Rotfrukter för 2,90 kronor kilot på ett flertal Ica-butiker i mitt närområde fick mig att tänka på att man ju faktiskt ska laga mat efter säsong. Ett antal kilon och hemsläp senare hade jag köksbänken full med morötter, rödbetor, vitkål och kålrot. Det var dags för säsongens fermentering, eller syrning som det också kallas.
Varför probiotika?
70 till 90 procent av våra immunförsvarsceller sitter i magen. Bakteriefloran i tarmarna består av både goda och mindre goda bakterier. Där finns till och med sådana som kan orsaka sjukdom, även när vi är friska. Vi blir inte sjuka av en viss mängd sjukdomsframkallande bakterier så länge kroppens försvarsfunktioner fungerar som de ska. Balansen mellan de olika bakterierna är däremot mycket viktig. Probiotika och levande bakteriestammar i maten är därför mycket viktiga för vårt hälsotillstånd.
Att fermentera rotfrukter eller andra grönsaker är inte alls svårt. Om man dramatiserar händelseförloppet en aning så går det ut på att man låter grönsakens naturliga bakterier kämpa mot varandra i ett mörkt rum. Efter några veckor slutar det alltid med att de goda (mjölksyrebakterierna) vinner. Därefter har man en slags naturlig probiotika (superbra bakterier som gynnar tarmfloran) som dessutom kan sparas i kylskåp under hela vintern.
En lätt men bortglömd konst.
Med hjälp av fermentering har man konserverat mat i alla tider, men i snabbköps-erans tid då vi bara kilar ner till Konsum på hörnan när vi behöver stoppa något i magen, har fermentering blivit en bortglömd färdighet hos gemene man och kvinna.
Men misströsta inte, om du aldrig fick lära dig det här av din pappa eller mormor så kommer en snabbkurs i fermentering i nästa stycke. Kemtvätten har googlat och prövat ut en metod som är enkel och funkar!
Fermentera rotfrukter, snabbt och enkelt.
Det här behöver du:
- rotfrukter av olika slag, till exempel vitkål, rödbetor, morötter, kålrot och lök
- salt (vissa säger att det ska vara jodfritt), cirka 1 matsked per 1,5 kilo rotfrukter
- senapsfrön eller svartpepparkorn, cirka 1 tesked per 1,5 kilo rotfrukter men det är inte så noga egentligen.
- glasburkar med lock
- Valfritt: en probiotika-kapsel. Inte nödvändigt men tillför en mängd nyttiga bakteriestammar. Om man tillför probiotika kan man vara säker på att det är verkningsfulla bakterier som frodas i fermenteringen. Fermenterar man utan probiotika-kapseln är det mer slumpen som avgör om den växande bakteriestammen blir en aktiv stam eller en stam utan särskilt mycket effekt
Gör så här:
- Skrubba rent rotfrukterna och riv dem sedan med hjälp av rivjärn eller matberedare. (Kör du i matberedaren får du dela rotfrukterna i mindre bitar först så de enkelt går att mata ner i beredarens rör).
- Blanda de rivna rotfrukterna med salt i en bunke och använd händerna (tvätta dem först såklart!) för att blanda om och krama in saltet ordentligt. Knåda och pressa så att rotfruktsrivet blir mjukt och att vätskan kramas ur.
- Blanda i lite senapsfrö och/eller svartpepparkorn som smaksättning. Lite lagom räcker.
- Om du vill tillsätta probiotika-kapseln så gör det nu. Klipp upp den och blanda ner pulvret i rotfruktsblandningen.
- Pressa ner innehållet i burkar, antingen varje rotfrukt för sig eller en blandning av allt du har. Se till att det packas hårt och att det inte blir några luftfickor i burken. Använd knytnäven för att trycka ner rotfrukterna. Lämna cirka 2 centimeter luft upptill och se till att rotfrukterna är täckta av vätska. Om inte kan du hälla på lite saltvatten (1 matsked salt per liter vatten).
- Sätt på locket och ställ mörkt i rumstemperatur. Jag brukar ställa in mina burkar i ett köksskåp, men har du inte plats kan du dra en uppochnervänd papperspåse över burkarna och ställa dem på köksbänken. Gärna på en bricka om de skulle råka bubbla över lite när de fermenterar.
- Efter någon dag ska det börja bubbla i burken. Det är fermenteringen som har satt fart. Och det är nu som det egentliga pysslet börjar. Två gånger om dagen ska du öppna burkarna för att pysa ut luften som bildas när bakterierna battlar i burken. Om du inte gör det kan trycket bli för högt och burken explodera. Glöm inte det, för du vill inte ha fermenterade grönsaker i hela köket, det kan jag lova dig!
- Fyll på med saltvatten (1 matsked salt per liter vatten) om vätskenivån sjunker. Rotfrukterna ska vara precis täckta med vätska.
- Efter några veckor avtar bubblandet. Då kan du ställa burkarna i kylen istället och behöver inte öppna och lufta mer. I kylen håller de sig sedan oöppnade i flera månader.
Nyttiga grönsaker i kylen hela vintern.
Lycka till med din fermentering! Nu kan du njuta av höstens rotfrukter resten av vintern! Plus att du får i dig värdefull probiotika som hjälper dig att hålla dig frisk hela året. Hälsan börjar i magen!
Tack för en bra beskrivning av hur en fermenterar.
Kul att du läste Lotta! Hoppas att din egen fermentering blir lyckad!