Tänk på hur mycket barn sover. Sedan är det lätt att prioritera en ekologisk, giftfri och plastfri madrass.

Ett barn i förskoleåldern bör sova minst 13 timmar varje natt plus någon timme på eftermiddagen. Bebisar sover som bekant ännu mer och även barn i skolåldern tillbringar många timmar i sängen. Tänker man på det är det enkelt att se att det är viktigt att prioritera sovrumsmiljön för barnen när man plast- eller kemikaliebantar hemma.

Just nu letar jag efter giftfria och helst prisvärda madrasser till våra fyra barn som sover i stor säng, växasäng samt spjälsäng. Jag inser att det kommer bli en ganska dyr historia. Eftersom det är så viktigt är jag dock beredd att prioritera kostnaden, men självklart inte till överpris.
Här nedan går jag igenom de alternativ till madrasser som jag har tittat på och listar vad jag ser som deras respektive för- och nackdelar.

28689249982_e810ab093b_o(1)

Kapok

Kapokmadrassen i sig anses vara ganska hård, men det ska å andra sidan gynna barns muskeluppbyggnad. I övrigt är den isolerande och ventilerande, vilket ger en torr känsla eftersom svett inte sugs upp av madrassen. Den danska flottan stoppade faktiskt sina flytvästar med kapok förr i världen just därför att kapok inte drar åt sig vatten!

Jag kände inte till kapok-stoppning sedan tidigare och tyckte därför att det var intressant att läsa på om trädet och produktionen. Tydligen är det så att kapokträdet växer vilt i Sydamerikas och Asiens regnskogar samt i Östafrika. Varje träd kan årligen få upp till 3 000 frökapslar ur vilka man utvinner fibrer som påminner om bomull. Skillnaden är dock att träden sköter sig själva utan några kemiska gödnings- eller bekämpningsmedel, frökapslarna plockas för hand av lokalbefolkningen som säljer kapslarna vidare till firmor som har specialiserat sig på att utvinna Kapokfibern.

Man brukar säga att Kapok är CO2-neutral eftersom träden producerar mer CO2 än vad som förbrukas vid transporter av fibererna till konsumenterna. När man har utvunnit Kapokfibern kan man pressa olja ur skalen innan man eldar skalen som bränsle. Inga kemikalier används för att behandla fibern utan fibrerna läggs ut i solen där värmen gör att Kapoken blir fluffig och mjuk efter bara ett par timmar.

Plus
Garanterat fri från kemikalier, flamskyddsmedel och andra fibrer som kan skapa allergier på sikt. När man köper en kapok-madrass stöttar man också hållbar produktion samt är med och bevarar regnskogen. Dessutom har kapok-madrassen ett bättre pris än till exempel Prolana. Via nsleep i Danmark kan man köpa en 90×200-madrass för 3 000 dkr, vilket i dagens växelkurs innebär ungefär 3 800 svenska kronor. Kapokmadrasserna har också GOTS- och Oeko-texmärkning.

Minus
Jag har inte hittat Kapok-madrasser hos någon svensk återförsäljare. Känns klimat-osmart att behöva transportera den ända från Danmark.

19845580540_25cacf8ef7_o

Bomull

En traditionell japansk futon är en hård madrass som består av åtta lager bomullsstoppning. Bomull är ett naturmaterial som följer ryggens form och ger fullt stöd för kroppen när du sover. Bomull absorberar dock fukt, vilket innebär att man behöver ventilera dem regelbundet för att låta bomullen torka. Rekommendationen är att vända futonen en gång i veckan och ta av sängkläderna två gånger i veckan för madrassen att ventileras ordentligt. Lite jobb med att sköta en futon alltså.

ekologisk-futon 1175x527

Jag mejlade företaget inStyleHouse.se för att fråga om vilka märkningar deras ekologiska futon har samt hur tillverkningsprocessen går till. De var inledningsvis mycket serviceminded och deras norska huvudkontor svarade snabbt följande:

Bomull inne kommer fra Kazakhstan, og det organiske trekket kommer fra Belgia.

Madrassene er ikke 100% økologiske, men det er naturlige materialer som brukes. Det er kun madrasstrekket som er 100% økologisk bomull, men materialene inne som ull, bomull og hestehår er naturlige. /…/ Hvis alt var 100% økologisk hadde det vært mye dyrere…

Madrassene produseres i Polen har sertifisering ref. EU standarter: OEKO-TEX Condifence in Textiles, TRANSACTION CERTIFICATE (TC) FOR TEXTILES PROCESSED

ACCORDING TO THE GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD (GOTS), og en del andre. jeg sender deg kopier av sertifikater i en separat e-post.
Madrassene er ikke behandlet med flamskyddsmedel eller andra kemikalier.

Just att stoppningen inte var ekologisk odlad gjorde mig tveksam. Jag mejlade tillbaka och frågade om det finns det några tillförlitliga uppgifter kring hur produktionen där går till samt vilka kemikalier som använts vid odling och beredning. Jag frågade också om det finns några tester gjorda på stoppningen.

I skrivande stund har jag ännu inte fått något svar från företaget. Kanske söker de i sin tur information att dela vidare med mig (uppdaterar i så fall posten så fort jag får besked), eller så är jag en sådan hopplöst frågvis kund att de helt enkelt inte orkar svara. Time will tell.

22976904669_330d599f0b_b

Jag fortsatte dock mitt sökande efter vilka gifter som kan finnas i icke-ekologisk bomull. I forumet Giftfria barn på Facebook fick jag ett alldeles utmärkt och initierat svar av Ellen Sofia Lilja. Hon skriver följande om bomullstillverkning:

Det mesta av överskottfärgen förflyttas från plagget redan vid första tvätten. Och oftast är det inte färgena i sig som är det värsta. Bomull är relativt svårt att färga, så den behandlas med ganska starka, ofta frätande ämnen för att fästa färgen. Sedan genomgår bomull också många andra procedurer under själva beredningen, spinnolja innan den spinns till tråd, varplim om den ska vävas, alternativt något som ska få tråden att glida bättre genom stickmaskinen om det ska bli ett elastiskt tyg, antiskrynkelmedel, blekmedel… Och när tygbalar och plagg är färdiga och ska lagras och fraktas sprutas hela rasket med något som ska döda insekter som annars kunde tänkas vilja krypa in i vecken och bo eller till och med knapra. Det kommer ständiga rapporter om hamnarbetare som svimmar, kräks eller blir svårt sjuka på annat sätt när de öppnar containrar som det fraktas textilier i.

Mycket av de här sprutämnena, som formaldehyd, är lättflyktiga och försvinner vid vädring. Har de hängt en stund på HMs hylla är det mindre kvar. Om de inte är inplastade som på bilden, det är verkligen ett elände med onödiga plastförpackningar som i sig ofta innehåller gift, vi måste ligga på butikerna om att sluta med åtminstone den idiotin pronto!

Det mesta av den inte lättflyktiga skiten flyttas någon annanstans med de första tre tvättarna. Det är väldigt mycket elände i textil, särskilt i bomull. Och då är ändå färgämnena i plastkläder som nylon och polyester generellt ännu sämre än de färgämnen som används till bomull. Och när bomullen inte är eko är den hårt besprutad redan innan den kommit till spinneriet.

Jag hoppas att alla som orkat läsa såhär långt inte tänker “nu får jag ångest, jag orkar inte tänka på sånt här” utan att ni tänker på hur himla mycket bättre det är att köpa begagnat där någon annan redan har tvättat bort allt det otäcka åt er. Och dessutom betalat för att ta den största allergirisken. Begagnat är bomull ett jättebra materialval.

Plus
Mycket bra pris. Från inStyleHouse.se kostar en 90×200-madrass strax under 3 000 kronor.

Minus
Tyvärr går futonmadrassen fetbort eftersom stoppningen inte är ekologisk och därmed innehåller en mängd gifter som inte går att tvätta bort. Att låta ett barn sova med så mycket potentiella gifter närmast kroppen känns totalt ansvarslöst. Men skulle jag hitta en prisvärd futon med ekologisk stoppning skulle den absolut vara ett alternativ till det stora barnets säng.

Bovete

En hård bovetemadrass orsakar inte kvalsterallergi eftersom kvalster inte gillar att kampera i boveteskal. Dessutom transporterar madrassen bort fukt och vilket ska ge ett behagligt sovklimat med jämn temperatur. Luften cirkulerar fritt genom boveteskal och därför passar det speciellt bra för barn som svettas mycket. Madrassen anpassar sig också efter kroppen och sägs ha lugnande lukt och ljud som barn gillar.

För att rengöra madrassen vädrar man den i frisk luft eller tar ut boveteskalen ur tyget och tvättar yttertyget på 30 grader.

bovete madrass

Bloggen Anderssons Casa har recenserat madrassen här: http://anderssonscasa.com/2014/01/26/bovete-i-madrassen/

Även Underbara Clara har valt en bovetemadrass till sitt barn. Det kan du läsa om här: http://blogg.amelia.se/underbaraclara/2014/07/21/som-man-baddar/

På bloggen Annies enkla kan du se hur du går tillväga för att sy din egen ekologiska bovetemadrass: http://www.anniesenkla.se/2015/06/01/bovetemadrass-till-spjalsang-diy/

Plus
Det mest prisvärda alternativet. En madrass till spjälsäng kostar 600 kronor, till växasäng 750 kronor och till en vuxensäng på 90×200 kostar madrassen 1 600 kronor på bovete.se.

Minus
Det går inte att utläsa via bovete.se om bovetet är ekologiskt odlat eller om bomullstyget är oeko-tex eller GOTS-märkt.

Naturgummi, kokosfibrer och lammull

Prolanas ekologiska och giftfria madrasser finns i storlekar som passar både barn och vuxna. Alla råmaterial som ingår i Prolanas produktion är mycket noga utvalda. Bomull, lammull, dinkel och kärnor används endast om de är ekologiskt certifierade. Men det räcker inte att ursprungsmaterialet är ekologiskt, utan allt material kontrolleras regelbundet för att säkerställa att de är rena från gifter av den oberoende kontrollorganisationen Eco-Institute i Köln.

Prolanas billigaste spjälsängs- och växasängsmadrass kostar runt 2 000 kronor på Grön Interiör. En ungdomsmadrass till 90-säng går på över 5 000 kronor. Vill man ha en vuxenmadrass får man punga ut med mellan 7 000 och nästan 10 000 kronor för en 90-säng. Till detta kommer bäddmadrasser på mellan 800 och 4 600 kronor beroende på storlek och tjocklek. I tyska webbshoppar kan du få ner priserna lite, men inte jättemycket. Sedan tillkommer ofta en inte helt försumbar slant för frakt när man beställer från utlandet.

6701891169_a133c470e1_o.jpg

Plus
En klar vinnare bland de mesta ekonördarna. Varför vet jag inte riktigt, men gissar att det beror på de många eko-certifikaten och att precis ALLT är ekologiskt och supergranskat. Och kanske, kanske också därför (och nu vet jag att jag riskerar att stöta mig med några) att det är dyrt och därmed anses extra fint).

Minus
Herregud så mycket pengar om vi skulle köpa de här madrasserna till hela familjen! För närvarande inget alternativ för oss om vi inte kan få tag i begagnade madrasser i bra skick.

Photo credit: So good while sleeping via photopin (license), Oh, to sleep this well again! via photopin (license), Newborn baby rests via photopin (license), Sleeping baby via photopin (license)