör?

”Istället för en billig, torr och antibiotikastinn fläskkotlett köper jag en bit svensk, sund gris och halverar mitt köttintag. Det blir inte dyrare och betydligt hälsosammare”, skriver Per Morberg, kock, på Svt Nyheter Opinion.

Han har en poäng. Att äta ekologiskt kött är dyrt, och då är det en bra idé att äta kött mer sällan för att ha råd att unna sig det bästa. Det finns även andra knep att ta till, som att till exempel minska köttmängden i en rätt samtidigt som man ökar mängden grönsaker för att på så vis dryga ut köttinnehållet.

Men det finns även bra kött som inte är eko-märkt. Man kan till exempel välja vilt. Inga bekämpningsmedel används för viltkött och antibiotikafrågan är inte heller relevant eftersom djuren betar fritt eller i speciella hägn. Köper man till exempel viltskav i frysdisken kommer man dessutom ganska prisvärt undan jämfört med nöt-, kyckling- eller fläskkött som föds upp ekologiskt.

Supernyttiga viltskavspannan

Här kommer ett recept på en viltpytt som vi provade hemma idag. Den är proppad med nyttigheter som potatis, morötter, svamp, lök och vitlök. Eftersom flera i familjen är onödigt kräsna när det kommer till svamp, stekte jag upp svampen bredvid och lät dem som kände sig manade att själv blanda i. (Det visade sig vara bara jag).

IMG_6886

Receptet är för 4 personer och är hämtat från pepparochsalt.se.

  • 6-8 potatisar
  • 2-3 morötter
  • 1 stor gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 25 g smör till stekning (även margarin eller olja går att använda om rätten ska bli mjölkfri)
  • 240 g viltskav av något slag
  • 3-4 dl svamp
  • flingsalt
  • svartpeppar

Gör så här:

Låt viltskaven tina lite i kylen så den går att skära.

Skala och tärna potatis och morötter. Grovhacka löken och finhacka vitlöken.

Råstek rotfrukter, lök och vitlök så de får fin färg och mjuknat men inte är helt klara. Ställ åt sidan.

Stek nu viltskavet i smör så det får fin färg, det tar bara några minuter. Lyft ur köttet ut stekpannan och lägg i svampen. Är den färsk, så förväll tills svampen börjar bli torr och stek den sedan i lite smör.

Blanda samman alla ingredienserna och låt allt bli varmt. Strö flingsalt och nymalen svartpeppar över och servera med rårörda lingon, inlagda rödbetor och gröna bönor.

Photo credit: Sherborne 22 May 2016 009 via photopin (license)

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.